Cultuur
Jonge doeners

“Urban jongeren hadden nood aan eigen werking”

17 oktober 2017
Door: mijnLeuven
Jeugdhuis BURn doet urban leven in Leuven

Zopas heeft het Engelstalige The Word Magazine een overzicht gepubliceerd van 100 invloedrijke Leuvenaars genaamd ‘The Leuven Hundreds’. Elise Gazenbeek, projectcoördinator van het urban jeugdhuis BURn, is een van de inspirerende jongeren die The Word selecteerde. Ze vertelt ons met plezier over de getalenteerde jonge Leuvenaars van BURn.

Bij BURn valt er flink wat te beleven. Zeg eens, waar zijn jullie allemaal mee bezig?

“Bij BURn hebben we inderdaad verschillende disciplines, die elk op andere dagen plaatsvinden bij Jeugdcentrum Vleugel F. In totaal zijn we met ongeveer een 60-tal jongeren. We maken beats, we organiseren sessies breakdance, hiphop, urban cooking, zang, rap en sinds kort ook Poetry Slam. Daarnaast hebben we een mobiele opnamestudio en organiseren we tijdens Half Oogst ons eigen BURn Festival op de binnenkoer van de Jeugddienst.”

BURn Festival is na amper drie jaar al een begrip binnen en buiten Leuven. Knappe prestatie!

“Dat hebben we te danken aan het fantastische inschattingsvermogen van onze jongeren. Het verbaast me dat ze steeds perfect kunnen inschatten wie ze moeten vragen als headliner voor hun festival. We hebben een klein budget, dus grote namen kunnen we ons niet veroorloven. Daarom zoeken ze artiesten die op het punt staan om door te breken. Zo hebben we voor onze eerste editie Cho gevraagd, een Nederlandse rapper die enkele maanden nadien ineens doorbrak in de Ultratop 50.”

Ondanks dat BURn een niche beweging is, wordt het toch opgepikt en gewaardeerd.
- Elise

Waarom denk je dat jij met BURn door The Word geselecteerd bent als een van dé Leuvense 100?

“Ik denk dat BURn een initiatief is waar de stad wel nood aan had. Ondanks dat er al lang urban jongeren in Leuven wonen, had de stad vroeger niet echt een urban vibe. Jongeren uit de urban scene voelen zich meestal niet echt geroepen om zich aan te sluiten bij de traditionele jeugdbewegingen, maar ik merk dat ze zich wel enorm aangesproken voelen door BURn. Het is er ook gekomen op hun vraag. Ik vind het super dat BURn nu geselecteerd is voor ‘The Leuven Hundreds’. Dit betekent dat het ondanks dat het een niche beweging is toch opgepikt en gewaardeerd wordt door de Stad Leuven.”

BURn heeft intussen zelf ook al een aantal talenten gelanceerd, toch?

“Ja, inderdaad! Rewind Productions is allicht het bekendst. De drie jonge rappers hebben elkaar leren kennen bij BURn. In 2016 waren ze de hoofdact op ons BURn Festival, in hetzelfde jaar werden ze als underdog mooi tweedes bij Humo’s Rock Rally en sindsdien worden ze vaak geboekt. Zo stonden ze al op de affiche van Half Oogst en zijn ze andere artist in residence bij Het Depot. Ik voel dat Leuven fier is op hen en dat doet me deugd. Verder ken je misschien Boneless Dave, een 19-jarige breakdancer die eindigde in de top 10 van het Belgisch Kampioenschap Breakdance. Joris is momenteel ook aan het doorbreken in de Brusselse rap scene en Sarah Bekambo stond onlangs nog op de cover van het stadsmagazine LVN.”

Wat kunnen we binnenkort nog verwachten van BURn?

“Deze week beginnen we met iets nieuws: Poetics Beats ‘n’ Jam met een female lineup. Daarmee spelen we in op de veranderingen binnen BURn. Vroeger namen bijna alleen jongens deel, maar sinds we de disciplines zang, Poetry Slam en hiphop gelanceerd hebben zien we dat we steeds meer meisjes aantrekken. Vanuit de BURn-organisatie willen we die vrouwen ook echt een stem geven, zowel letterlijk als figuurlijk. Het zijn vaak de jongeren zelf die met dit soort ideeën naar me toe komen. Ik vind het fantastisch dat ze het project zo sterk mee dragen, want alleen kan ik het natuurlijk niet. Die wisselwerking tussen hen en mij is ontzettend belangrijk. Ik zie dat ze ook onderling elkaar steunen, alsof ze een grote familie zijn.”

MEER WETEN OVER BURN?
www.burnleuven.com
www.facebook.com/burnleuven
www.instagram.com/burn_leuven/

> Tip: bekijk hier het portret van Elise en andere inspirerende Leuvenaars van ‘The Leuven Hundreds’.

17 oktober 2017
Door: mijnLeuven