Een geslaagde vakantie voor elk budget

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
Een geslaagde vakantie voor elk budget

Ken je het gevoel: het is vakantie en je weet niet wat te doen? Afhankelijk van hoe dik je spaarvarken is, kan je nochtans veel richtingen uit. Voor wie maar weinig inspiratie heeft, zochten de leerlingen van 5Ewi uit het HDC in Leuven enkele leuke zomeractiviteiten. Daarbij bewijzen ze niet alleen dat een geslaagde vakantie helemaal niet duur hoeft te zijn, ze tonen ook aan dat je daarvoor niet eens zo ver van huis moet. Pret voor elk budget!

Bedankt: Benno, Emily, Jules, Sanne, Silke en Viktor uit klas 5Ewi van het Heilige-Drievuldigheidscollege.
Begeleiding: Elke Reniers
Foto’s: Nenah Langloh


Het is warm en je verveelt je, maar je hebt net je laatste eurocent uitgegeven aan die leuke T-shirt. Geen paniek, Leuven organiseert iedere zomer tal van evenementen die volledig gratis zijn. Daarnaast kan je natuurlijk ook gewoon gaan picknicken of wat rondhangen met vrienden. Hier zijn enkele tips voor mensen zonder inspiratie en vooral ook zonder centjes.

- Gratis festivals
Marktrock en Beleuvenissen zijn al jaren gevestigde waarden in Leuven. Je kan er volledig gratis naar bekende Vlaamse namen als Clouseau gaan kijken. Maar Leuven heeft in de zomermaanden ook minder bekende festivals zoals het Wereldfeest in de aanbieding. Het wereldfeest garandeert een gezellige sfeer, lekker eten en muziek van over de hele wereld en vindt plaats in park De Bruul op zaterdag 7 juni. Ook het buurtfestival écouter is wat minder gekend, maar met jong talent van in en rond Leuven ook zeker de moeite waard.

- Museum M
Hou je van cultuur? Dan kan je als inwoner van Groot-Leuven elke eerste donderdag van de maand van 18u00 tot 22u00 gratis naar museum M. Op dit moment loopt er de tentoonstelling ‘Ravage’, over Leuven in de Eerste Wereldoor log . Na het bezoek kan je lekker ontspannen op het terras boven op het dak.

- Organiseer eens een picknick
Iedereen is al wel eens met een groepje vrienden in het stadspark gaan zitten. Zalig niets doen onder een stralende zomerzon, soms hoeft het echt niet meer te zijn dan dat. Naast het stadspark zijn er ook een aantal plaatsen in Leuven die de meeste mensen niet kennen. Eentje daarvan is het Sint-Geertruipark bij het Klein Begijnhof. De perfecte plaats voor een picknick. Ook het Dijlepark en de Dijleterassen zijn geweldige plaatsen om wat te chillen met vrienden.

€€
Je hebt juist weer die jaarlijkse 5 euro gekregen van je grootouders omdat je een goed rapport hebt. Natuurlijk wil je die zo goed mogelijk besteden. Maar aan wat? Om je uit dit dilemma te helpen, geven we je enkele tips.

- Happy hour in het provinciaal domein
In het Provinciaal Domein in Kessel-Lo kan je een hoop leuke activiteiten beoefenen. Zo kan je er varen met een roeiboot of waterfiets, vissen en tennissen. Waar het domein echter het meest voor bekend is in de zomer, is het openluchtzwembad. Wist je trouwens dat er na 18u00 een happy hour is? Voor maar 1 euro kan je dan nog een uurtje zwemmen. Pluspunt is ook dat alle kleine kinderen op dat uur al naar huis zijn. Zeker doen dus!

- De bibiliotheektoren beklimmen
Dit is een actieve bezigheid en heeft niet zo veel met lezen te maken. Beklim de 300 trappen van de bibliotheektoren en geniet bovenaan van het fantastisch panoramisch uitzicht over Leuven. De bibliotheektoren is elke maandag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag open en kost slechts 5 euro voor echte Leuvenaars.

- Hungaria
Naast bibliotheektorens kan je in Leuven ook muren beklimmen. Dat doe je wel best in klimzaal Hungaria aan de vaart. Het gewone klimmen kost er minder dan 10 euro, de echter durvers kunnen zich er aan de spectaculaire dodensprong wagen. Daarnaast heb je nog een speleobox en een klettersteig. Keuze genoeg dus!

€€€
Lijdt je spaarpot de laatste tijd wat aan overgewicht en wil je daar iets aan doen? Dan mag een zomeractiviteit al eens een centje meer kosten.

- Kajakken
Kajakken in Leuven doe je op de Dijle. Tijdens een twee uur durende tocht leer je de stad van een heel andere kant kennen. Kajakken op de Dijle kan al voor 19 euro. Degenen die iets anders willen doen met water, kunnen natuurlijk ook gewoon in het in het station van Leuven een treinticket naar de zee kopen.

- Lasershooting
Op zoek naar een echt stoere activiteit? Dan raden we Lasershooting aan. Lasershooting is een high-tech spel waarbij je een speciaal laserpak draagt waar je zoveel mogelijk op moet schieten om de hoogste score te halen. Dankzij ‘The Gathering’ in Holsbeek kan je dit zelfs thuis organiseren. Jij zorgt voor de locatie, zij voor het materiaal.

- Festivals
Ook altijd populair in de zomer zijn natuurlijk de grote festivals zoals Pukkelpop, Werchter en Laundry Day. Waarschijnlijk zal je hiervoor wel een vakantiejob moeten zoeken, want voor deze festivals heb je al snel 100 euro nodig.

HOE EEN EXTRA CENTJES VERDIENEN?
Voor al deze kleine en grote uitgaven heb je geld nodig. Iets wat je misschien niet zomaar van je ouders krijgt. Wie oud genoeg is, kan dan ook op zoek naar een vakantie- of weekendjob. Restaurants of cafés hebben altijd wel een plaatsje vrij. En voor wie de horeca niet ligt, staan de interimkantoren klaar. We spraken met Conny van Tempo Team.

Wat zijn de populairste vakantiejobs?
“Vooral jobs zoals parkingwachter of crewlid voor festivals, beurzen of andere evenementen zijn populair tijdens de vakanties. Het zijn jobs die niet slecht verdienen en waarbij je je kan amuseren en lekker bruin thuiskomt. De best betaalde en tofste jobs zijn natuurlijk snel weg dus je wacht best niet tot de zomervakantie om je zoektocht te beginnen.”

Welke jobs zijn altijd nog beschikbaar?
“Voor callcenters wordt altijd wel personeel gezocht, maar deze jobs worden zelden ingenomen. Als je 18 bent en je rijdt graag of wil extra geld verdienen bij het oefenen, dan kan je vaak ook gemakkelijk aan de slag als chauffeur.”

Jongeren kijken vaak op tegen het solliciteren, wat kan je hen aanraden?
“Bij het vinden van een job horen inderdaad vaak de gevreesde sollicitaties. Laat hierbij je mama thuis! Ondanks de goede bedoelingen van je ouders komt dat zeer onzelfstandig over. Wanneer je naar een interimkantoor gaat, moet je ook altijd weten wat je juist wil. Wees ook altijd op tijd. Zo wek je vertrouwen en stel je jouw nieuwe baas niet teleur.”

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN