Samenleving

Bijzondere 1 september

7 september 2022
Door: MIJNLEUVEN
Nasra en Raphael stromen na een jaar OKAN door naar het reguliere onderwijs.

1 September is voor elke scholier een spannende dag, maar voor Nasra en Raphael was het dit jaar toch extra spannend. Na een jaar in OKAN (OnthaaKlas Anderstalige Nieuwkomers) is het tijd voor hen om in te stromen in het reguliere onderwijs. Ze hielden voor MIJNLEUVEN een klein dagboek bij over hun eerste indrukken op hun nieuwe school. 

Tekst en foto's: Nasra Abdi & Raphael Vidi

Nasra (15)

31 augustus 

Vandaag is de laatste dag van de vakantie. Ik ben opgewonden voor mijn nieuwe school, en ook een beetje nerveus, want alles zal nieuw voor mij zijn. Ik ben er klaar voor. Vorig jaar zat ik op het SALCO, maar dit jaar ga ik naar het Sancta Maria in Aarschot. Toen ik klaar was met OKAN moest ik een richting kiezen en ik heb maatschappij en welzijn gekozen. In Leuven zijn er scholen die ik kan die richting volgen maar daar kan ik mijn hoofddoek niet houden daarom heb ik naar Aarschot gegaan. Mijn hoofddoek heel belangrijk is voor mij.

1 september

De eerste schooldag was best goed. Ik kreeg een rondleiding in de school en ik heb mijn nieuwe klasgenoten en klasleraar leren kennen. We hebben een klein spelletje gespeeld om kennis te maken. Het was moeilijk om met de andere leerlingen te communiceren want ze kennen elkaar allemaal al lang. Ik heb me een beetje alleen gevoeld. In mijn klas zit er niemand anders van OKAN, maar er is op de school wel nog 1 ander meisje dat ik ken van vorig jaar in het Salco.

2 september

Vandaag heb ik weer andere leerlingen en leerkrachten leren kennen. Het ging goed. Ik had les zoals een normale schooldag. het leukste moment was het eerste lesuur. Ik had wiskunde en de leraar was grappig. Dat zorgde er voor dat mijn dag gemaakt was. Het moeilijkste vind ik dat ik vaak elke les in een ander lokaal heb, maar mijn klasgenoten hebben me goed geholpen. Vandaag ging beter dan gisteren. Ik voelde me niet meer alleen. 

Raphael (16)

31 augustus

De 31ste was geen speciale dag. Ik moest niks voor de school doen, zelfs niet vroeg gaan
slapen. Mijn pennen en boeken waren al gekocht en mijn boekentas stond klaar. Ik ga natuurwetenschappen volgen in het 4de jaar. Zenuwen heb ik niet voor morgen.


1 september

De eerste “schooldag” voelde helemaal niet als een schooldag. Het was meer zoals een feest.
Het begon om 10 uur en eindigde om 3 uur. We zijn met een groot spel homo universalis
begonnen waar het doel was niet af te vallen. Bijvoorbeeld als je het touwtrekken of het origamispel verliest val je af. Ik was snel uitgeschakeld omdat ik geen papier bootje kon maken. Na het spel hebben we frietjes gekregen. Er waren twee DJs en meerdere andere activiteiten. Die activiteiten waren wel leuk, maar het beste was om nieuwe en bekende vrienden te treffen.

2 september

Vandaag kon ik eindelijk mijn leraars ontmoeten. Mijn dag begon om half acht in de ochtend. Ik
heb mijn gewone morgen routine gedaan. Op school is er niet veel interessant gebeurd, behalve
de middagpauze. We mochten om 3:30 naar huis gaan. Dat is ideaal want dan heb ik meer tijd
om rustig naar mijn training te gaan. Door de kalmte is alles goed gelopen. Maar… nu begint de
so

Elke woensdag en donderdag worden er ook activiteiten georganiseerd voor jongeren uit OKAN-klassen om hen toe te leiden naar het vrijtijdsaanbod in de stad. Alle info daarover vind je op  Facebook of Instagram bij OKAN MIJNLEUVEN.

7 september 2022
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

Storytelling & Mediacrew
016 27 27 69