Cultuur
Jonge doeners

Lotte Curinckx

8 januari 2020
Door: MIJNLEUVEN
Lotte blaast je wel vaker omver met haar danstalent.

Lotte is 17 jaar, studeert Wetenschappen Wiskunde. Ze volgt al 13 jaar klassieke ballet en zit in het wedstrijdteam Ethereal van de dansschool Cosmo Dance Company. Eerder deed ze mee in de dansvoorstelling van Talitha De Decker in samenwerking met Fabuleus en 7 Limburgse cultuurcentra. Haar dagen vult ze het liefst met zingen en dansen. In de zomervakantie vind je haar terug als monitor op speelpleinwerking. Ze houdt van reizen en tegen afspreken met vrienden en familie zegt ze nooit nee.
Tekst: MIJNLEUVEN / Foto: Bavo Nys

Hoe ik samen met Karen het thema sociale media verwerkte in onze performance?
“Als 17-jarigen worden we dagelijks geconfronteerd met sociale media, we zijn er voortdurend mee bezig. Daardoor is het natuurlijk een heel interessant thema. Karen en ik dachten vooral na over de invloed die sociale media heeft op ons zelfbeeld. De perfectie die je op sociale media ziet, straalt af op hoe je naar jezelf kijkt. Het heeft vaak een negatieve invloed op je eigenwaarde.”

Hoe we die insteek verwerkten in ons werk?
“In onze performance combineren we monoloog, dialoog, dans en zang en willen we vooral tonen dat niet alles zo perfect is als het op sociale media lijkt. We willen laten zien hoe jongeren omgaan met het gebruik van sociale media. De meeste jongeren van onze leeftijd zetten namelijk een masker op om de perfectie die ze zien na te streven. Alsof jezelf zijn niet goed genoeg meer is.”

We willen laten zien hoe jongeren omgaan met het gebruik van sociale media

Welke boodschap we willen brengen?
“We willen vooral duidelijk maken dat het niet nodig is om een masker op te zetten. Perfectie bestaat niet, dus je hoeft het ook niet na te streven. We willen overbrengen dat je vooral blij moet zijn met wie je bent, want dat het leven zoveel meer is dan de foto’s en filmpjes die je op Instagram of Facebook ziet passeren. We moeten meer genieten van de momenten met vrienden en familie en stoppen met ons steeds te vergelijken met anderen.”

Wat mijn verdere plannen zijn?
“Ik droom ervan om ooit te mogen spelen in een professionele musical of te mogen werken aan een dansproductie. Ik wil vooral blijven doen wat ik graag doe: creatief bezig zijn. En verder wil ik gewoon iedere dag genieten van de kleine dingen in het leven, samen met mijn vrienden en familie.”

Ontdek het talent van Lotte en nog vijf andere jonge artiesten op zaterdag 25 januari in STADHUIS tijdens ‘Me, my phone & I’.


8 januari 2020
Door: MIJNLEUVEN