En nu is het genoeg!

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
Time-out van de schoolbanken

Als het echt niet meer lukt op school en je zit in de problemen omwille van bv. ernstig spijbelgedrag, agressie of druggebruik, dan kan een korte of langere time-out een goede uitweg zijn. Zo word je als jongere opgevangen en ondersteund en kan je na een rustpauze de draad weer oppikken. En dat kan je een definitieve schorsing op school besparen. Voor mijnLeuven maakten de jongeren van het Leuvense Time-outproject Koïnoor zelf een reportage over hoe het er tijdens zo’n periode aan toe gaat.

Met dank aan: Joyce, Jonathan, Alicia, Koen, Ben, Vincent, Jordi, Gilles, Cassandra, Thibaut en de medewerkers van Koïnoor: Karim, Sanne, Stan, Philip, Eric, Ann-Sofie, Trees, Dominique en Joost.
Begeleiding: Artforum vzw (www.artforumvzw.be)

KOÏNOOR, ZEG JE?
Koïnoor is een Leuvens Time-outproject waar gewerkt wordt met jongeren van 12 tot 18 jaar die te kampen hebben met schoolproblemen. Belangrijk om te weten is dat een time-out geen strafperiode is. Je kan het best omschrijven als het stilzetten van de tijd, zodat er gepraat en nagedacht kan worden over de dingen die mislopen op school. Bovendien worden er ook heel wat activiteiten georganiseerd.

TIJD VOOR EEN TIME-OUT
Wanneer je bij Koïnoor terecht komt, wordt er tijdens een eerste rondetafelgesprek nagegaan wat de problemen zijn. Die kunnen heel verschillend zijn: spijbelen, ruzie met de leerkrachten of klasgenoten, ongehoorzaamheid, vechten, drugs… Nadien wordt beslist of je in kan meedoen aan het project en wordt er een keuze gemaakt tussen een korte time-out (2 weken) of een lange time-out. Je wordt zelf betrokken bij het gesprek (wat uiteraard belangrijk is!), maar daarnaast worden ook je ouders, een maatschappelijk werker van Koïnoor, het CLB en iemand van de school ingeschakeld.

KORT VERSUS LANG
Tijdens een korte time-out wordt er een coachingsdag georganiseerd waarop je samen met een vormingswerker op pad om iets leuks te doen. Denk hierbij maar aan een museumbezoek of fietstocht. Maar natuurlijk wordt er ook veel gepraat. Niet alleen over jezelf, maar ook over je schoolsituatie. Daarnaast worden er twee rondetafelgesprekken op poten gezet. Een lange time-out daarentegen heeft geen ingebouwde coaching, maar telt wel drie rondetafelmomenten in plaats van twee. De periode wordt afgesloten met een einderondetafel waar besproken wordt hoe je zal terugkeren naar school en wat er anders aangepakt moet worden. Misschien kan je beter een andere studierichting proberen, heb je hulp nodig bij het studeren of is er een andere aanpak nodig.

HET LEVEN ZOALS HET IS
Tijdens je verblijf op Koïnoor krijgt je bezoek van een maatschappelijk werker en worden er zaken overlegd met de school en het CLB. Daarnaast moet je tijdens je verblijf ook meewerken aan een vormingsprogramma. Dat houdt in dat je deelneemt aan heel wat activiteiten, creatieve ateliers of uitstappen. Bovendien wordt er ook veel aan sport gedaan.

Hier alvast een overzicht van de activiteiten op Koïnoor:

Kookatelier
Je maakt ’s morgen samen met de vormingswerkers een menu, doet boodschappen en kookt samen met de anderen een driegangenmaaltijd. Uiteraard wast iedereen samen af.

Stencils
Tijdens dit creatieve atelier kan je zelf T-shirts maken. Je kiest een afbeelding, snijdt het sjabloon uit en tamponeert het nadien op een kledingstuk naar keuze. Meestal is dat een T-shirt.

Sport
Er zijn verschillende sportmomenten voorzien gedurende de week. Ideaal om een beetje stoom af te blazen. En ook gewoon leuk natuurlijk. Zelf vinden we voetbal heel erg leuk, maar op maandag heb je bv. de keuze tussen zwemmen of fitness. En op woensdag wordt er een sport gekozen naargelang het weer.

Radick
Je maakt samen met de andere jongeren van Koïnoor en jongeren van Leerrecht, Vuurvogel en de leefgroep Cidar een tijdschrift dat om de zes weken verschijnt: Radick. Je mag schrijven over al je interesses en er is geen censuur, zolang je niet beledigd wordt. Radick heeft ook verschillende abonnees die voor 15 euro tien nummers ontvangen.

Studie
Tijdens de time-outperiode in Koïnoor moet er meestal ook voor school gewerkt worden, in samenwerking met begeleiders. Kwestie van geen al te grote achterstand op te lopen natuurlijk. Er worden tijdens de week verschillende momenten vastgelegd om hieraan te werken.

Atelier
In de kelder kan je aan atelierwerking doen. Daar kan je lassen, sleutelen aan fietsen of werken met hout. En als je alles graag doet, kan je ook een combinatie van de drie doen. Andere creatieve ideeën worden ook vaak in de kelder uitgewerkt.

Wallpainting
Tijdens wallpainting kan je kunst maken zonder eerst jaren tekenacademie gedaan te hebben. Je kiest een foto uit die je aanspreekt en print deze uit op een slide. Nadien projecteer je de foto tegen de muur en schilder je de afbeelding.

Multimedia
Hiervoor werkt Koïnoor samen met Cidar, met als doel samen filmpjes, fotoreportages en videoclips te maken. Wat je maakt, bereikt dezelfde groep als het tijdschrift Radick.

Muziek
Tijdens muziek kan je muziekinstrumenten leren spelen en dj-en. En daarnaast leer je ook nummer schrijven en kan je ze inzingen en opnemen in de studio. Er worden zelfs cd’s van gemaakt!

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN