Mijn Leuven

Home | Contact | wwweetjes | mijnHoroscoop | Gezocht!

Mijn Leuven: Jongeren

Inhoud

Kaat Bollen praat over seks

 

 “Veel mensen denken dat ‘de jeugd van tegenwoordig’ vroeger aan seks begint, maar dat is niet waar!”

Seksualiteit. Of we nu willen of niet, we zijn er allemaal mee bezig, denken er allemaal over na en hebben er stiekem wel wat vragen over. ‘Help, ben ik wel normaal?’, denk je misschien wel eens. Wel, het antwoord is: ja, doodnormaal zelfs! En als iemand het weet, dan is het de 26-jarige seksuologe Kaat Bollen. Ze is zelf nog niet zo lang afgestudeerd en kan zich dus perfect in onze leefwereld verplaatsen. Ze is bovendien de schrijfster van ‘Het Schaamhaarboek’ en ‘Het Borstenboek’, dat belooft! mijnLeuven sprak met haar af en kwam heel wat boeiende dingen te weten… Lees vooral verder!

Tekst: Lisa Smets / Foto’s: Vincent Pergoot

KAAT BOLLEN, ZEG JE?

Seksuologie is niet echt een voor de hand liggende studie. Hoe kwam je erop om die richting te volgen?

“Ik heb eerst vijf jaar psychologie gestudeerd in Leuven. In mijn laatste jaar deed ik stage bij delinquente jongeren, o.a. in een jeugdgevangenis. Sommigen onder hen moest ik ook therapie geven omtrent seksualiteit. Toen werd duidelijk dat ik hier niet genoeg van af wist. Tijdens mijn opleiding Psychologie kreeg ik rond seksualiteit enkel vakken als psycho-analyse en Freud. Daarom volgde ik nog een opleiding Seksuologie.”

Je werd bekend door je schaamhaarthesis. Vanwaar dat idee?

“Bij het uitdelen van de thesisonderwerpen had ik de pech dat ik enkel nog kon kiezen uit saaie onderwerpen. Gelukkig mochten we ook eigen onderwerpen indienen. Ik kwam op het schaamhaaridee tijdens een college van seksuoloog Paul Enzlin, waar we de vraag kregen wat de eisen zijn die tegenwoordig gesteld worden aan vrouwen en mannen. Een van de eerste dingen die we zeiden, was ‘schaamhaar scheren’. De prof was hierdoor erg verbaasd en dat intrigeerde mij. Later nam ik deel aan de Pappenheimers, waar mijn schaamhaarthesis veel aan bod kwam. De dag nadien stond ik in de kranten en vroeg mijn uitgever om een boek te schrijven. Daardoor kon ik samenwerken met Humo en deed ik een enquête bij maar liefst 5000 mensen over hun ‘schaamhaargewoontes’. Die resultaten werden de basis van mijn schaamhaarboek.”

Wat zijn de opmerkelijkste resultaten uit het schaamhaaronderzoek dat je toen deed?

“Opmerkelijk is dat maar liefst 85% van de vrouwen het schaamhaar gedeeltelijk verwijdert. Dat doen ze omdat ze vinden dat hun seksleven daardoor beter is, hoewel dat ook door andere factoren kan komen. Bij mannen scheert slechts een derde zijn schaamhaar. Een derde trimt zich. Maar ook die percentages zijn groter dan verwacht. Een derde van de mannen die zich scheert, gaf trouwens toe dat ze dat doen omdat hun penis volgens hen op die manier langer lijkt!”

Je bent veel met seks bezig en praat er waarschijnlijk ook veel over. Heb je daardoor al slechte commentaar gekregen of problemen gehad?

“Ja, ik ben er mijn vorige job door verloren. Ik werkte bij een centrum voor integrale gezinszorg. Dat is een christelijke instelling. Ze wisten dat ik seksuologie studeerde en hadden daar in het begin geen probleem mee. Maar de media-aandacht werd steeds groter en mijn vrijzinnigheid kwam in conflict met de conservatieve opvattingen van de instelling. Ze hebben mij uiteindelijk voor een keuze gesteld: ik mocht bij hen blijven werken op voorwaarde dat ik uit de media bleef. Ik koos voor seksuologie en werd ontslagen. Dat vond ik jammer natuurlijk, maar al snel had ik een nieuwe job bij reclamebureau Happy Cactus. Een geluk bij een ongeluk dus! Zeker omdat ik ondertussen op mijn werk ook liefdesgeluk heb gevonden.”

Zo, nu weet je alvast wie Kaat Bollen is. En wat ze doet. We stelden haar uiteraard ook vragen die voor jullie handig kunnen zijn!

HOE ZIT HET ÉCHT MET SEKS?

Hoe vaak heeft de gemiddelde Vlaming seks?

“Ongeveer 1 keer per week of zelfs 1 keer per twee weken. Veel minder dus dan mensen meestal zelf beweren. Vaak willen mensen zich aantrekkelijk voelen en boeiend zijn, ze willen aan de gemiddeldes voldoen. Daardoor durven ze al eens liegen over hun seksleven. Sterker nog: er wordt over niets zoveel gelogen als seks. Tenzij over geld.”

Is je libido (drang naar seks) aangeboren? Of is het puur afhankelijk van externe factoren?

“Het libido is voor een stukje aangeboren, maar vooral afhankelijk van situationele factoren. De burgerlijke staat (singles hebben bijvoorbeeld niet zoveel seks als getrouwde mensen), gezinssituatie (het  is niet altijd gemakkelijk om de koffer in te duiken als je nog bij je ouders woont), het - al dan niet - hebben van kinderen…. Het speelt allemaal een grote rol. Ook medicatie kan veel veranderen aan je libido. Zo verdwijnt de zin in seks vaak wanneer iemand antidepressiva neemt. De situatie overheerst vaak de genen.”

