Lifestyle
Jonge doeners

"Het draait echt niet enkel om het uiterlijk"

24 maart 2022
Door: MIJNLEUVEN
Ontmoet Thira Moelants, de 22-jarige Leuvense finaliste van Miss België!

Naast finaliste van Miss België is Thira ook een geweldige danseres die al op Rock Werchter, Tomorrowland en In het sportpaleis heeft gedanst. Thira studeerde af aan het RITCS in Brussel en werkte mee achter de schermen van het bekende televisieprogramma k2 zoekt k3. Nu waagt ze haar kans op de titel van Miss België 2022! 

Tekst: Isabela Torres / Foto's: Britt WieringaVanwaar kwam het idee om je in te schrijven voor Miss België?

“Miss België was voor mij altijd iets dat ik op de voet volgde en ik heb altijd gedacht dat het misschien ook iets voor mij zou kunnen zijn. Het was echt een droom voor mij. Dus toen ik nog geen plan had na het afstuderen, besloot ik om die stap te zetten en mijn droom waar te maken.” 

Is Miss België in het echt even glamourous als op tv?

“Miss België is echt een hele beleving en even glamourous als op tv, ja. Je staat continu in de spotlights, dat viel vooral op toen we in Baron Palace waren in Egypte. Iedereen wou foto’s met ons en er stond vaak een camera op ons gericht. Door de reis en de show en de shoots kreeg ik echt een soort van prinsessengevoel, dat vond ik geweldig.”

Kan je ons in het kort vertellen uit welke onderdelen de wedstrijd bestaat?

“De wedstrijd begint meteen na de inschrijving. Zodra je deel van de wedstrijd uitmaakt, is het belangrijk om een community op te bouwen, zodat mensen weten dat je erbij zit. Na drie maanden heb je dan de provinciale finale. In totaal doen daar 200 meisjes aan mee. Dit jaar deden er in Vlaams-Brabant 25 meisjes mee. Tijdens de provinciale finale wordt er uit elke provincie een Miss verkozen, een eerste eername, een tweede eername en een crown card. Ik ben zelf tot crown card verkozen. Een crown card is eigenlijk een soort van wildcard. Die krijg je wanneer je niet genoeg stemmen of punten hebt gekregen van de jury, maar de organisatie zelf - de bazen van miss België - je wel als een potentiële miss zien. Na de provinciale finale kom je in de prelims oftewel de halve finale terecht. Dan ga je op zoek naar sponsors, maak je promo en ronsel je stemmen. Na een jurygesprek worden 30 van de 80 meisjes doorgelaten. Als je tussen die 30 zit, dan zit je in de finale.”

Hoe zal die finale eruitzien?

“De finale vindt plaats op 26 maart. Dan wordt de grote show uitgezonden, waar het bikinidefilé en het avondkleeddefilé worden gehouden. En er wordt ook gedanst! Verder worden de beauty shots en talenten uitgezonden, samen met al het beeldmateriaal dat voorheen is opgenomen, zoals in Baron Palace in Egypte. Dan ga je van 30, naar 20, naar 12, naar slechts vijf meisjes. Daaruit volgt dan uiteindelijk de enige Miss België."

Hoe was het in Egypte?

“Egypte was echt echt een levenservaring! We logeerde op het ongelooflijk mooie plek. Ik heb enorm van de reis genoten ondanks het feit dat het ook hard werken was. Daar werd ook de Miss talent opgenomen, die is voor mij zeer goed gegaan. Ik vind het zelf wel moeilijk om de talenten van alle meisjes te vergelijken, dan ben je echt appelen en peren aan het vergelijken.”

Ik ben iemand die 100% ga voor de dingen die ik graag doe
- Thira

Jouw talent was dansen. Waar is dat ontstaan?

“Dansen is altijd het belangrijkste deel van mijn leven geweest. Het was mijn eerste hobby als kleuter en doordat ik het enorm leuk vond, ben ik me er vrij snel intensief mee gaan bezig houden. Ik ben iemand die echt 100% gaat voor de dingen die ik graag doe. Door het dansen ben ik ook in de showbizzwereld gerold. Ik dans bijna alle soorten dans, maar mijn favorieten zijn modern en heels. Voor mijn talent heb ik gekozen voor een moderne choreografie, omdat ik echt een boodschap mee wou geven, namelijk die van de oceaanproblematiek. Op die manier hoop ik te laten zien wat ik kan!”

Waarom heb je gekozen om je in te zetten voor de oceaan?

“Ik hecht veel belang aan het milieu. Er zijn enorm veel problemen in de wereld en ik blijf erbij dat ons eerste probleem het klimaat is. Dat is echt prioritair, want als er geen planeet meer is, dan zijn alle andere problemen natuurlijk ook ineens weg. Daarom kies ik om me in te zetten voor de planeet, en specifiek voor de oceaan. De oceaan ligt zeer dicht aan mijn hart doordat ik een surfster ben en heel graag reis.”

Hoe is je relatie met de andere kandidaten?

“Ik heb een vriendschappelijke relatie met de andere kandidaten en kan goed met iedereen overweg. Ik ben van nature supersociaal en ik vind die concurrentie echt niet het belangrijkste aan heel Miss België. Het feit dat ik met iedereen overweg kan maakt het avontuur dat Miss België is, nog vele leuker.”

Voel je soms druk door de sociale media?

“Ik voel vooral de druk om elke dag bezig te zijn met sociale media en elke dag iets te posten. Vroeger was dat anders, een miss ging zich presenteren voor de jury en ging daarna terug naar huis. Maar vandaag de dag is sociale media zo’n belangrijk onderdeel, dat je als miss 24 op 7 blijft doorgaan op sociale media. Sommige dagen voel ik dat ik het wat moeilijker vind om weer iets te posten. Als het dan eens een dag niet lukt dan laat ik het ook niet te hard aan mijn hart komen en dan haal ik het een andere dag wel in.”

Een miss moet én mooi én slim én sympathiek zijn, hoe is het om dat allemaal constant vol te houden?

“Ik probeer altijd mezelf te zijn en te blijven, ze moeten me nemen om wie ik ben. Als dat niet goed genoeg is, betekent dat dat er een ander pad voor mij is weggelegd. Ik ben sowieso al iemand die altijd zichzelf is op sociale media. Iets dat wel is veranderd, is het feit dat ik vroeger nooit in de camera keek. Voor mij gaan de foto’s eerder om de sfeer en setting. Maar nu moet het meer over mij gaan, wat soms wel confronterend kan zijn. Heel veel mensen gaan uit van de foto’s, maar ik vind het moeilijker om zo te oordelen omdat ik die meisjes nu ook echt ken. Een foto kan geen persoonlijkheid weergeven.”

Een foto kan geen persoonlijkheid weergeven
- Thira

Hoe promoot je jezelf voor Miss België?

“Ik post veel op al mijn sociale media, vooral op Instagram. Ook kom ik ondanks corona veel op straat om te flyeren. Zo leren mensen je persoonlijker kennen dan op sociale media. De flyers worden samen met de rest van mijn finale gesponsord door de Spar, een supermarkt in mijn buurt. Ik ben ongelooflijk dankbaar voor die sponsor, omdat ik zelf ook ondervonden heb hoe moeilijk het kan zijn zonder sponsor.”

Wat doe je nog naast Miss België? Hoe kan je alles combineren?

“Ze hechten veel belang aan een flexibel uurschema, daarom ben ik enorm blij dat ik eerst mijn diploma heb kunnen behalen. Omdat ik echt met Miss België bezig ben, heb ik besloten om van dit jaar een Miss Belgiëjaar te maken. Ik heb voor afstandsonderwijs in de richting marketing en media gekozen, waardoor mijn studies in maart, na de finale, kunnen starten.”

Wat zijn je ambities na dit avontuur?

“Ik zit op een moment in mijn leven dat ik zoekende ben naar wat ik wil doen. Ik heb dus geen specifieke ambities, maar eerder een droom om mensen te inspireren. Mijn voornaamste doel is een voorbeeld te zijn voor mensen, iemand waar je je aan kan optrekken.”

Wat is een belangrijke les die je leerde uit Miss België?

“Ik heb enorm veel geleerd. Ik heb geleerd om zelfzekerder te zijn, doordat ik mezelf moest  promoten en onbekende mensen moest aanspreken. Ik heb ook leren omgaan met make-up en haarproducten. Hiervoor had ik nooit echt make-up of een krultang aangeraakt, omdat ik echt een all-natural child was.”

Wat vind je van de titel “Mooiste van het land” en wat denk je over het bikinidefilé?

“Een Miss is ook maar gewoon iemand die zich heeft ingeschreven en is verkozen tot beste in deze wedstrijd. Daarom vind ik dat de titel “Mooiste van het land” wel overrated is. Maar natuurlijk: van 200 naar 30 meisjes, dan blijven enkel knappe meisjes over. De 29 andere finalisten zijn allemaal prachtig. In het begin had ik twijfels bij het bikinidefilé, maar ik vind dat je er volledig voor moet gaan als je miss wilt zijn. Ondanks mijn twijfels denk ik dat het me mijn lichaam meer heeft laten accepteren, doordat ik me realiseerde dat iedereen er anders uitziet.”

Wat vind je over de focus van zo’n verkiezing op het uiterlijk, zie je daar het nut van in?

“Ik heb het gevoel dat het bij Miss België niet enkel om het uiterlijk draait en dat ze je echt volledig proberen te kennen voordat ze de knoop doorhakken en beslissen wie de nieuwe Miss België wordt.”

Welke herinnering ga je koesteren aan Miss België?

“Het mooie aan Miss België is vooral het avontuur dat je beleeft. Je krijgt enorm veel nieuwe vriendinnen, nieuwe kansen en nieuwe ervaringen. Ik raad het aan voor iedereen die droomt van zo’n geweldig avontuur.”24 maart 2022
Door: MIJNLEUVEN