Jonge doeners

Netwerken in een hip jasje

21 maart 2019
Door: MIJNLEUVEN
ᒪ ᐯ ᑎ brengt mensen met verschillende kwaliteiten bij elkaar.

Ondernemen is hot, zeker bij jongeren en ook Jente (25) heeft de microbe te pakken. Wat begon met het organiseren van feestjes, eindigde in de start-up Leuven Value Network (). Nadat hij zelf op vele saaie en geforceerde networkingevents passeerde, groeide in de zomer van 2018 het idee om netwerken hip en aantrekkelijk te maken. Het team is ondertussen 9 man sterk en is vandaag (28 maart) aan haar derde evenement toe (thema technologie). Tijd om eens te kijken wie en wat er achter deze organisatie zit.
Tekst: Nena Langloh // Foto’s: Lisa Decré

Dag Jente, stel eens kort het team voor.
“Wij zijn een groep ambitieuze jongeren (23-27 jaar) uit Leuven, die allemaal een vaste job hebben waar we kennis en ervaring uit halen om in ᒪ ᐯ ᑎ samen te brengen. We zijn met zijn negen: Lien, Hannah, Bernard, Florian, Robrecht, Sid, Thomas, Wout en ik. We geloven dat de complexe problemen die onze wereld vandaag kent enkel kunnen worden opgelost door samenwerkingen tussen verschillende disciplines. Leuven is een stad met ongelooflijk veel potentieel dankzij de aanwezigheid van de universiteit, onderzoeksinstellingen en bedrijven. Wat wij willen doen, is al dat potentieel met elkaar in contact brengen zodat waardevolle relaties en samenwerkingen kunnen ontstaan.”

Hoe is tot stand gekomen?
“Mijn passie is mensen samenbrengen. Vanaf mijn 16de organiseerde ik fuiven en in mijn huidige job bij EIT Food help ik mee aan de networkingevents. Ik wilde het leuke aspect van de feestjes en het inhoudelijke aspect van de events van EIT Food combineren. De meeste mensen zijn het erover eens dat netwerkevenementen waardevol zijn, maar wat stijfjes. Mijn oplossing: interessante content aanbieden via sprekers en workshops, maar de setting casual te houden door een streepje muziek toe te voegen.”

Welke andere organisaties gebruik je als voorbeeld?
“Leuven MindGate is zeker een inspiratie. Zij brengen universiteiten en belangrijke figuren uit de industrie samen om over thema’s als gezondheid, technologie en creativiteit te praten. Vanuit die samenwerkingen krijgt Leuven een extra duwtje in de rug. Daarnaast zijn we ook grote fan van de app ConversationStarter, het ware tinder voor networking. Via die app slagen wij vlotter in ons opzet om mensen te verbinden.”

Mijn passie is mensen samenbrengen
- Jente Schoutens

Hoe gaan jullie te werk?
“Ons team is opgedeeld in werkgroepen: operations, partnerships, marketing, HR ... die onderling samenkomen om te werken. De vooruitgang en resultaten worden dan besproken tijdens de teamvergadering. Naast vergaderen en werken is er natuurlijk ook plaats voor ontspanning. We gaan graag eens iets samen drinken of gaan ons licht opsteken op andere networkingevents.”

Wat realiseerden jullie al met ᒪ ᐯ ᑎ ?
“Op vijf maanden tijd organiseerden we twee events. Het eerste was een afternetwork in OPEK, waar de aanwezigen konden netwerken en luisteren naar sprekers met een pintje in de hand en een dj als afsluiter. Tijdens ons eerste event merkten we dat we twee verschillende groepen aantrokken: de netwerkers en de feesters. Uiteraard ligt onze focus op de eerste groep en daarom organiseren we nu onze events op donderdag in plaats van op vrijdag. Het is aftoetsen wat wel werkt en wat niet. Ons tweede event was “Meet Your Future Team” in samenwerking met Start It @KBC. Dat was meteen ook ons eerste echte succesmoment, want dat event was helemaal uitverkocht. Op 28 maart komt ons derde en tot nu toe grootste event, dat rond technologie draait.”

Waarom technologie?
“Ondanks dat Leuven een kleine stad is, draagt het heel veel bij aan de technologie in de wereld. Kijk maar naar IMEC of de KU Leuven; de meest innovatieve universiteit van Europa volgens Reuters. We kiezen altijd voor thema’s die ons nauw aan het hart liggen en die iets met Leuven te maken hebben, maar we laten onze gasten stemmen om het uiteindelijke thema te kiezen.”

Op termijn willen we meer investeren in wat er na de connectie komt
- Jente Schoutens

Aan wat kunnen we ons op het volgende evenement verwachten?
“Er zal een debat zijn over technologie, gemodereerd door Kathleen Cools. Aan het debat nemen vier panelleden deel: Lalynn Wadera (o.a. schepen van economie en groen in Leuven), David De Schutter (AB InBev), Andy Zynga (EIT Food) en Deevid De Meyer (Brainjar). Zij hebben allemaal Leuvense roots en belichten verschillende standpunten in het debat. Daarna is er een tentoonstelling, waar de aanwezigen interactief kennis kunnen maken met technologiebedrijven in Leuven. Ze kunnen dan eens een VR-bril opzetten dankzij Health House, of Space Invaders door machine learning spelen via Cronos Leuven & Raccoons. Tegelijk kan je ook de networking app gebruiken. We sluiten de avond af met een streepje muziek.”

Zijn er al concrete plannen voor de komende maanden?
“De aanwezigen op Technology in ᒪ ᐯ ᑎ zullen stemmen op het topic voor het volgende event. Die zijn social entrepreneurship, klimaat, circulaire economie, gezondheid en creativiteit. We willen ook meer samenwerken, zoals in het geval van Start It KBC of Groep T nu. Tot slot denken we na over de organisatie van ‘speednetworkings’ in een informele setting, bijvoorbeeld in een café op de oude markt. Aan de ene kant zitten mensen met ideeën, aan de andere mensen die ideeën willen horen. Dat idee is nog niet uitgewerkt, maar komt er zeker aan.”

En op lange termijn?
“Nu zijn we vooral bezig met zoveel mogelijk mensen met elkaar te connecteren en een community op te bouwen. Later willen we hen helpen om hun ideeën verder uit te werken, door hen bijvoorbeeld naar de juiste personen door te verwijzen of hen zelf een presentatie op ons event te laten geven. Dus meer investeren in wat er na de connectie komt. Maar we hopen vooral dat de mensen na onze events worden gestimuleerd om te verbinden met elkaar. Nogmaals, je kan enkel de meest complexe problemen in de wereld oplossen door met elkaar samen te werken. Aan dat idee willen wij zoveel mogelijk bijdragen.”

Een vergrootglas op het team
Lien Uten en Robrecht Lambrechts hebben naast een eigen start-up: Lien is de oprichtster van Fair and Square vzw, een sociale onderneming die gepersonaliseerde, duurzame katoenen zakken maakt met kansarme vrouwen in India voor bedrijven en organisaties in België. Robrecht is co-founder van RAAK Design studio. Daarnaast is het team graag onder vrienden en houden ze van gezelligheid. Lekker eten hoort daarbij: Thomas Janse maakt zijn eigen brood en Sid Babla kookt graag Indisch. Ze durven hun grenzen wel verleggen: Bernard Pollentier en Jente Schoutens hebben samen in Frankrijk, de UK en Shanghai gestudeerd, Hannah Vandewiele werkte een half jaar in Zuid-Afrika rond aquaponics, Lien is nu in India voor haar start-up, Florian Vallaeys werkte een jaar in Chili, Wout Lagae deed Erasmus in Madrid en Sid komt uit India, maar studeert nu in Leuven.

Technology in ᒪ ᐯ ᑎ op donderdag 28 maart vanaf 19 uur in Groep T.

21 maart 2019
Door: MIJNLEUVEN