Jonge doeners

"Zelf ontwerpen en zelf maken, dat geeft veel voldoening"

4 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN
Esther doet haar eigen ding met een activiteit die ze ontzettend leuk vindt.

Meet Esther De Vos. Esther is 25 jaar en grote fan van reizen. Ook volgde ze een heleboel opleidingen: Sociaal-Cultureel Werk, Cultuurmanagement en Interieurvormgeving. Om aan haar grote droom te kunnen werken voegde ze daar ook nog een opleiding Lassen aan toe. Want voor staalbewerking heeft ze een grote boon!
Tekst: mijnLeuven

Esther, waarom was die lasopleiding zo belangrijk voor jou?
“Omdat ik meubels maak uit staal in combinatie met andere materialen en ik volledig mijn eigen ding wil kunnen doen op vlak van ontwerp én uitvoering. Ik ga aan de slag met ruwe materialen en dan is het belangrijk om zelf te kunnen lassen, vind ik. Zo kan ik eigen meubels maken en verkopen, maar kan ik ook inspelen op de vraag van klanten en een volledig nieuw ontworpen meubelstuk maken.”

Vanwaar de interesse in meubelmaken?
“Die is er eigenlijk pas gekomen tijdens de opleiding Interieurvormgeving. Ik kreeg daar een aantal opdrachten waarbij we zelf iets moesten ontwerpen. Bij de eerste opdracht ontwierp ik een etalage voor een schoenenwinkel. Eigenlijk moest ik die opdracht enkel in maquette maken, maar ik ontdekte dat ik het juist ontzettend leuk vond om mijn idee volledig van ontwerp tot volwaardig eindproduct uit te werken. De jury was toen zo positief over mijn werk, dat mijn interesse in ‘zelf maken’ alleen maar toenam. In mijn laatste jaar maakte ik dan mijn allereerste eigen meubel: een schommelstoel met een stalen structuur, gecombineerd met een leren zitvlak.”

Je schreef je in voor het BAAS-project. Welk traject volgde je?
“Ik twijfelde tussen het ‘Pril-Idee’-traject en het ‘Pré-Starter’-traject. Maar omdat ik nog niet klaar was om een ondernemersnummer aan te vragen en mijn idee nog wel wat finetuning kon gebruiken, koos ik voor de eerste optie. Ik was ook nog niet bezig met het structurele en administratieve luik achter een onderneming en ook die input was meer dan welkom. Normaalgezien ben ik iemand die gewoon doet en probeert, met een attitude van ‘we zien wel’, maar om van mijn plan een echt goede onderneming te maken had ik die BAAS-ondersteuning absoluut nodig.”


Je moet uitzoeken wat je uniek maakt ten opzichte van anderen

Welke impact hebben de sessies gehad?
“Het BAAS-project kwam voor mij eigenlijk precies op tijd, want ik had er geen idee van hoeveel er kwam kijken bij het uitwerken van een onderneming. Ik heb dan ook veel geleerd over het hele ‘achter-de-schermen-gebeuren’. Voor mij waren de BAAS-sessies vooral een laagdrempelige manier om de info te verzamelen die ik nodig had om als ondernemer te kunnen starten. Ik leerde bijvoorbeeld hoe belangrijk het is om een goed businessplan uit te werken waarbij je zowel nadenkt over het kwalitatieve als het kwantitatieve luik en wat daar dan wettelijk bij komt kijken. Of, en dat is misschien wel de belangrijkste les: ik leerde dat je moet uitzoeken wat je idee/concept uniek maakt ten opzichte van anderen!”

Waar sta je nu?
“Sinds december ben ik zelfstandige in bijberoep. Mijn meubels waren eerst te koop bij PLEK, een interieurwinkel in Leuven. In februari sloot ik dan een deal af met de webshop FRGMNTS om mijn meubels online aan te bieden. En ondertussen maakte ik ook al meubels op maat, zoals een ‘kaaskar’ in opdracht van het Leuvense restaurant ‘Taste’ en zijn mijn meubels te koop bij ‘Thelma Coffee & Design’ in Leuven. Het gaat eigenlijk echt heel goed, zeker als je weet dat ik er nooit echt lang bij stilgestaan heb om een onderneming te starten. Het belangrijkste voor mij blijft dat ik mijn eigen ding kan doen met een activiteit die ik ontzettend leuk vind.”


Meer Esther vind je hier:
Website: www.estherdevos.be
Facebook: www.facebook.com/estherdevosinterior
Instagram: www.instagram.com/devosesther

4 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN