Sport
DIY

Uitgetest: slacklinen

14 september 2015
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN
Werken aan je conditie én je evenwicht.

Slacklinen is een sport waarbij je balanceert op een strak gespannen band. Je kan het wat vergelijken met koordlopen, maar je moet er wel een heel andere techniek voor gebruiken. Op zich ziet het er simpel uit, maar geloof me wanneer ik zeg ‘dat is het niet’. Want het touw is dynamisch, zoals een soort lange, smalle trampoline. Een uitdaging om je evenwicht op te zoeken en er vervolgens nog oefeningen op te doen ook.

STAP 1
HET TOUW OPSTELLEN

Het is eerst en vooral belangrijk dat je een slacklinetouw weet vast te krijgen. Weet je nog niet zeker over slacklinen iets voor jou is, leen er dan eentje. Ik leende ‘mijn’ slacklinetouw van een vriendin uit de circusschool. Ze waarschuwde mij voor de moeilijkheidsgraad van het opzetten van zo’n ding, maar ik ‘Och, dat lukt me met gemak’. Tot ik eraan begon en ik meteen spijt had dat ik geen professional had ingehuurd. Een slackline heeft een apart vorm van opzetten. Het touw moet gespannen zijn tussen twee stevige punten (bv. bomen). Dat doe je door de twee delen met een lus rond de bomen te binden. Het is wel belangrijk dat je de schors van de boom beschermt. Ik gebruikte hiervoor mijn ukelele hoes en een grote handdoek. Daarna verbind je de twee kanten door de band doorheen de ratel aan de andere kant te steken en deze aan te spannen. Met behulp van de handleiding in de doos en heel wat online tutorial filmpjes, slaagde ik uiteindelijk in mijn missie. De slackline stond strak, ik kon eraan beginnen!


STAP 2
JE EVENWICHT VINDEN

Met mijn circusachtergrond dacht ik dat dit erg vlot ging verlopen. Ik heb veel evenwicht en lichaamscoördinatie wordt mij altijd gezegd. Maar dat werd deze keer toch mooi tegengesproken. Omdat ik niet meteen een goede stok in de nabijheid vond, gebruikte ik mijn fiets als steunpilaar. En hoewel dit niet al te slecht verliep, besloot ik toch om het ook eens zonder fiets te proberen. Zonder enige vorm van steun sprong ik op het touw en probeerde ik te wandelen, zonder resultaat. Ik kon niet één keer met mijn beide voeten op het slacklinetouw staan, laat staan een stap zetten. De plaatselijke picknickers, die niet ver van mij verwijderd zaten, zagen mij meer dan eens sukkelen ook maar een paar seconden op de band te blijven staan. Oefenen is de boodschap.


STAP 3
MEER DAN ALLEEN WAT STAPPEN

Na een paar geslaagde stappen te hebben gezet, besloot ik dat het tijd was om mezelf een trucje aan te leren (Later besefte ik dat ik die beslissing misschien iets te vroeg genomen had. Je kan er beter voor zorgen dat je voldoende aanvoelt op welke manier je je evenwicht goed kan behouden.). Ik wilde de halve draai leren. Die truc had ik vaak op YouTube zien verschijnen bij tricklining, en zou niet zo moeilijk zijn om aan te leren. Dus sprong ik op de band en begon ik te oefenen. De bedoeling is om je eerste voet schuin op de band te zetten, je gewicht op je voorste voet te plaatsen en dan naar de andere kant te draaien. Het lukte me maar één keer, maar ik was tevreden. Online vind je trouwens nog veel meer trucs met uitleg en demonstraties. Ze staan vaak gerangschikt op moeilijkheidsgraad, dus je kan ‘makkelijk’ beginnen en je opwerken. Goed om je uren, dagen, weken en zelfs maanden bezig te houden op het slacklinetouw.

STAP 4


TIJD VOOR HET UITGEBREIDERE WERK
Eens je het slacklinen wat onder de knie hebt, kan je heel wat richtingen uit. Zo bestaat er tunelining, tricklining, longlining, highlining… en jawel, zelfs yogalining (zoek ze maar eens op, alle vormen die je kan proberen!). Omdat ik online veel las over yogalining, wilde ik dit wel eens uitproberen. Ik waagde mij daarom aan een zelfverzonnen zonnegroet, maar jammer genoeg kon ik de spirituele zenmodu niet vinden. Yoga bleek niets voor mij te zijn. Toch niet op een slacklinetouw in ieder geval. Dan maar iets anders proberen! Na het bekijken van een paar video’s op YouTube besefte ik dat ik niet per se rechtstaand op de band moet lopen, en dat ik ondertussen ook mijn muziekinstrument kan bespelen. Zodus ging ik tevreden neerliggen op het touw en nam ik mijn ukelele bij de hand. Mijn akkoorden klonken niet zoals gewoonlijk, maar de picknickers leken toch iets meer verwonderd over mijn talent dan voordien. Waarschijnlijk omdat ik een leuk liedje speelde…

UIT ERVARING GELEERD
Slackline vergt veel doorzettingsvermogen, maar het is erg leuk om te doen. En eens je weet hoe het moet, zijn de mogelijkheden eindeloos. Bovendien is het slacklinetouw heel handig om mee te nemen naar het park en kan je zowel alleen als met vrienden oefenen. Ik heb er veel blauwe plekken aan over gehouden, maar vond het zeker de moeite waard.

Tips:

  • Kies een aangenamer omgeving uit. Een park of tuin is ideaal.
  • Zorg dat je steentjes of andere pijnlijke voorwerpen weghaalt zodat je je niet kan bezeren.
  • Kijk niet naar je voeten, maar zoek een stabiel punt in de verte.
  • Blote voeten werken het best.
  • Zorg dat je minstens 20 minuten en meerdere dagen na elkaar oefent. Dan ben je er sneller mee weg.
  • Slacklinen is vermoeiend. Pauzeer voldoende zodat je spieren kunnen rusten.
  • Zorg dat het naast intensief ook plezant blijft.
14 september 2015
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN