Sport

“Goed zijn in eenwielerbasket is een kwestie van op je tanden bijten”

24 december 2016
Door: MIJNLEUVEN
Eénwielerbasket: behendigheid op één wiel.

Basketbal spelen en terwijl op één wiel rondfietsen. Wat voor velen een onmogelijke opdracht lijkt, is voor Robbe en Louis kinderspel. Ze spelen dan ook al enkele jaren eenwielerbasket, een sport die in de late jaren tachtig ontstond in het circusmilieu. Hoog tijd dus om hen te vragen wat deze sport nu eigenlijk juist inhoudt.
Tekst: Cindy Van Asselbergh / Foto’s: Mathijs Vantrappen

Eenwielerbasket is niet zo’n bekende sport in Vlaanderen. Hoe hebben jullie deze sport leren kennen?
Robbe: “Ik was nog vrij jong toen ik al naar de circusschool ging. Daar werd o.a. aangeleerd hoe we moesten eenwieleren. Dat eenwieleren vond ik zo leuk dat ik maar ben blijven oefenen om er beter in te worden. Enkele jaren geleden merkte ik dan dat er een¬wielerbasket werd gegeven in onze circusschool, en besloot ik meteen om het te proberen.”
Louis: “Ik leerde de sport kennen via Robbe, hij vertelde er vaak over. Samen met een groepje vrienden besloten we daarom om allemaal eenwielerbasket te gaan doen. Intussen spelen we al zo’n drie jaar samen.”
Hoe reageren vrienden en familieleden wanneer je vertelt over eenwielerbasket?
Robbe: “Vaak kijken ze eens vreemd wanneer ik vertel dat ik eenwieler en in het circus zit. Wan¬neer ik dan zeg dat ik eenwielerbasket speel, zijn ze meestal gewoon stomverbaasd dat zoiets zelfs nog maar bestaat.”
Louis: “Meestal verstaan ze het woord ‘eenwieler’ niet en denken ze dat ik gewone basketbal speel.”

Hoe vaak trainen jullie en hoe ziet een training eruit?
Robbe: “We trainen één keer per week. In het begin van een training oefenen we meestal wat op balbehendigheid. Op het einde spelen we altijd een match.”
Louis: “Onze trainingen gaan altijd door op vrijdag. Maar we volgen die dag ook eenwielertechniek.”
Robbe: “We spelen dus meestal eerst een uurtje eenwielerbasket, en nadien oefenen we op het eenwieleren zelf. Daar leer je echt trucjes zoals achteruitrijden of springen.”

Meestal zijn mensen stomverbaasd dat zo’n sport zelfs nog maar bestaat
- Robbe

Nemen jullie ook deel aan wedstrijden?
Robbe: “Ieder jaar is er een eenwielerconventie. Dat is een weekend waar alle Belgische teams naartoe gaan. De eerste dag bestaat meestal uit workshops, want je kan er meerdere eenwielersporten beoefenen. Zo is er bijvoorbeeld ook eenwielerhockey. De tweede dag spelen we dan wedstrijden.”
Louis: “Twee jaar geleden werden we op de conventie Belgisch Kampioen, dit jaar werden we tweede. Je krijgt ook een prijs wanneer je wint. Al gaat dat meestal om iets zelfgemaakt (lacht).”
Robbe: “Soms spelen we ook wel eens een vriendschappelijke wedstrijd. Zo speelden we onlangs nog een wedstrijd tegen de rolstoelbasketters.”
Hoe gaat zo’n spel precies in z’n werk? En wat heb je allemaal nodig?
Robbe: “Het lijkt eigenlijk heel erg op gewone basketbal. Een team bestaat uit vijf spelers en we dribbelen net als in een standaard match. Ook de rest van de regels zijn heel gelijkaardig.”
Louis: “En wat je nodig hebt? Uiteraard een eenwieler en een basketbal. Dat spreekt voor zich (lacht). Maar ook de ondergrond is erg belangrijk. Kwestie van goed te kunnen bewegen met je eenwieler.”
Kan iedereen het leren?
Robbe: “Je moet natuurlijk eerst kunnen eenwieleren vooraleer je eenwielerbasket kan spelen. Maar zelfs dan is de overgang bij het begin wel even wennen.”
Louis: “Om te leren eenwieleren moet je vooral veel oefenen. Eens je ermee weg bent, is het echt heel gemakkelijk. Bij mij duurde het een viertal weken om de basis onder de knie te krijgen. Nadien is het een kwestie van op je tanden te bijten. Het duurt best een tijd voor je de nodige behendigheid hebt om echt bochten te maken. En die behendigheid heb je wel nodig om eenwielerbasket te spelen. Het is ook best een vermoeiende sport. Je moet de hele tijd je evenwicht houden en trappen. Bovendien moet je je ook voortdurend concentreren, snelheid maken en weer vertragen.”
Robbe: “Als ik eerlijk ben, weet ik niet of het écht voor iedereen weggelegd is. Er zijn denk ik ook wel mensen waarbij het gewoon niet lukt om het evenwicht te houden.”
Louis: “Ik denk sowieso dat het voor kinderen en jongeren een stuk gemakkelijker is dan voor volwassenen. Zo zat er bij ons in de groep een vader met zijn zoon. De zoon zit intussen twee groepen verder, terwijl de vader nog steeds bij de beginnersgroep speelt.”
Robbe: “Jongeren zijn ook veel minder bang. Je ziet dat bijvoorbeeld wanneer mensen vallen. Jongeren vallen naar voor, terwijl volwassenen meestal naar achteren vallen omdat ze zich inhouden en terughoudender zijn.”

Je moet je gewoon over je angst zetten en durven proberen
- Louis

Zijn er veel clubs waar je kan eenwielerbasketten?
Robbe: “Ik denk niet dat er in de omgeving nog veel andere lessen in eenwielerbasket aangeboden worden. Volgens mij is Cirkus in Beweging de enige circusschool die zich erop toelegt. Er zijn wel drie verschillende groepen bij Cirkus in Beweging, opgedeeld per niveau.”
Louis: “Vroeger speelden we met alle leeftijden samen en was er geen opdeling wat niveau betreft. Maar intussen proberen ze daar meer en meer op te letten.”
Robbe: “Op dit moment spelen we samen met alle mensen van eenzelfde niveau, wat zeker en vast leuk is. Maar echt met iedereen samen spelen is ook best tof. Zo kan iedereen van elkaar leren, ongeacht het niveau.”
Gebeuren er regelmatig ongelukjes tijdens de les of tijdens wedstrijden?
Robbe: “Het gebeurt vaak dat spelers vallen, maar er zijn nog nooit erge dingen gebeurd.”
Louis: “Soms krijg je wel eens een pedaal tegen je schenen. Dat doet even pijn, maar nadien speel je natuurlijk gewoon verder.”
Is eenwielerbasket een dure sport?
Robbe:
“In het begin kan je een eenwieler lenen van de circusschool. Maar als je echt les begint te volgen, is dat niet meer haalbaar en koop je best een eigen eenwieler.”
Louis: “Ja, want als je altijd eentje moet lenen ben je afhankelijk van het materiaal dat beschikbaar is. En soms gebeurt het wel dat er geen eenwielers zijn.”
Robbe: “Je hebt wel eenwielers in alle prijsklassen en soorten. Zo heb je er bijvoorbeeld met dikke of dunne banden. Voor eenwielerbasket is een dunne en iets grotere band beter, omdat je dan meer snelheid kan maken en gemakkelijker kan manoeuvreren.”
Welke tips hebben jullie voor iemand wil beginnen met eenwielerbasketbal?
Robbe:
“Mijn voornaamste tip is om het vooral niet op te geven. Ik volgde in het begin helemaal alleen les, zonder vrienden. Dat was bij momenten best moeilijk, en daardoor geraakte ik soms gedemotiveerd. Maar nu ben ik ontzettend blij dat ik volgehouden heb. Ik kan het ook echt aan iedereen aanraden.”
Louis: “Je moet je ook gewoon over je angst zetten en durven proberen. Niet bang zijn om te vallen. Gewoon even op je tanden bijten en ervoor gaan.”

24 december 2016
Door: MIJNLEUVEN