Buitenland

“Ik besefte dat ik niet klaar was om ‘mama’ te zijn van drie kinderen”

18 oktober 2016
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN
Lieselot trok tijdelijk naar Australië om er te werken als au pair.

Voor drie maanden naar Australië reizen om er te werken als au pair voor een Vlaams gezin met drie kindjes, en tijdens mijn vrije tijd het land te verkennen. ‘Topplan!’, dacht ik. Tot ik ter plekke was, en mijn plan veel mooier bleek te zijn dan de realiteit. Na 17 dagen stond ik alweer op Belgische bodem…
Tekst en foto’s: Lieselot Geutjens

HOE HET ALLEMAAL BEGON
“Mijn verhaal begon vorig jaar, tijdens de kerstvakantie. Het was blokperiode, en na de zoveelste dag studeren zag ik het even niet meer zitten. Uit pure frustratie begon ik daarom reisbestemmingen op te zoeken. En al snel kwam ik terecht op een blog van iemand die als au pair werkte. Dat leek mij een superleuke manier om een nieuw land te ontdekken en ondertussen toch wat geld te verdienen. Niet veel later maakte ik, eigenlijk heel impulsief, een account aan op een website voor au pairs.”

“Een paar maanden en heel wat contact met verschillende families later, kwam ik uit bij Lieve en Stefaan, een Vlaams koppel dat met hun drie kindjes in Australië woont. Al snel bleek dat het heel goed klikte tussen ons en na een Skype gesprek van meer dan een uur werd de knoop doorgehakt: ik zou tijdens de zomer drie maanden naar daar gaan, om er tijdens de week te letten op de 4-jarige Ianka en de 6-jarige tweeling Tibo & Siebe. Tijdens het weekend was ik dan vrij om te doen wat ik wilde: rondtrekken, nieuwe vrienden maken, andere steden ontdekken, gewoon thuis wat chillen… opties genoeg.”

HET VERTREK
“Dinsdag 21 juni vertrok mijn 7 uur durende vlucht naar Abu Dhabi. Daar zou ik een overstap maken naar een vlucht richting Sydney, om in totaal net geen 24 uur onderweg te zijn. De eerste vlucht ging heel goed: ik zat redelijk vooraan in het vliegtuig en naast mij zat er niemand. Veel plaats voor mezelf dus en een uitgebreide keuze uit games, films en series. De tweede vlucht verliep jammer genoeg veel minder vlot. Nog geen drie uur na het vertrek hadden we plots veel last van turbulentie. Heel angstaanjagend! Vooral omdat de piloot door de speakers afriep dat hij ‘serious concerns’ had en dat er iets mis was met het vliegtuig waardoor de veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Het engste moment uit mijn leven. Je kan je wel voorstellen hoe blij ik was toen ik – na 14 uur! – weer met mijn beide voeten op de grond stond.”

Ik kreeg meteen een rondleiding van het dorp, letterlijk 3 straten groot
- Lieselot

LIFE DOWN UNDER
“Mijn eerste dagen in Australië waren erg rustig. Ik moest nog niet werken en had dus tijd om mijn spullen uit te pakken en mijn kamer in te richten. Twee dagen later ging ik dan voor het eerst – en samen met de mama - de jongens ophalen van school. Ik werd ook al meteen een uur alleen gelaten met de kinderen omdat Lieve naar de winkel moest en Stefaan nog niet thuis was. Alles ging gelukkig beter dan verwacht. De jongens waren heel actief, maar het waren drie schatten van kindjes.”

“De dag nadien was het dan Colour Run. Samen met Noa, een andere au pair, ging ik een kijkje nemen. Heel leuk om haar te leren kennen. Alleen vertrok ze de week erop alweer naar huis. Ik leerde er ook nog een andere au pair kennen, Virginia. Zij woonde op 20 minuten rijden van bij mij. Noa en Virginia gaven mij meteen een rondleiding van het dorp, letterlijk 3 straten groot.”

“Tijdens het weekend gingen we nog met z’n allen naar de kangoeroes. Heel cool! Kangoeroes leven er in het wild, maar omdat ze zo gewend zijn aan mensen konden we ze aaien en eten geven. Een leuke ervaring die ik meteen ook van mijn bucketlist kon schrappen. Verder ben ik zelf het dorpje nog wat gaan verkennen. Superklein, maar je vindt er wel het grootste zoutmeer van Australië: Lake Macquarie. De ideale plek om te genieten van het zonnetje met een boek of wat muziek. Tijdens mijn vrije dagen ben ik ook met de mama naar Nelson Bay geweest. Zij ging daar duiken en ondertussen kon ik het kuststadje verkennen. Ook hier weer prachtige uitzichten. Hemelsblauw water, papegaaien die rond je hoofd vliegen, supervriendelijke mensen… Heerlijk!”

Hoewel mijn eerste dagen heel leuk waren, kreeg ik het ’s avonds vaak moeilijk
- Lieselot

EENZAAM
Hoewel mijn eerste dagen heel leuk waren, kreeg ik het ’s avonds vaak moeilijk. Ik had last van jetlag, slaaptekort en een blaasontsteking, en ik voelde mij bovendien ook vaak heel eenzaam. Ondanks het vele contact met het thuisfront zat ik overdag altijd alleen met Ianka. Afspreken met Virginia bleek heel moeilijk omdat ik geen auto ter beschikking had en andere leeftijdsgenoten waren er niet in het dorp. Bovendien waren mijn gastouders bijna nooit thuis. Dat maakte dat ik er helemaal alleen voor stond. Ik besefte toen dat ik eigenlijk niet klaar was om ‘mama’ te zijn van drie kinderen. Het was allemaal veel zwaarder dan ik mij had voorgesteld.”

“Veel mensen hebben me nog aangeraden om langer te blijven en af te wachten. Maar dat eenzame gevoel was erg aanwezig. Ook tijdens het weekend kon ik niet weg, het openbaar vervoer reed er niet en het gezin had maar één auto en daar was de mama altijd mee weg. Begrijp me niet verkeerd, het gezin was superlief en het klikte ook heel goed. Dat maakte het zelfs nog moeilijker om terug te keren naar België. Ik heb wel altijd heel open gecommuniceerd met Lieve en Stefaan. Ze hebben mij de laatste dagen zelfs nog naar Sydney laten gaan zodat mijn trip niet voor niets was geweest. Hopelijk kan ik binnen een paar jaar nog eens terugkeren naar Australië, want er valt nog veel te zien natuurlijk. Het kleine stukje dat ik al gezien heb, is adembenemend. En ook de rest van het land is minstens even mooi. Ik weet nu gewoon dat au pair zijn niets voor mij is, maar dat houdt mijn droom om de wereld verder te verkennen zeker niet tegen. Australia, I’ll be back!”

18 oktober 2016
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN