Cultuur
Samenleving

Via boeken maak je heel wat bespreekbaar

3 oktober 2017
Door: MIJNLEUVEN
De sprooksprekers van Artforum vertellen hun verhaal.

Een groep jonge vrijwilligers die iets hebben met voorlezen. Dat zijn de sprooksprekers. Ze brengen lezen en de Nederlandse taal op een leuke manier binnen bij gezinnen met jonge kinderen. Nicolas De Becker (26) en Jolijn Vannoppen (24) namen ons mee in hun wonderlijke sprooksprekerswereld.
Tekst: Bieke Vanbeselaere / Foto’s: Eva Nijs

Wanneer leerden jullie het project sprooksprekers kennen?
Jolijn: “Ik hoorde voor het eerst over het bestaan van sprooksprekers toen ik 18 jaar was en ben er meteen een jaartje aan begonnen. Doordat ik ging studeren in een andere stad moest ik er even mee stoppen, maar toen ik afstudeerde, ben ik er meteen weer ingevlogen.”
Nicolas: “Ik werd sprookspreker door een simpele oproep via Facebook. Die oproep lokte mijn interesse en bracht mij naar Artforum.”

Hoe ga je als sprookspreker aan de slag?
Jolijn: “Eerst en vooral kies je een plek waar je wil voorlezen en bepaal je of je dat alleen wil doen of met twee. Er bestaat een lijst van mogelijkheden waaruit je kan kiezen. Grote en kleine gezinnen sluiten zich aan, maar ook leerkrachten en sociale organisaties. Ik heb dit jaar voorgelezen bij een gezin met vijf kinderen. Ik kom zelf ook uit een groot gezin en vermoedde dat dit gezin anders wel eens uit de boot kon vallen omwille van de grootte.”
Nicolas: “Waar je gaat lezen, hangt ook af van je eigen schema. Voor mij was het bv. niet haalbaar om bij een gezin voor te lezen. Maar het lukte wel om dat op de school Ter Bank te doen.”
Jolijn: “Je gaat tijdens een periode van een aantal weken een vijftal keer langs bij een gezin. Elke keer neem je een aantal boeken mee uit de bibliotheek van Artforum. Je leert een gezin door die korte periode niet echt kennen, maar dat is ook niet echt de bedoeling. Toch is het contact meestal heel fijn.”

Als sprookspreker beng je het plezier van verhalen en lezen binnen bij een gezin
- Jolijn

Welke meerwaarde biedt sprookspreken?
Jolijn: “Ik zie er vooral de meerwaarde in voor de gezinnen en kinderen, en het is ook iets wat mijn eigen horizonten verrijkt. Als sprookspreker beng je het plezier van verhalen en lezen binnen bij een gezin. En komen zowel zij als ikzelf in contact met mensen die je normaal niet iedere dag ziet. Dat is een mooie ervaring.”
Nicolas: “Je komt via verhalen ook in contact met verschillende manieren om naar de wereld te kijken. Daarnaast kan ik mij heel goed voorstellen hoe het leven is als lezen niet gemakkelijk gaat. Vroeger was lezen voor mij ook moeilijk. Maar doordat mijn ouders veel voorlazen heb ik de achterliggende waarde van verhalen en wat ze je kunnen bieden leren kennen. Dat wil ik graag kunnen meegeven aan anderen.”

Welke boeken worden er zoal voorgelezen?

Jolijn: “Geen typische ‘op het potje’-achtig boeken. In de bibliotheek van Artforum vind je echte kunstwerkjes met mooie prenten, en ook boeken in andere talen.”
Nicolas: “Er liggen daar inderdaad heel wat minder voor de hand liggende boeken, maar ze spreken wel aan. In de klas waar ik ging voorlezen zat bv. een meisje dat thuis Arabisch spreekt. Daarom bracht ik eens een boek mee met Arabische personages. Haar oren spitsten zich telkens bij het horen van die namen.”
Jolijn: “Via boeken maak je ook heel wat bespreekbaar. Zo nam ik eens een boek mee over de dood. Dat wekte veel interesse op bij de kinderen, want ze hadden er veel vragen over. Wat heel logisch is natuurlijk, want ze komen soms wel met de dood in contact maar het wordt niet echt vaak met hen besproken.”

Je komt via verhalen in contact met verschillende manieren om naar de wereld te kijken
- Nicolas

Hoe word je een goede sprookspreker?
Jolijn: “Artforum organiseert een aantal sessies waar je met andere sprooksprekers samenkomt. Daar komen dan vragen aan bod en je kan er ook oefenen op het voorlezen. Elke sessie draait rond een bepaald thema. Bijvoorbeeld: hoe trek je de aandacht van kinderen? Of: waar moet je op letten bij het kiezen van een boek?”
Nicolas: “Tijdens de sessies is er ook altijd iemand aanwezig die bezig is met verhalen. Zoals een schrijver of een verteller. Jasper (medewerker van Artforum en verantwoordelijke van sprooksprekers, nvdr.) loopt er ook vaak rond om advies te geven. Hij checkt trouwens regelmatig hoe het sprookspreken verloopt. Al doende leer je natuurlijk ook heel veel.”

Wat leren jullie, naast de ondersteuning van Artforum, nog uit deze ervaring?

Jolijn: “De ervaring met sprooksprekers zet mij aan het denken en leert mij om vooroordelen te herzien. Je communiceert met mensen waar je normaal niet mee in contact komt en je krijgt begrip voor hoe zij de dingen doen.”
Nicolas: “Je komt ook uit je bubbel. Er lopen meer mensen rond op de wereld dan alleen ‘jouw soort mensen’. Ik denk dat het sommige mensen helpt om wat assertiever te zijn, doordat je moet spreken voor een groep of voor onbekenden.”
Jolijn: “Het is wel een beetje een sprong in het onbekende. Je belt aan bij een gezin waar je nog nooit geweest bent. Maar dat maakt het ook heel leuk!”

Het is een beetje een sprong in het onbekende, maar dat maakt het heel leuk!
- Jolijn

SPROOKSPREKER WORDEN?

Ben je minstens 15 jaar en heb je zin om Sprookspreker te worden? Ben je nieuwsgierig naar wat het allemaal inhoudt of heb je nog wat concrete vragen? Spring dan maandag 16 oktober om 19.30 uur binnen op de startavond in OPEK. Laten weten dat je komt, doe je via www.artforum.be/sprooksprekers

Wil je vooraf graag al wat meer weten? Mail dan naar jasper@artforum.be.
Hij helpt je graag verder!

3 oktober 2017
Door: MIJNLEUVEN