Clubexperiment #1 - unighted

20 september 2019 - 22 september 2019
UZ Leuven Campus Sint-Pieter (18:00- 5:00)

Het nachtleven dat we vandaag kennen, zou niet bestaan zonder de invloed van nichegroepen die omwille van hun identiteit of politieke overtuiging botsten met de routine van het dagelijkse leven. LGTBQ+, origine en gendergelijkheid verwierven deels op een activistische manier hun bestaansrecht tijdens de nacht en zijn zonder twijfel de roots van onze dansvloer vandaag.

De nacht is dus meer dan een zwarte doos. Het is een comfortzone waar verschillende communities en (minderheids)groepen de kracht, moed en energie vinden om verandering in gang te zetten. Een plek waar iedereen samenkomt en zichzelf kan zijn. Sterker nog: de diversiteit en inclusiviteit van het nachtleven bepaalt mee het DNA van een stad en haar inwoners.

UNIGHTED is daarom het thema van ons eerste clubexperiment. Twee dagen lang vraagt Nachtplan dj’s, kunstenaars en scenografen, om met het thema als rode draad, invulling te geven aan een dag- en nachtprogramma in het oude Sint-Pietersziekenhuis.

We gaan met hen in gesprek en stellen hen de vraag: wat betekent een modewoord als ‘inclusiviteit’ vandaag nog? Kan een plek überhaupt wel inclusief zijn? Of neigen we meer naar unieke plekken in plaats van inclusieve plekken? Hoe zien deze ruimtes er dan uit en op welke manier kan scenografie invloed hebben op het gedrag van haar bezoekers?

Kom al dansend een laatste keer de tegels bevuilen van dit iconisch gebouw, vooraleer het in oktober afgebroken wordt.

EXPO vrijdag 20/9 + zaterdag 21/9
Vrije beweging van identiteit. Voor velen vanzelfsprekend, voor sommige een dagelijkse wrijving met zichzelf of anderen. Wrijving van identiteit met de maatschappij leidt tot frictie die het individu kan afremmen om zichzelf te zijn. Dezelfde frictie kan ook hitte worden, die een actie ontsteekt waar identiteit het voortouw neemt in activisme en kunst. Frictie en identiteit vechten zo hand in hand voor inclusiviteit in hun leefwereld.

Brahim Grover Tall & Broeiplaats maakten een selectie van kunstenaars die rond dit thema werken. Het resultaat hiervan zal te zien zijn in het Sint Pieters ziekenhuis en Stelplaats.

Gratis
Locatie: Sint-Pietersziekenhuis + Stelplaats

CLUBNACHT zaterdag 21/9 (23:00 - 05:00)
Nazira - dj (Room 4 Resistance, Berlijn)
+
Timmerman (SPEK, Paradise City Festival, Gent)
+
Victor & jul1usk9 (Nachtplan dj's)

Club scenografie door Club Efemeer

TALKS zaterdag 21/9
- Nazira - dj (Room 4 Resistance) + Arnaud De Wolf (Club Efemeer) + Jesse Donkor (Penelope, Horst)
in gesprek over safer spaces en de interactie tussen ruimte en gedrag.

- Curatoren Brahim Grover Tall en Ann-sophie Tollet (Broeiplaats) in gesprek over identiteit, activisme en de uiting ervan in kunst.

- TBA

NACHTPLAN //
Nachtplan geeft stem aan de Leuvense nacht en streeft voor een kwalitatief, divers en veilige nachtcultuur in Leuven.

Met een reeks clubexperimenten manifesteert Nachtplan de ad hoc activatie van unieke plekken in Leuven en wil het plaats en inhoud koppelen door onbelichte thema’s uit te diepen en te experimenteren met de mogelijkheden ervan op locatie.

Praktische info