Sport

Let's get moving!

15 april 2019
Door: MIJNLEUVEN
Slechts 1 op 10 jongeren beweegt voldoende

Fiets jij elke dag naar school en ga je ’s avonds nog een half uurtje joggen of voetballen? Dan ben jij fantastisch goed bezig, maar waarschijnlijk de sportieveling in jouw vriendengroep. Amper tien procent van de Vlaamse jongeren beweegt voldoende. Hoog tijd om uit te pluizen hoe dat komt en op zoek te gaan naar tips om meer te bewegen!
Tekst: Joy Kapinda // Foto's: Bavo Nys

We kennen het allemaal. Na een lange lesdag plof je het liefst gewoon in de zetel. Een zak chips in de ene hand, je smartphone in de andere. Na het avondeten wacht nog een hele stapel huiswerk en voor je het weet is het donker buiten en begint je favoriete tv-serie. De enige beweging die je op een doordeweekse avond hebt, is de verplaatsing van de zetel naar het toilet, naar de eettafel en naar je bureau. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zouden kinderen en jongeren minstens een uur per dag matig tot intensief moeten bewegen. Maar waarom is genoeg bewegen eigenlijk zo belangrijk? In de eerste plaats omdat het zo sterk samenhangt met een goede gezondheid. Wie voldoende beweegt, verbrandt meer calorieën en is ’s avonds moe genoeg om goed te slapen. Daardoor krijg je dan weer meer energie. Maar ook op lange termijn zijn er voordelen. Mensen die voldoende bewegen, hebben bv. minder last van overgewicht en depressie.

Redenen genoeg dus om even stil te staan bij wat we kunnen doen om meer te bewegen.
Zelfs wanneer we geen tijd of zin hebben om te gaan sporten. Hier zijn 10 tips om vaker in actie te schieten.

Wandel 30 minuten per dag.
Door iedere dag een half uurtje te wandelen, ben je de weg naar een ongezond leven al een stap voor. Doe je ouders een plezier en stel voor om bv. met de hond te gaan wandelen. Jij blij, je ouders blij en de hond blij.

Neem de fiets.
In Leuven ligt alles op fietsafstand, dus geen excuus: spring op de fiets in plaats van de bus.

Neem de trap in plaats van de lift.
Een simpele truc die iedereen kent, maar waar je toch af en toe eens aan herinnerd moet worden. Goed voor de conditie!

Kom van achter je bureau!
Las elke twintig minuten een korte beweegpauze in. Ga even naar buiten of zet je favoriete nummer op en oefen je beste dansmoves. Dat helpt sowieso ook om je nadien beter te concentreren.

Beweeg tijdens de reclame
In plaats van je te ergeren aan reclameblokken kan je ze ook gebruiken om snel een aantal sit-ups of andere oefeningen te doen. Voor je het weet, zit je weer alert in de zetel voor de rest van je programma of film.

Schrijf je in voor sport na school.
Ontdek samen met je vrienden welke leuke sporten er allemaal zijn. Of ga eens kijken bij Open Gym, waar je elkaar kan uitdagen om steeds beter te worden.

Dansen = ook sport.
Ga op zoek naar een leuke dansles (bij BURn bijvoorbeeld) en doe aan sport zonder dat je het door hebt.

Ga tijdens het weekend samen joggen.
Of ploggen. De ideale ontspanning om de drukte van het weekend te doorbreken.

Studeer eens rechtstaand.
Franse vocabulaire of een lijst met opsommingen kan je evengoed al wandelend herhalen. En heb je een hoge tafel in huis, maak je huiswerk dan eens terwijl je op je voeten staat.

Doe iedere dag een work-out van 15 minuten.

Door een kwartier intensief oefeningen te doen zoals burpies, squats en push-ups zet je je lichaam kort maar krachtig aan het werk. Dat doe je dan door een reeks te doorlopen waarbij je bv. vijf oefeningen na elkaar doet. Telkens 1 minuut lang met nadien een pauze van 30 seconden. Die reeks doe je dan twee keer na elkaar. Let’s go!

  • Start met burpies. Je begint staand, dan ga je naar de push-up positie om vervolgens weer recht te springen.
  • Ga over naar squats. Ga met een rechte rug staan en zet je voeten op heupbreedte (ongeveer 12cm van elkaar), ga met je kont naar achter en buig door tot in zitpositie (in de lucht). Pas op, je doet het pas goed wanneer je rug recht is en je knieën niet voorbij je tenen komen.
  • Tijd voor push-ups. Plaats je handen op schouderbreedte op de grond en strek je benen naar achter. Zak rustig door je armen en zorg ervoor dat je ellebogen niet helemaal naar buiten buigen. Als dat te moeilijk is, kan je ook met je knieën op de grond de push-ups doen.
  • En dan nu, lunges! Vertrek van een rechtstaande positie met je voeten op heupbreedte. Beeld je in dat je op een treinspoor staat. Je zet één voet naar voor, parallel aan de andere. Buig je knieën nadien tot een hoek van 90 graden en ga rustig weer naar de start- positie. Je wisselt van been en herhaalt de beweging.
  • Sluit af met crunches. Deze kan je vergelijken met sit-ups. Vertrek vanuit een ligpositie, met je voeten plat op de grond. Kruis je armen over je borst- kas, span je buikspieren op en hef je schouders een paar centimeter van de grond. Dit is je startpositie. Probeer nu met je borstkas naar je navel toe te gaan.

En dan nu, tijd om in gang te schieten!

15 april 2019
Door: MIJNLEUVEN