EXPO en signeersessie - Graphic Novel

30 maart 2019
STADHUIS (19:00- 22:00)

Vijf talentvolle striptekenaars stellen hun werk voor in STADHUIS tijdens een expositie mét signeersessie. Bekijk hun werk, ga in gesprek en laat je meevoeren in hun prachtig geïllustreerde wereld.

HET REIGERSNEST - MICHAËL OLBRECHTS
Michaëls afstudeerproject ‘De allerlaatste tijger’ werd meteen ook zijn debuut, gebaseerd het op zijn eigen familiegeschiedenis in Nederlands-indië. Nadien verscheen bij ‘Vierenveertig na Ronny’ waardoor hij met ‘Het Reigersnest’ al aan zijn derde novel zit. “De ietwat onbeholpen Arend wordt na een incident op kantoor tijdelijk op nonactief gezet. Een verblijf bij familie in het groen moet de nodige rust brengen. Hij ontmoet er Anton, die in zijn eentje een enorm landgoed onderhoudt, en raakt gemotiveerd om zijn leven weer in handen te nemen. Maar kan hij zichzelf zomaar opnieuw uitvinden?”

HET WIJFJE - NELE SYS
De Brugse tekenares Nele maakte als eindwerk voor haar master Beeldverhaal aan het Sint-Lucas te Brussel ‘Het Wijfje’. Een bundeling soms confronterende grappen en dagboekfragmenten.
De geïllustreerde “handleiding” voor vrouwen’ gaat over de verwarring die meisjes voelen als ze vrouw worden. Gêne, trots, ongesteld worden, piemelpraat, zoenen, oefenen met de goudvis en de eerste schreden op het liefdespad… “Ik had het me
toch poëtischer voorgesteld”, aldus Nele. De tekeningen zijn gemaakt met veel gevoel voor humor en zelfspot.

DE WALVIS - FREDERIK HAUTAIN / HANNE DEWACHTER
‘De Walvis’ is het langspeeldebuut van Frederik Hautain en Hanne Dewachter. Deze graphic novel over geloven in het onverklaarbare vertelt het verhaal van een man die op zijn 40e nog steeds single is. De liefde is voor hem simpelweg nog niet gebeurd. Wanneer zijn leven - althans in zijn ogen - van kwaad naar erger lijkt te gaan, treft hij plots een vliegende walvis aan die buiten het raam van zijn
appartement hangt te zweven.
De Morgen noemde ‘De Walvis’ een ‘klein, dromerig verhaaltje’... waarin Hautain en Dewachter laten zien dat ze ‘het in zich hebben om tot de groten te behoren’ van de volgende generatie stripmakers.

DOORSNEE - PHAEDRA DERHORE
Phaedra Derhore studeerde storyboarding en llustratie aan Sint-Lucas Gent, daarna volgde ze de opleiding Beeldverhaal aan Sint-Lukas Brussel. Voor haar masterproef maakte ze een autobiografische graphic novel genaamd ‘Doorsnee’. De strip gaat over opgroeien met overgewicht en de beslissing op haar 25ste om een maagverkleinig te ondergaan die ervoor moet zorgen dat ze heel wat kilo’s afvalt.
Doorsnee vertelt op een gevoelige en openhartige wijze hoe het is om dik te zijn, een operatie hiervoor te ondergaan en hoe het leven aanvoelt na een maagverkleining.
De Morgen (Geert De Weyer): ‘Derhore hoeft niet persé ellenlange dialogen aan te gaan of anekdotes in detail uit te werken om haar verhaal te vertellen. Ze verstaat de kunst om met weinig woorden haar punt te maken.’

Praktische info