Waar we in maart nog massaal gingen e-peritieven, Zoomen en Houseparty downloadden, zijn het nu woorden die we liever niet meer horen. Maar wat doe je dan, wanneer het buiten koud is en de sneeuwvlokken talrijker worden? Speciaal voor jullie een lijst met leuke activiteiten. Zo haal je toch nog het meeste uit de wintermaanden.
Tekst: Annelies Rom en MIJNLEUVEN
SPEEL MASTERCHEF: THE HOME EDITION
Wie winter zegt, zegt baking time. Zeg nu zelf, wat is er toffer dan jezelf opsluiten op een koude winterdag om lekker te koken zodat het hele huis dagen later nog altijd geweldig ruikt? Om het jullie gemakkelijk te maken, gingen we alvast op zoek naar drie eenvoudige recepten voor vier personen.
Challenge time! Daag je bubbel uit tot een kook challenge. Wie maakt het beste driegangenmenu en kroont zichzelf tot masterchef 2021? Extra punten voor presentatie en beschrijving van de gerechten.
- Voorgerecht: Tomatensoep met basilicum
Nodig? 1 ajuin, 2 knoflooktenen, 750g tomaten, 750ml water, 1 blokje groentebouillon, 1 blik tomatenpuree, 1 scheut room en verse basilicum.
Recept? Snijd de ajuin en knoflook fijn en bak 3 minuten. Voeg nadien de tomaten toe en laat alles nog 5 minuten garen. Doe er dan het water, de tomatenpuree en de bouillon bij. Laat nog een paar minuten koken en pureer alles met een staafmixer. Kruid af met peper en zout en decoreer de soep met verse basilicum en kookroom. Klaar!
- Hoofdgerecht: Wortelpuree met vlees naar keuze
Nodig? 400g wortelen, 1 grote ajuin, 500g aardappelen, 1 blaadje laurier, 25g boter, een stukje vlees, een scheut melk, peper, zout en nootmuskaat.
Recept? Schil en snijd de wortelen, ajuin en aardappelen in stukken. Doe ze allemaal samen in een grote pan met kokend water en gooi er een laurierblad bij. Kook 20 minuten. Wanneer alles gaar is, giet je het water af en voeg je boter en melk toe. Stamp alles fijn met een pureestamper. Breng tenslotte op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg er eventueel rookworst of wat spekjes aan toe. Het vlees dat je erbij serveert, bak je volledig naar eigen smaak. Smakelijk!
- Nagerecht: Appeltaart
Nodig? Voor het deeg: 250g bloem, 150g boter, 80g suiker, 2eieren. Voor de vulling: 8 appels, 1 el suiker, 1 snuifje kaneel en boter om in te vetten.
Recept? Verwarm de oven voor op 180°C. Maak het deeg door de bloem, suiker en eieren goed door elkaar te kneden. Schil dan de appels in blokjes en meng ze met de suiker en kaneel. Rol het deeg vervolgens uit en leg ze in de beboterde taartvorm. Schep de vulling erin en gebruik de restjes deeg om de taart te versieren. Bak de taart ongeveer 50 minuten in de oven en vergeet als ze klaar is niet te genieten!
VERZAMEL JE GEDACHTEN IN EEN BULLET JOURNAL
Uit je creativiteit in een bullet journal of een creatief dagboek. Niets brengt meer opluchting en voldoening dan al je emoties eruit gooien na een overweldigende dag. Bovendien is het meteen een soort verzameling van alles wat je leuk, interessant of noemenswaardig vindt. Zo kan je binnen enkele jaren terugblikken op wat je allemaal beleefde en waar je met je gedachten zat. Wedden dat je trots terugkijkt naar jezelf? Voor zij die niet weten waar te beginnen, hier alvast enkele tips:
- Loopt je hoofd over van series en films die je ooit nog wil bekijken? Verzamel ze in een lijst, gerangschikt op genre, aantal knappe acteurs, goede reviews… Wanneer je even niet weet wat kijken, kan je er dan gewoon je bullet journal bij nemen.
- Leer jezelf kennen met een habit tracker. Zo’n habit tracker is een manier om bij te houden welke gewoontes je hebt. Hoe vaak je snoept of sport, maar ook hoelang je slaapt, hoe vaak je blij, droevig, boos bent… De perfecte manier ook om inzichten te krijgen en je te motiveren om bepaalde habits bewust anders aan te pakken. Meer vegetarisch eten? Vroeger gaan slapen? Minder online zitten? You name it!
- Een monthly planner is een toffe manier om je maand te visualiseren. Dat kan aan de hand van een thema, maar als je niet zo creatief bent, kunnen een aantal kleurtjes ook al een heel verschil maken. Door dit maandelijkse overzicht krijg je in één oogopslag te zien wanneer er eindelijk nog eens iets leuks is om naar uit te kijken. Een agenda dus, maar dan zelfgemaakt, op maat.
DOE EENS AAN DIY
Voor de handige harry’s en Henriettes: ga op zoek naar leuke projectjes en steek je kamer in het nieuw. Een nieuwe kleur op de muur, andere meubels… het kan allemaal. Maar het hoeft ook niet altijd zo groots te zijn. We helpen je graag op weg:
- Music maestro
Heb jij thuis nog een oude spiegel liggen? Dringend tijd om deze op te vrolijken! Neem een stapeltje lege of oude cd’s en breek ze in stukken. Die stukken kan je op de randen van de spiegel kleven. Een diy project dat meteen een schot in de roos is, want je bent eindelijk van die cd’s af én je hebt een waanzinnige selfieproof spiegel. Nog steeds een berg cd’s liggen? Bind de schijven aan elkaar met een touw en maak er een leuke cd-muur van.
- Net als in de film
Het internet loopt over van inspirerende quotes uit romantische films, inspirerende documentaires en hilarische sitcoms. Dus waarom ze niet aan de muur hangen? Kies je favoriete quote en schilder deze op een canvas. Veel materiaal heb je hier niet voor nodig. Enkel een schilderdoek, je favoriete verf en een handig penseel. Challenge time! Laat je bubbel raden uit welke film, serie of song je quotes komen. Zo heb je niet alleen een leuke knutselnamiddag, maar ook meteen een onderwerp voor een quizavond.
- Ikea hacking
Deze trend gaat al even mee, maar je kan er alle kanten mee op. Het concept is dan ook erg simpel: koop een goedkoop ikea meubel, pas het aan zodat het een nieuwe functie krijgt en maak er iets persoonlijks van. Het internet staat vol, vol, vol met voorbeelden. Van getransformeerde klokken en lampen tot zetels, nachttafelkastjes en tapijten. Uiteraard ook toe te passen op spullen uit andere winkels. Zolang je kamer maar uitstraalt wie jij bent en je er instant happy van wordt.
SCHRIJF EENS EEN BRIEF OF KAARTJE
Heel wat mensen zijn door de gebeurtenissen van de laatste maanden heel erg eenzaam. Dus waarom niet even de tijd nemen om wat lieve dingen te schrijven en positieve vibes de wereld in te sturen? Je zal er ongetwijfeld zelf ook een goed gevoel aan overhouden. Geen idee waar te beginnen? Probeer dit dan eens:
- Brieven naar de buurt
Ben je nieuw in de straat? Woon je al jaren in hetzelfde huis, maar geen idee wie je buren zijn? Zo’n coronacrisis is het ideale moment om jezelf eens voor te stellen en anderen beter te leren kennen. Wie weet creëer je op korte tijd een soort plaatselijke versie van ‘Iedereen Beroemd’? Fascinerend ook, te weten wat je buren allemaal bezighoudt, waar ze goed in zijn en hoe hun leven eruit ziet. Laat die nieuwe vriendschappen maar komen!
- Postcrossing
Mag het allemaal wat internationaler? Weet dan dat er een website bestaat waar je adresgegevens krijgt van mensen all over the world zodat je er kaartjes naar kan sturen. Allemaal op een veilige manier. Je maakt eerst een profiel aan waar je je adresgegevens vermeldt (even vragen dus aan je ouders of dat oké is) en duidt aan welke post je zelf graag ontvangt, want ook jouw adres komt in de database. Hoe meer kaartjes je zelf opstuurt, hoe meer je er krijgt. Win-win dus. Voor je het weet, zitten er kaartjes van Japan, Canada, China, Polen en de rest van de wereld in je bus. Wel zien dat je de juiste postzegels in huis haalt!
