Ansatz Der Maschine

29 oktober 2020
Het Depot (20:00)

Vier jaar na 'Tatooed Body Blues' trakteert Ansatz der Maschine, het geesteskind van de Kortrijkse indietronicamuzikant Mathijs Bertel, ons op een nieuwe plaat! 

--

Met 'Burial Songs' lijkt Ansatz een hoofdstuk af te sluiten. "Na vijf langspelers in vijftien jaar is voor mij de cirkel rond’, vertelt Bertel. Nu ik mijn ambacht beter beheers, slaag ik er eindelijk in mijn verhaal te vertellen, zonder compromissen. Ieder nummer heeft zijn eigen noodzaak. Dat verklaart meteen de hoge intensiteitsgraad van 'Burial Songs'. 

Het artistieke uitgangspunt van Ansatz der Maschine is sinds 'The Postman Is A Girl' uit 2006 The Postman is A Girl (uit 2006) niet drastisch veranderd. Bertel en zijn gezellen maken nog steeds elektro-akoestische muziekwaarin alledaagse geluiden steevast in een bevreemdende context worden geplaatst. Naast laptopbeats, synths en elektrische gitaren eisen vooral harp, cello en basklarinet een prominente plaats op in het geluidsbeeld. Mathijs Bertel, die in de voorbije jaren heel wat dans- en theatervoorstellingen van een soundtrack voorzag, ziet zichzelf veeleer als een componist, die films maakt voor het oor, dan als een songwriter pur sang.

Praktische info