Jorrit Ferket

22 april 2016
Door: MIJNLEUVEN
Jorrit Ferket (20) brengt met zijn film het thema pesten onder de aandacht.

Jorrit Ferket (20) studeert Multimedia aan het tweedekansonderwijs in Leuven. Wat begon als een eindwerk zal vanaf februari 2016 op groot scherm, in scholen, jeugdcentra en andere plekken waar jongeren bij elkaar komen, te bewonderen zijn. Met zijn film ‘Alleen’ hoopt Jorrit thema’s als pesten en zelfontdekking op een unieke manier in de kijker te zetten en bovenal bespreekbaar te maken.

We ontmoeten elkaar op de plek waar het allemaal begon. De campus van het tweedekansonderwijs in Haasrode voelt bijna aan als een tweede thuis. Niet alleen 
slijt Jorrit hier vele uren als student, hij werkt hier ook geregeld aan zijn filmproject ‘Alleen’.

Jorrit: “Ik werd al gepest van zolang ik mij kon herinneren. Tijdens de lagere school, het middelbaar... Daarom trok ik op mijn achttiende meteen naar het tweedekansonderwijs. Sindsdien is er eindelijk een einde gekomen aan het pesten.
 Ik merk ook dat ik niet de enige
 ben die hier met een rugzak aan ervaringen naartoe kwam. Mensen komen hier voor een tweede kans, ze nemen het heft in eigen handen en willen hun leven op de rails krijgen.”

Besloot je daarom om een film te maken over pesten?
“Hoewel ik vertrokken ben van mijn eigen ervaringen, is de film geen weergave van mijn eigen leven. Tijdens de examenperiode van januari ben ik gewoon beginnen schrijven. Ik heb toen al mijn ideeën en ervaringen neergepend om ze nadien door een scenarist te laten samenvoegen tot een logisch, samenhangend geheel. Omdat ik zelf gepest geweest ben, heb ik wel zicht op de mechanismen die schuilgaan achter pesten. Maar 
ik heb mijn inspiratie voor de concrete gebeurtenissen gehaald bij anonieme getuigenissen. Wat voor mij vooral erg belangrijk is, is dat de kijkers zich verbonden kunnen voelen. Met de gepeste, de pesters, de ouders van de gepeste. Voor pesters kan het een confrontatie zijn die hen bewust maakt van hun gedrag. Voor gepeste jongeren iets waar ze zich in kunnen herkennen en aan optrekken.”

Pesten mag niet de rest van je leven bepalen
- Jorrit

Wat is voor jou het gehele opzet van de film?


“In de eerste plaats zie ik mijn film als een middel om bewustwording te stimuleren bij mensen die op alle mogelijke manieren in aanraking komen of gekomen zijn met pesten. Maar daarnaast is het ook een manier om het verleden te verwerken. En dan heb ik het niet alleen over mijn eigen verleden. Veel cast- en crewleden hebben ook een pestverleden. Soms ook omwille van hun seksuele geaardheid. Ik heb al van meerdere leden gehoord dat het maken van deze film een manier is om het verleden een plaats te geven. Als laatste wil ik met ‘Alleen’ ook meegeven dat je nog veel te wachten staat in het leven. Ook al kan je dat nu (nog) niet zien omdat je teveel geconfronteerd wordt met pestgedrag. Gepest worden kan voelen alsof je met je rug tegen de muur staat. Alsof er geen uitweg meer is. Maar die blokkade is tijdelijk. Het mag niet de rest van je leven bepalen.


Is zelfontdekking ook een centraal thema in de film?


“Ik zie het meer als een manier om het thema pesten aan te vullen.
 Als je worstelt met je seksuele geaardheid en moeite hebt om te aanvaarden wie je bent, dan kan dat resulteren in een laag zelfbeeld. Net zoals bij pesten. De hoofdrolspeler is bv. een jongen die het hart op de juiste plaats heeft, iemand die ook nog eens een getalenteerd pianospeler is. Dat zijn maatschappelijk gewaardeerde zaken. Als kijkers vaststellen dat hij gepest wordt omdat hij holebi is, hoop ik dat dit verbazing opwekt en dat ze misschien even stilstaan bij hun eigen kijk op bepaalde zaken. Het thema zelfontdekking is dus eerder een manier om te tonen dat mensen om de meest absurde redenen gepest worden. En dat kan gerust ook nog veel ruimer benaderd worden dan enkel seksuele geaardheid.”

Ik wil mensen meegeven dat het ook anders kan.
- Jorrit

Je werkt uitsluitend met vrijwilligers. Is dat een bewuste keuze?

“In de eerste plaats heeft dit een praktische reden, namelijk een klein budget. Maar daarnaast is het leuke aan de samenwerking met deze mensen dat ik er zeker van ben dat ze zich volledig achter het project kunnen scharen. Ze hebben er vanaf het begin in geloofd. En dat sterkt mij.” 



Was voeling met het thema een criterium bij de selectie van je acteurs?


“Goh, je hoopt natuurlijk dat zo weinig mogelijk mensen ervaring hebben met pesten. Daarom heb ik de acteurs vooral geselecteerd op basis van hun capaciteiten en potentieel. Ik heb ook niet gekeken naar de ervaring die ze al hadden. Iedereen moet namelijk de kans krijgen om ergens een eerste ervaring op te doen. Gaandeweg merkte ik wel op dat heel wat mensen op een of andere manier toch al in aanraking kwamen met pesten. Als je gepest wordt of bent geweest, ben je heel onzeker en durf je weinig tot niets. Dat heb ik zelf ook ervaren. Door 
in gesprek te gaan met mijn ploeg ontdekte ik wat hen bezig hield en wat ze allemaal konden maar nog niet durfden tonen. Het is dan ook fijn om te merken dat verschillende mensen via de film met hun talenten naar buiten treden.”

Meer weten over de film?
 Ga dan naar www.filmalleen.be

Vanaf februari 2016 mag je de film in de cinema en op dvd verwachten.

22 april 2016
Door: MIJNLEUVEN