Lifestyle
Samenleving

Checklist: geluk

11 oktober 2016
Door: MIJNLEUVEN
Alles wat je moet weten om gelukkig te zijn.

Over geluk zijn boeken vol geschreven. Mensenlevens lang is erover nagedacht en je kan wel uren scrollen op Pinterest pages vol inspirerende geluksquotes. Het zal je niet verbazen dat de informatie over hoe je gelukkig wordt wel eens durft te verschillen. Maar toch zijn er dingen die je sowieso kan doen om gelukkiger te zijn. mijnLeuven zette enkele interessante tips op een rijtje. Met deze checklist kan je de wereld aan!
Tekst: Bieke Vanbeselaere / Foto’s: SXC

KEN JEZELF
Jezelf kennen betekent dat je weet waar je energie van krijgt. Het zorgt ervoor dat je je geluk meer van jezelf en minder van het toeval of externe factoren laat afhangen. Jij weet immers wat je moet opzoeken of vermijden om je beter te voelen. Word je gelukkig van boeken? Zet je dan op tijd in de zetel met wat leesvoer. Heb jij nood aan zon? Laat die ligzetel dan uitgeklapt in de tuin staan (en maak er regelmatig gebruik van!).

GA OP ONTDEKKING
Doe af en toe iets wat buiten je comfortzone ligt en zoek uit wat dit met je doet. Behandel jezelf zoals een vriend en dwing jezelf niet om dingen te doen die je niet leuk vindt.

LIJST OP WAT JOU POSITIEVE VIBES BEZORGT
Zonder veel moeite kan je jezelf inspireren om positieve vibes te vinden. Dat doe je door op een gelukkig moment een lijstje te maken van dingen die je een goed gevoel geven. Dat lijstje gebruik je dan als je een dipje hebt.

STEL PRIORITEITEN
Altijd en overal 100 procent voor gaan, zorgt voor oververmoeidheid aan het einde van de rit. Doseer daarom je energie door prioriteiten te stellen. Die blogpost hoeft niet per se deze avond klaar te zijn, toch?

SLAAP GOED
Een uitgerust hoofd zorgt ervoor dat je tegenslagen beter kan opvangen. Je brein verwerkt tijdens je slaap info die tijdens de dag is binnengekomen. Slaap je slecht, dan geraakt die info niet geordend en is het chaos in je hoofd. Op zo’n moment kan je een tegenslag veel moeilijker een plaats geven, laat staan er een oplossing voor zoeken.

WEES DANKBAAR VOOR WAT JE HEBT
Door te focussen op het negatieve, verlies je uit het oog wat wel goed is. Heb je tien euro op zak? Wees dan niet lastig omdat het geen twintig euro is, maar ga op zoek naar de mogelijkheden die tien euro met zich meebrengen!
Aan de slag!

  • Met de app ‘How’s your day’ leer je jezelf kennen, ontdek je wat je energie geeft en waar je prioriteiten liggen.
  • ‘Headspace’ is nog zo’n app die je een stapje dichter bij je geluk brengt. Heerlijk ontspannend en dus ideaal voor het slapengaan.
  • Met ‘The Five Minute Journal’ kan je offline werken aan je geluk. Vijf minuten per dag denk je na over enkele korte vragen.
  • Zoek een partner in crime en spreek af om minstens één keer per maand iets nieuws te proberen.
  • Eentje voor wanneer je in bed ligt: benoem drie dingen waar je je ongelukkig en gelukkig bij voelt. Denk vooral niet na over hoe je dingen anders had kunnen doen, maar bekijk gewoon vanop een afstand wat voorbij is. Je slaapt binnen de kortste keren als een roos!
11 oktober 2016
Door: MIJNLEUVEN