DIY

Lenteschoonmaak

28 april 2020
Door: MIJNLEUVEN
Weet je echt niet meer wat doen? Poetsen geblazen!

Hoe langer we allemaal in isolatie zitten, hoe harder we ons beginnen vervelen. Je kan eigenlijk best veel doen, maar je ziet overal dezelfde tips: koekjes bakken, een puzzel van 1000 stukjes maken, dat ene boek eindelijk lezen, enzovoort. Zou het niet leuk zijn om je tijd in deze periode écht nuttig te besteden? Stop met uitzichtloos door je Instagram feed scrollen en neem je huis/kamer eens grondig onder handen. Het is lente, dus we houden een grote lente schoonmaak. Gedaan met het uitstelgedrag. Hieronder vind je een aantal handige tips om je in gang te steken.
Tekst & foto’s : Emely Verachtert


1.       Ruim je kamer eens helemaal op

Werk van boven naar onder. Begin met wat op grond en op je bed ligt. Houd altijd een vuilniszak bij hand. Op die manier kan je papiertjes en ander vuil meteen weggooien. Dek je bed op en leg zo weinig mogelijk spullen op je nachttafeltje. Zorg dat je zo veel mogelijk spullen een vaste plek geeft, zo is het de volgende keer makkelijker om op te ruimen en creëer je ruimte.

 

2.       Doe je donsdeken en gordijnen eens in de was

Niet alleen je lakens moet je wassen, maar ook je donsdeken. Als je je lakens ververst, kan je ook even je donsdeken in de was doen. Hetzelfde geldt voor gordijnen. Kies een zonnige dag uit, dan kan je ze gewoon buiten laten drogen !

 

3.       Geef je kasten een schrobbeurt

Je staat er misschien niet bij stil, maar elke keer als je je kast opendoet, raak je van alles van de kast aan. Gevolg: al jouw vettige vingers worden over heel de kast verspreid. Maak een sopje en ga je kasten te lijf met een vod. Voor de gemotiveerden onder ons : het kan zeker geen kwaad om eens alles uit je kast te halen en ook de binnenkant een grondige poetsbeurt te geven.

4.       Stofzuiger en dweil: je beste vrienden

Nu je vloer helemaal vrijgemaakt is, kan je beginnen met stofzuigen. Ik verzeker je: eens je begint, komt de echte poetsvrouw/-man in je naar boven. Wees niet bang van het stof, maar trotseer het. Voor onze lenteschoonmaak is het belangrijk dat je stofzuigt waar je meestal niet komt. Lees als: stofzuig je plafond en muren (zeker in de hoekjes), stofzuig onder je kasten en tussen je kast en de muur, stofzuig onder en achter de verwarming, kruip eens helemaal onder je bed om elke stofmolecuul, al het haar,... te verbannen. Als je hiermee klaar bent, neem je je dweil, maak je een sopje en schrob je je vloer alsof je leven er vanaf hangt. En met een goed muziekje erbij, wordt het zelfs plezant! 

5.       Alfabetiseer je boekenkast

Als je teveel tijd hebt, is dit een uitstekende bezigheid. Haal al je boeken uit je boekenkast en sorteer eerst welke je wil houden en welke eigenlijk weg mogen. Daarna kan je kiezen: sorteren op titel, auteur, (non-)fictie,... daar ben je helemaal vrij in. Dit kan je niet alleen met je boekenkast doen, maar ook met je CD’s en films.

6.       Ontrommel

In een heel mensenleven verzamel je een ongezien aantal spullen die eigenlijk niet nodig hebt. Tijd om daar verandering in te brengen. Om te beginnen moet je stoppen met prulletjes te kopen. Als je het niet echt nodig hebt, laat het dan gewoon in het winkelrek liggen. Als je iets nodig hebt, kijk dan eerst wat er thuis nog ligt. Wanneer je spullen wil opruimen, zet dan 3 dozen klaar: bijhouden, weggooien, verkopen/weggeven. Op die manier blijft alles overzichtelijk. Als je spullen uitkuist en je komt dingen tegen waarvan je vergeten was dat je ze had en je hebt ze het afgelopen jaar niet meer gebruikt....weggooien die handel. Als je spullen tegenkomt moet je nadenken of je die het komende jaar nodig zal hebben, zo niet...weggooien. Zijn er spullen die je bijhoudt, maar waar je eigenlijk geen blij gevoel van krijgt, heel simpel...doe het weg.

7.       Ruim je kledingkast op

Voor de kledingkast gebruiken we hetzelfde principe als bij het ontrommelen. Is een kledingstuk te klein of heb je het de afgelopen 365 niet gedragen, doe het dan weg. Al deze kleding kan je binnenbrengen bij een tweedehandswinkel.

Als je kleerkast uitgedund is, kan je beginnen sorteren. Winter en zomerkleren bij elkaar, korte broeken bij elkaar, T-shirt met lange mouwen bij elkaar, kol truien bij elkaar,... Je zal merken dat dit je ‘s morgens veel tijd kan besparen bij het kiezen van een outfit.

 

8.       Was je ramen

Het weer heeft een grote impact op de properheid van je ramen. Onmogelijk dat ze nog proper zijn (haha)! Was je ramen, maar ook zeker je raamkozijnen en gordijnbak. Je zal zien dat de wereld er mooier uitziet door propere ramen.

28 april 2020
Door: MIJNLEUVEN