Lifestyle
DIY

Uitgetest: geocaching

4 juni 2015
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN
Schatten zoeken 2.0

Als we de oude verhalen en legendes mogen geloven, gingen de piraten vroeger als gekken op zoek naar schatten. Ze reisden zelfs de hele wereld rond in de hoop iets van waarde te vinden. Maar wat als je leeft in 2015 en evenzeer een schattenjager bent? Niet getreurd, dan bestaat er zoiets als geocaching. Uitgetest en goedgekeurd door mijnLeuven. Let wel, kisten vol goud zal je er niet mee vinden.

Geocaching is een eigentijdse schattenjacht waarbij de schatkaart en het kompas vervangen worden door een app op je smartphone. Eens je de app geïnstalleerd hebt, kan je op zoek gaan naar schatten in je eigen buurt, of de buurt waar je op dat moment bent. Bijna overal ter wereld zijn er geocaches te vinden. Je hebt ze in alle formaten, soms groot, soms klein, en soms zelfs zo klein dat er enkel een papiertje in past waar je je naam op kan schrijven. Geocachen kan je alleen doen, met vrienden, familie, of wie dan ook. Plezier verzekerd!

STAP 1
EEN PROFIEL AANMAKEN

Om er zeker van te zijn dat je klaar bent om te gaan geocachen, is het belangrijk dat je de app ‘Geocachen intro’ downloadt. Deze is gratis te installeren voor iPhone en Android. Het eerste wat je vervolgens doet, is een profiel aanmaken. Zorg wel dat de locatievoorzieningen van je smartphone ingeschakeld staan. Zo kan de app geocaches in je buurt zoeken. Eens je profiel aangemaakt is, krijg je een kaart van je buurt te zien, met groene en grijze stipjes. De groene stippen zijn geocaches waar je zo naartoe kan, de grijze kan je pas zien als je een premium account hebt.

STAP 2
UITGERUST TOT IN DE PUNTJES

Nu de app volledig geïnstalleerd is, heb je nog enkele zaken nodig voor onderweg. Zo kan je best een klein hebbedingetje meenemen. In sommige schatten zitten namelijk cadeautjes. Als je er eentje uit wil nemen, dan mag dat zeker. Maar alleen op voorwaarde dat je iets anders in de plaats legt. Dat hoeft niets groots te zijn: een zaklampje, notitieboekje, musketon of misschien zelfs iets zelfgemaakt. Verder heb je vooral nog goede schoenen nodig, want de kans dat je een eindje moet wandelen is groot. De app vermeldt altijd hoe ver je moet lopen, maar het hoeft niet gezegd dat stilettohakken en teenslippers beter in de kast blijven liggen. Vertrek je ’s avonds dan kan ook een zaklamp handig zijn.

STAP 3
KLAAR OM TE ZOEKEN

Heb je alles op zak, dan ben je eindelijk klaar om te vertrekken. Kies op de app de geocache die je wil zoeken. Rechtsboven op het scherm klik je vervolgens op ‘begin’. Hierdoor krijg je een kaartje op je scherm te zien, met je huidige locatie en de plaats van de geocache. Deze staan verbonden met een rechte lijn. Je kan op twee manier zoeken. Aan de hand van de kaart, door in te zoomen en op zoek te gaan naar de straten. Of door rechtsboven op het kompas te klikken en de richting van de rode pijl te volgen tot je de geocache bereikt.

STAP 4
WARM, WARMER, HEET!

Wanneer je bijna bij de geocache bent, krijg je hiervan een melding op je scherm en kan het echte speurwerk beginnen. Het kan zijn dat je een tijdje moet zoeken vooraleer je de schat effectief weet te signaleren. Het is dan ook niet voor niets een hedendaagse schattenjacht. Als je de schat echt niet vindt, kan je via de app om een hint vragen. In iedere cache zit sowieso een papiertje waarop je je naam en de datum kan vermelden. Zo weten volgende zoekers wanneer de schat voor het laatst werd gevonden. Na het zware speurwerk kan je via de app klikken op ‘geocache loggen’ en krijg je de keuze tussen: gevonden of niet gevonden. Heb je de geocache gevonden, dan kan je kort toelichten of je het makkelijk en/of leuk vond om te doen.

Nog één belangrijk advies: verraad nooit de exacte plaats van een geocache. Dat bederft de pret voor toekomstige zoekers. En zeg nu zelf, als jij een piraat was en je vond een schat, dan zou je die toch nooit verraden aan iemand, toch?

4 juni 2015
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN