Sport
Jonge doeners

"Ik herinner mij mijn eerste duik nog heel goed"

19 december 2019
Door: MIJNLEUVEN
Patricia over haar passie voor duiken en de onderwaterwereld.

Patricia holmer is 15 jaar en al haar hele leven gefascineerd door alles wat met oceanen te maken heeft. Het dynamisch leven onder de zeespiegel vindt ze zelfs zó boeiend dat ze er later haar beroep van wil maken. Ze duikt ondertussen al bijna drie jaar bij dolphin buddys en dompelt zich met veel plezier wekelijks onder. Ze vertelt dan ook gepassioneerd over haar leven als duikster.
Tekst: Luka Ver Elst / Foto’s: Anne Van Meerbeek en Dolphin Buddys

Patricia, hoe kwam je in de duikwereld terecht?
“Eigenlijk op eigen initiatief. Niemand in mijn omgeving was ermee bezig of stimuleerde mij om het eens te proberen. Met duiken beginnen was denk ik vooral een impulsieve beslissing die er kwam vanuit mijn interesse voor de onderwaterwereld. Ik wil later graag mariene ecologie studeren en wil nu uitgebreid de tijd nemen om alles onder de zeespiegel van dichtbij te bestuderen. Via een sportlijst kwam ik drie jaar geleden bij Dolphin Buddys terecht, een duikcentrum dat in handen is van Louise, Lore en Walter. Naast de gewone lessen organiseren ze vaak uitstappen en we gaan ook regelmatig op duikweekend.”

Leren duiken, hoe begin je daar aan?
“Als je wil leren duiken bij de Dolphin Buddys moet je eerst lid worden. Dat kan al vanaf 10 jaar. Ben je jonger dan 15, dan kom je terecht bij de jeugdclub. Je komt dan elke zaterdag samen en doet je eerste duikervaringen op. Het is in het begin meer proeven van het duiken, maar je krijgt ook snorkel- en conditietraining. Dat zijn vaardigheden die je nodig hebt als je opleidingen wil volgen om brevetten te halen. Ik herinner mij mijn eerste duik nog heel goed. Ik had het toen heel erg koud. Wat logisch is, want hoe dieper je onder water gaat, hoe frisser het wordt. Wel echt een supertoffe ervaring.”

Welke opleidingen kan je zoal volgen?
“Alle opleidingen die je bij het duikcentrum kan volgen, zijn wereldwijd erkend. Je haalt er brevetten mee waarmee je dus ook in het buitenland kan duiken. De eerste die ik volgde was de Open Water Diver. Dat is een opleiding waarbij je theorie- en praktijklessen volgt in het zwembad en in open water om zo samen met een buddy tot een diepte van max. 18 meter te leren duiken. Ik deed er in totaal drie maanden over om mijn brevet te halen. Nadien volgde ik nog een specifieke Dry Suit opleiding en nu ben ik bezig aan de Advanced opleiding, waarbij gefocust wordt op specifieke excursies zoals nachtduiken.”

Je krijgt een blik op een wereld die je achterover doet slaan

Is dat niet beangstigend?
“Ja, de eerste keer wel. Het was toen koud en donker, wat een heel andere ervaring is dan bij het duiken overdag. Ik ben toen al na 11 minuten terug boven water gekomen. De tweede keer daarentegen was één van mijn betere duikervaringen. Het water was toen heel helder en omdat onderwaterdieren ’s nachts veel actiever zijn, kon ik met mijn waterlamp superveel beweging zien. Door de lichtinvallen en de speciale kleuren na zonsondergang beleefde ik alles ook op een heel andere manier.”

Heb je veel materiaal nodig?
“Ja, dat wel. Als je wil duiken, heb je een hele uitrusting nodig: een wet- of drysuit, een masker en snorkel, zwemvliezen, een BCD* vest waarmee je je positie in het water kan regelen, een ademautomaat, een computer die aangeeft hoe diep je zit en tegelijk ook de temperatuur aangeeft en hoelang je al onder water bent, eventueel handschoenen, laarzen, een lamp, kompas en een kap. Je hoeft al die spullen natuurlijk niet meteen te kopen. De meeste duikers lenen alles eerst en kopen dan stukje bij beetje hun uitrusting. Anders kunnen de kosten snel oplopen.”

*Een BCD vest of trimvest is een vest die ervoor zorgt dat je je duikflessen makkelijk kan dragen onder water.

Wat maakt duiken zo leuk?
“Er zijn heel veel redenen waarom ik duiken leuk vind, maar in de eerste plaats omdat je vanop de eerste rij kan zien wat er zich allemaal onder water afspeelt. Als het water helder is en je de vissen goed kan zien, krijg je een blik op een wereld die je achterover doet slaan. In Zeeland zag ik ooit een klein kwalletje in zout water. Super mooi! En ook zeesterren vind ik enorm fascinerend. Maar duiken is ook gewoon een heel toffe groepssport. Het leuke is dat je altijd een buddy hebt om je ervaringen te delen.”

Het duikcentrum organiseert ieder jaar in september een opruimduik

Kan iedereen duiken?
“Duiken op zich is niet erg moeilijk, maar als je wil doorzetten moet je wel een soort liefde voor water hebben. Heb je watervrees of krijg je het benauwd onder water, dan wordt het moeilijk om het vol te houden.”

Als je op uitstap gaat, waar ga je dan naartoe?
“We gaan vaak naar Zeeland, naar het zoute water. Duiken in zout water is helemaal anders dan in zoet water. Je bent veel lichter en moet dus meer lood meenemen tijdens je duiktrip. Ook de fauna en flora zijn heel anders en de bodem voelt veel ruwer met oesters en koraal. Om de dieren en planten zo weinig mogelijk te storen, ben je dan ook verplicht om in zout water zo weinig mogelijk de bodem te raken. Soms trekken we ook naar Wallonië, om in steengroeven en meren te duiken.”

Hebben jullie veel last van vervuild water?
“Soms wel. Ik vind het heel triest om te zien wat er allemaal in het water ronddobbert. Als ik aan het duiken ben en ik zie een stuk afval zweven, dan neem ik het altijd mee. Het duikcentrum organiseert ieder jaar in september ook een opruimduik. Dan gaan we duiken om plastiek uit het water te halen. En ik ben ook al naar de Eneco Clean Beach Day geweest. Want alleen door zelf in actie te schieten, kunnen we iets doen aan al die vuile zeeën en meren.”

Tot slot, wat wil je nog met duiken bereiken?
“Het is niet mijn plan om instructeur te worden, maar ik wil wel graag nog wat extra opleidingen volgen om mijn vaardigheden zoveel mogelijk te ontwikkelen. Je kan bv. Master Scube Diver worden, wat betekent dat je 5 specialisatieopleidingen hebt gevolgd. Dan leer je o.a. dieper duiken en langs wrakken zwemmen. Lijkt mij heel interessant!”


OOK DOLPHIN BUDDY WORDEN?

Louise, Lore en Walter verwelkomen je met open armen en volledige duikuitrusting.
Meer info: www.dolphinbuddys.com, dolphinbuddys en @dolphin.buddys

19 december 2019
Door: MIJNLEUVEN