Checklist: bye bye stress

23 april 2016
Door: MIJNLEUVEN
Bye bye stress!

Drukdrukdruk: het lijkt wel hét antwoord als je aan iemand vraagt hoe het gaat. In stressvolle tijden is het belangrijk om voldoende tijd te maken om tot rust te komen. Maar hoe doe je dat eigenlijk best? We geven je 7 rustgevende tips.

BEWEEG MET DAT LIJF
Dat sport gezond is, lijkt nogal vanzelfsprekend. Het is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor jouw geest. Tijdens het sporten komt er een hormoon vrij dat zorgt voor een geluksgevoel. Hierdoor verlaagt jouw stressniveau en ga je je beter in jouw vel voelen. Een gezonde geest in een gezond lichaam is het pantser tegen stress en zorgen.

HET IS OKÉ
Relativeer en accepteer. Ook al ziet die biologische selfmade vrouw op haar bakfiets er steeds verdacht gelukkig uit, toch is een leven zonder enige stress praktisch onmogelijk. Stress hoeft ook niet uitsluitend negatief te zijn. Een beetje spanning maakt alles toch net dat tikkeltje uitdagender.

GOOI HET ER UIT
Het gevoel van stress ervaren we door een verhoogde druk. Als je die gevoelens voor jezelf houdt, kan die druk al snel te groot en zelfs onhoudbaar worden. Klamp daarom eens een vertrouwenspersoon vast en leg je stressgevoel aan hem of haar voor. Vergeet vooral de oorzaken van je stressgevoel niet te verwoorden, zo kan je gesprekspartner mee helpen zoeken naar een oplossing.

SCHRIJF HET OP
Als je praten wat lastig vindt, kan je alles ook eens opschrijven. Je kan zelfs een boekje bijhouden, waarin je jezelf meermaals kan updaten over je stressgevoel. Wie weet wat voor unieke proza zo’n boekje vol stress later oplevert.

PLAN EENS WAT
Op één avond een volledige boekbespreking in elkaar knutselen: een klassiek voorbeeld van een gefaalde planning, met vaak een hele hoop stress en gejammer tot gevolg. Plan je werk om dit in de toekomst te vermijden. Wees daarbij wel realistisch! Bepaal voor jezelf wat haalbaar is en wat niet. Laat in je planning ook nog wat ruimte voor wat ‘leegte’. Dat zijn je ontspanningsmomenten, die ook nog eens ideaal zijn om onverwachte taken nog te kunnen inplannen.

STEL ORDE OP ZAKEN
Die hoopjes cursussen en kleren in je kamer lijken voor jou misschien het resultaat van efficiënt opruimen, maar goed tegen stress is dat zootje ongeregeld zeker niet. Stel orde op zaken en zorg voor zo weinig mogelijk prikkels rondom je wanneer je aan het werken bent. Leg die smartphone ook weg of schakel hem uit. Het is geen toeval dat er met de opmars van de smartphone ook steeds meer jongeren klagen over stress.

SCHAF WAT GADGETS AAN
Als je budget het toelaat en de bovenstaande tips op miraculeuze wijze toch niets uithalen, dan kan je nog overwegen om wat antistress gadgets aan te schaffen. Stressballetjes, sfeerlampjes, een boksbal, … . De opties zijn eindeloos en je maakt jezelf er ook niet belachelijk mee.

23 april 2016
Door: MIJNLEUVEN