Cultuur

Helemaal beKOORd door de muziek in Leuven

13 september 2022
Door: MIJNLEUVEN
Een primeur in de Leuvense binnenstad: Leuven beKOORt

Op 18 september 2022 is het eindelijk tijd voor Leuven beKOORt. Dit gratis stadsfestival, waarbij zo’n 40 koren afzakken naar Leuven, is een ideale gelegenheid om het diverse koorlandschap te leren kennen. Ook maak je er kennis met de stad en een hele hoop talenten. Van gospel tot klassieke muziek, je kan het allemaal komen beluisteren aan één van de zeventien podia. Tussendoor kan je genieten van een hapje of drankje. Ik ging alvast Sarah (22) interviewen. Ze maakt deel uit van het showkoor Upbeat en ze vertelt over haar hobby en de voorbereiding op het evenement.

Tekst: Elisabeth Lahaye / Foto's: Bavo Nys

Het koor

Hoelang zing je al in een koor?

Sarah: "In totaal ben ik al twee jaar lid van een koor, waaronder één jaar van Showkoor Upbeat. Dit koor is pas sinds vorig jaar opgestart. Daarvoor zat ik ook gedurende een jaar in een ander showkoor, de voorloper van Upbeat. Showkoor Upbeat is er gekomen om het showkoor in Leuven te laten blijven bestaan."

Hoe ben je op het idee gekomen om in een (show)koor te gaan zingen?

Sarah: " Ik zing al heel mijn leven, maar ik zong vooral thuis. Een vriendin van mij was al lid van het showkoor. Ik ben naar een show van haar gaan kijken en was verkocht. Dat is voor mij de inspiratie geweest om ook lid te worden van het showkoor."

Wat is er zo bijzonder aan Showkoor Upbeat?

Sarah: "Showkoor Upbeat is een showkoor dat zang en dans combineert. Bovendien worden er in onze shows acteerstukjes of bindteksten gestoken, die een verhaallijn creëren. Het maakt ons koor allesomvattend. Door het intensief samenwerken ontstaat er al snel een familiaal gevoel in de groep. Om lid te worden van het koor is er voorafgaand een auditie. De auditie is vooral bedoeld om te kijken of je ritmegevoel hebt en geëngageerd bent om in het koor te gaan."

Welk soort liedjes zingen jullie?

Sarah: "Onze basis is de Engelstalige popmuziek. Aangezien we van variatie houden wordt dit afgewisseld met een Nederlandstalige nummers of ander genres. We toveren de liedjes dan om tot een koorversie."

Ik vind dat je met meerdere stemmen sterker staat dan alleen.
- Sarah

Het proces

Hoe vaak repeteren jullie en wat houdt zo’n repetitie in?

Sarah: "We repeteren wekelijks op woensdag. Als we toewerken naar een show kunnen daar extra repetitiedagen in het weekend bijkomen. Onze repetities worden opgedeeld in een gedeelte zang en een gedeelte dans. Naar het einde toe combineren we de zang en dans. De combinatie van zang en dans vraagt de nodige coördinatie. Het is uitdagend en heel leuk. De acteerstukjes worden eraan toegevoegd als we meer zicht hebben op hoe de show er zal uitzien."

Wat vind je het leukst aan het zingen en wat is het verschil met alleen zingen?

Sarah: "Ik vind dat je met meerdere stemmen sterker staat dan alleen. Het samenwerken, elkaar aanvoelen en samen repeteren geven een gevoel van verbondenheid. Het is leuk om te zien dat je samen een mooi eindresultaat kan bekomen en dat je daar dan deel van bent. Ik krijg kippenvel als alle stemmen samenkomen.

Vind je dat koren bekend genoeg zijn bij het publiek?

Sarah: "Ik denk koren soms nog moeilijk te vinden zijn. Zeker showkoor is nog minder bekend bij het publiek. Ik krijg vaak de vraag wat showkoor is. We proberen vanuit het koor veel reclame te maken naar onze shows toe. Onze volgende show is in mei. We hebben ook een YouTubepagina waarop mensen filmpjes kunnen bekijken van onze afgelopen show."

Is er in Leuven voldoende aanbod voor jongeren om in een koor te gaan?

Sarah: "Aan de affiche van LeuvenBekoort te zien denk ik dat er zeker voldoende aanbod is. We staan altijd open voor nieuwe mensen. Ons koor is vooral gericht op leeftijdscategorie 18 tot en met 35 jaar. Ik denk dat er bij jongeren jammer genoeg nog vaak het idee is, dat de hobby koor saai zou zijn en dat dat hen nog afschrikt om lid te worden van een koor."

Waarom zouden mensen lid moeten worden van jullie koor?

Sarah: "We zijn een heel leuke bende, waarin je elkaar op korte tijd leert kennen. Onze repetities zijn heel gevarieerd. Het is een koor waarin je uit je comfortzone komt en grenzen verlegt. Dat is iets wat ikzelf heel belangrijk vind en wat me een goed gevoel geeft. Iedereen is hecht met elkaar en staat altijd klaar wanneer er iets moeilijker loopt."

Het event

Hoe bereiden jullie zich voor op Leuven beKOORt?

Sarah: "We hebben twee repetitieavonden. Op Leuven beKOORt brengen we nummers uit onze vorige show. Het voordeel is dat we deze nummers al kennen. We zingen met een deel van ons koor. Af en toe wisselen leden van nummers of zijn er positieveranderingen in de dans. Zang wordt herhaald om te kijken of iedereen in de juiste stem zit. Kortom wordt alles opnieuw afgewerkt."

Is het de eerste keer dat jullie koor meedoet aan een evenement?

Sarah: "We hebben al aan verschillende evenementen deelgenomen. Zo hebben we onder andere meegedaan aan een evenement van de Vlaamse Overheid en hebben we ook opgetreden op Leuven Zingt. We vinden het deelnemen aan evenementen heel leuk en het is meteen een goede manier om ons koor meer op de kaart te zetten."
Naar welke optredens van andere koren kijk je uit?

Sarah: "Ik kijk uit naar de optredens van popkoor Maggie’s Melody. Ik heb het koor al eerder aan het werk gezien. Verder ben ik benieuwd wat de andere koren zullen brengen. Tussen de optredens door zullen we wel de mogelijkheid hebben om naar andere koren te gaan luisteren. Ik zou het alvast fijn vinden om andere koren aan het werk te zien."

Ten slotte waar en wanneer kunnen mensen jullie zien optreden tijdens het festival?

Sarah: "Elk koor dat deelneemt aan LeuvenBekoort treedt twee keer op en telkens op een andere locatie. Het evenement is in de namiddag. Ons eerste optreden is om 15u op het binnenplein van het Iers College. Daarna staan we om 16u30 op het podium van ’t Wagenhuys. Het zijn niet de meest bekende locaties, wat het voor de Leuvenaar ook interessant maakt om de eigen stad beter te leren kennen."

Je kan Upbeat en de 39 andere koren aan het werk zien op zondag 18 september door de hele binnenstad. Alle info vind je op deze website.

13 september 2022
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

Storytelling & Mediacrew
016 27 27 69