- Kleine gebaren
Het mag wel eens gezegd worden, toch, hoe mooi je de mensen vindt die dicht bij je staan? Maak daarom tijd om eens zwart op wit te zeggen wat je familie en vrienden voor je betekenen. Hoe? Door een kaartje te sturen, of een brief. En als het kan, met een klein cadeautje erbij. Liefst iets persoonlijk, op maat gekozen. Of misschien zelfgemaakt. Je hebt geen idee hoe groot de kracht is van mooie woorden en een mooi gebaar. Liefde x 1000.
ORGANISEER EEN ONLINE DATE NIGHT
Fysiek samenkomen met vrienden is moeilijk. En vooral ook heel koud. Bedenk daarom originele feestconcepten die het digitaal samenkomen een extra dimensie geven. Zo kunnen jullie nog eens goed lachen. Hier in ieder geval al vier concepten die het proberen waard zijn:
- Filmclub
Richt een moderne versie van een boekenclub op. Bekijk Hollywood kaskrakers, ranzige B-films of, waarom niet, films en series waar nog nooit iemand van gehoord heeft. Maak er een recensie over en bespreek de resultaten nadien samen online. Beslis vooral zelf welke punten jullie belangrijk vinden: de mooiste acteur/actrice, beste acteerprestatie, grappigste scene, beste quotes, hoeveel scheldwoorden je geteld hebt…. Of verzin een alternatief einde. Gegarandeerd geweldige input voor een leuke avond.
- Karaoké
Schraap je keel en haal je zangtalent boven, want niets leuker dan vol overgave alles van je afzingen tijdens een veel te hoge solo. Er bestaan heel wat apps, waaronder ‘Smule’ waar je alleen, met vrienden of zelfs met onbekenden van over de hele wereld op een virtueel podium kan kruipen. Mag het nog wat meer zijn? Kies dan voor thema-avonden. Vlaamse schlagers, Disco, Rap, Italiaanse avond… het kan allemaal.
- So you think you can dance?
Als film kijken en zingen online kan, waarom dan niet dansen?! Leer de choreo van bekende songs uit je hoofd en houd vervolgens een online dance-off, met punten van de jury. Deze avond wordt het hoogtepunt van een hele week repeteren. Om het allemaal haalbaar te houden (en, let’s face it, nog tijd te hebben voor school), kan je werken met een roulatiesysteem waarbij een duo (of 2, afhankelijk van de grootte van de groep) het tegen elkaar opneemt en de anderen de punten verdelen, met – uiteraard – gepaste commentaar. Challenge time! De echte pro’s kunnen het niveau nog wat opdrijven door ook de lyrics van het nummer mee te zingen. Vergeet de tussenstand niet bij te houden!
- Online escape room
Klaar om je hersenen aan het werk te zetten? Kruip achter je laptop, spoor je vrienden aan om hetzelfde te doen en werk samen aan de ultieme ontsnappingspoging. Let wel, zo’n escape room is niet gratis. Maar wel tof om als groep nog eens iets leuks te doen. Kies een datum en tijdstip en zorg dat jullie allemaal samen, maar toch apart, de beste speurder in jullie zelf naar boven halen. Ondertussen eten en drinken is toegestaan!
EN ALS HET ECHT ALLEMAAL HOOG ZIT…
… Maak dan je hoofd even leeg en ga naar buiten met je favoriete viervoeter. Zelf geen huisdier? Vraag eens rond in de buurt of strek samen met je knuffelcontact de benen. Ver hoe je niet te gaan. Soms is gewoon eens naar buiten gaan al meer dan voldoende.
… Bel je beste vrienden of vriendinnen voor een update en maak plannen voor de zomer, wanneer de dagen weer langer en zonniger zijn (in de hoop dat we elkaar dan weer stevig mogen vastpakken).
… Praat erover met iemand die je gerust kan stellen, iemand die begrijpt hoe jij je voelt en wat er allemaal in je omgaat. Ook professionele hulp is een optie. Denk maar aan het JAC.
… Is het ook gewoon oké om gezellig onder een dekentje te kruipen met een warme chocomelk en je favoriete serie of muziek. Het is er het moment voor!