Mensen durven vaak ook vreemdgaan. Is dat puur fysiek, gestuurd door lust, of gaat het misschien dieper dan dat?

“Beiden. Vroeger werd vaak gezegd dat vrouwen vreemdgingen omwille van de liefde en dat mannen het puur voor de lust deden. Daar wordt tegenwoordig op teruggekomen. Mannen kunnen ook vreemdgaan omwille van een verliefdheid en vrouwen kunnen vreemdgaan uit lust. De clichés kloppen dus niet! Ik denk dat het vooral erg persoonsgebonden is, en dat het moeilijk is om er algemene uitspraken over te doen.”

WAT MET SEKS EN JONGEREN?

Hoe oud zijn jongeren gemiddeld wanneer ze voor het eerst met seksualiteit bezig zijn?

“Seksualiteit is tijdens alle fasen in ons leven aanwezig.  Zo zijn er zelfs echo’s waarop de foetus duidelijk een erectie heeft. Ook die functie moet in de baarmoeder  geoptimaliseerd worden natuurlijk! Ook als kleuter durven we al eens te experimenteren door bv. te spelen met onze geslachtdelen. De kleuter die niet van zijn piemeltje kan blijven, iedereen kent dat beeld wel. Je kan er eigenlijk moeilijk een concrete leeftijd op plakken. Toch valt het op dat de meeste jongeren met voorspel beginnen wanneer ze 14 à 15 jaar oud zijn. De gemiddelde leeftijd waarop ze ontmaagd worden, schommelt rond 17 jaar. Veel mensen denken dat ‘de jeugd van tegenwoordig’ steeds vroeger aan seks begint, maar dat is dus zeker niet waar! Ik denk ook dat diezelfde ‘jeugd van tegenwoordig’ niet méér met seks bezig is. Alleen de manieren waarop (bijvoorbeeld via internet) zijn veranderd. De wet zegt dat je als jongere pas seks mag hebben vanaf je 16de. Daar kan je veel over zeggen, maar het belangrijkste blijft dat je als jongere 100% klaar bent voor je eerste keer. Je kan maar één keer je eerste keer beleven!”

Hoe komt het dat seks vaak nog een taboeonderwerp is? Zeker binnen het gezin.

“Ouders willen hun kinderen natuurlijk zoveel mogelijk beschermen. Daarom is het voor hen vaak even slikken wanneer ze te weten komen dat hun kinderen seks hebben. Zeker omdat het vaak een teken is dat hun kinderen volwassen worden. En dat is voor ouders niet altijd gemakkelijk! Toch is het belangrijk dat je erover kan praten. Wat niet betekent dat je alles tot in het detail hoeft te bespreken. Daar zijn vrienden of vriendinnen misschien beter geschikt voor.”

Hoe breng je een onderwerp zoals voorbehoedsmiddelen het beste aan bij je ouders?

“Meisjes kunnen voorstellen om de pil te nemen om een regelmatige menstruatiecyclus te krijgen of om bv. minder puistjes te hebben. Dat zijn bekende (neven)werkingen van de pil. Maar hoe je het ook draait of keert, de pil blijft in de eerste plaats een anticonceptiemiddel. Daarom zou het jammer zijn om een drogreden te gebruiken om met de pil te kunnen beginnen. Je zou het onderwerp seks eigenlijk voorzichtig moeten kunnen aanbrengen. Ouders moeten daar realistisch in zijn. Je blijft niet voor eeuwig jong en zal op een bepaalde leeftijd nu eenmaal met seks beginnen. Ze kunnen je maar beter voorbereiden en je behoeden tegen ongewenste zwangerschappen. Ik vind het condoom trouwens een nog veel belangrijker voorbehoedsmiddel. Het beschermt je tegen soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) én zwangerschappen. Al blijft het allerbeste natuurlijk om ze te combineren; gebruik dus de pil én een condoom. Beter safe than sorry!”

Hoe zou je zelf reageren als je 15-jarige dochter thuis komt vertellen dat ze seks heeft?

“Ik hoop dat ik op dat moment niet volledig uit de lucht zal vallen. Vijftien is jong, maar als ze er op dat moment klaar voor is en zich er goed bij voelt, moeten we erover kunnen praten. Ik zal ook altijd voorbehoedsmiddelen voorzien (een potje condooms in de badkamer is een must!) en het onderwerp bespreekbaar maken. Dat zouden alle moeders moeten doen. Want op zich is het ook heel bijzonder om zo’n momenten met je dochter te mogen delen. Samen een eerste behaatje kopen, de eerste keer menstrueren… Het is zoveel leuker en minder beangstigend als je weet wat je overkomt, en je kan terugvallen op je ouder(s).”

Welke belangrijke tips wil je jongeren graag meegeven?

Mijn allerallerallerallerallerbelangrijkste tip is: doe NOOIT iets tegen je zin. Jouw lijf, jij beslist! Doe het altijd veilig (liefst dus met pil én condoom) en laat je voldoende testen als je wisselende seksuele contacten hebt. Ook raad ik aan een vertrouwenspersoon te zoeken waarbij je terecht kan als je vragen hebt of je onzeker bent over iets. Dat kan één van je ouders zijn, maar ook een goede vriend of vriendin. Seksualiteit is een ontdekkingsreis! Een reis waarbij je op zoek bent naar jezelf. Klungelen mag! Masturbatie is trouwens ook doodnormaal. Jammer dat er zoveel taboe rond heerst!”

Meer info over seks? www.sensoa.be of www.jacleuven.be