Subculturen in Leuven

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
Anders dan anders.

‘Een subcultuur is een cultuur die verschilt van de dominante cultuur’, dat is de beschrijving die je terugvindt op Wikipedia. Hippies, skaters, punkers, emo’s, gothics, fashions… er bestaan tientallen subculturen. En je ziet ze overal. Ook in Leuven!

Met dank aan: Fien, Mart, Lara, Siel, Angela, Janne, Jeroen, Irma, Lisa, Silke, Kaat, Alan, Ayrton, Daniël en Niklas, Keenu, Ben, Arne (de schoolkrantredactie van KA2 Ring)
Begeleiding: Artforum ( www.artforumvzw.be)

Wij trokken voor mijnLeuven de stad in om mensen te interviewen over wat zij van subculturen vinden en tot welke groep ze zelf behoren. En waar kan je subculturen beter terugvinden dan in speciaalzaken?

METALZONE
We ondervroegen de uitbater van metalwinkel ‘Metalzone’. In deze winkel kom je vooral liefhebbers van metalmuziek tegen, beter gekend als metalheads. De uitbater zelf is uiteraard ook een metalhead. Al van jongs af aan behoorde hij tot deze subcultuur. “Mijn ouders hadden daar geen enkel probleem mee”, zegt hij. “En als mijn kinderen helemaal niet van metalmuziek houden, en dus ook geen metalheads (willen) zijn, is dat voor mij prima. Iedereen moet zijn eigen weg kunnen gaan.”

DANDY’S & DIVA’S
“De kapperszaak ‘Dandy & diva’s’ is geen klassiek kapsalon”, zegt de uitbaatster, die voordien ontwerpster was van bijzondere kledij zoals kostuums voor vrouwen. Nu heeft ze haar eigen zaak waarvan ze de etalage en het interieur zelf ontwierp. “Ons cliënteel durft extremere kapsels aan. Ons publiek is oud en jong, van punkers tot alledaagse mensen.”

ANDERS GETINT
De 28-jarige verkoper van 'Anders getint' vindt van zichzelf dat hij tot een subcultuur behoort, maar kan niet goed benoemen welke. “Misschien is alternatief het juiste woord”, zegt hij. Al sinds het vijfde studiejaar droomde hij van dreadlocks, maar dat mocht hij niet van zijn ouders. Intussen heeft hij al tien jaar dreadlocks. In zijn winkel komen vooral mensen die bewust leven en bezig zijn met de natuur.

GIRAFFE RECORDS & TWITS
Giraffe records en Twits zijn twee skatewinkels. In de Giraffe komen veel dj's platen kopen. Skaters halen er hun Vans (schoenen, nvdr) en kledij. Skatekleding is volgens de verkoper wat rebelser, losser en gewaagder dan normale kledij. Bij Twits kan je ook terecht voor skateboards. Longboards worden gebruikt voor downhill (een berg of heuvel af rijden). Het wereldrecord downhill is 130 km/h. De boards worden dus vooral voor snelheid en transport gebruikt en niet zo zeer voor 'tricks'. Andere boards worden gebruikt voor street, bowl, half-pipe en voor tricks. Tot slot zijn er nog de 'old-school' boards. Dat zijn boards zoals ze vroeger gemaakt werden: wendbaar en los. De bekendste merken zijn onder andere Sector 9, Penny, Alien Workshop en Cliche.

Subcultuur: fashion
Fashions en hun gebruiken

Fashions, het is de benaming van een subcultuur die niet iedereen kent. We ondervroegen een aantal oudere volwassenen en, zoals we hadden verwacht, hadden de meesten van hen nog nooit van ‘fashions’ gehoord. En toen we hen vertelden wat fashions zijn (jongeren die zich stijlvol kleden met dure merkkledij, nvdr) vroegen de ondervraagde mensen zich af waarom fashions zo’n overdreven kleuren gebruiken in hun kledij. Fashions vinden zichzelf wel heel hip en cool.

Marina versus plant
Twee verschillende mensen, één verhaal

Tijdens onze zoektocht naar subculturen stootten we op een bijzonder verhaal. Twee vrouwen die tot verschillende subculturen behoorden, werden door het lot op een speciale manier samengebracht. De ene vrouw was een marina, de andere een plant.

“We waren zestien en zaten op dezelfde school”, zegt de voormalige plant, Lena. “We hadden elkaar al gezien maar nog nooit echt met elkaar gesproken omdat we zo verschillend waren. Later bleek dat we eigenlijk exact hetzelfde waren. De week voor het schoolbal was ik alleen. En plots toonde een knappe jongen interesse in mij. Ik werd stapelverliefd! Maar ik wist niet dat die jongen eigenlijk haar lief was.”

“Op het bal ging hij om de beurt met ons de school binnen”, zegt de andere vrouw, Judith. “Hij zei dat hij een drankje ging halen, maar eigenlijk ging hij Lena stiekem thuis oppikken. Terwijl ik alleen op het bal was, kwam hij binnen met een ander meisje.” Ook Lena vermoedde niets. Maar toen ze hem achtervolgde, zag ze hem bij Judith staan. “Ik was er kapot van! En heb het meteen uitgemaakt.”

“Later kwamen we elkaar tegen in de bibliotheek van de school”, zegt Judith. “We zijn toen iets gaan drinken en zijn niet veel later beste vriendinnen geworden. Uiteindelijk werd Lena ook een marina. “Omdat ze mijn beste vriendin was, werd Lena meteen aanvaard in de groep.”

Na het gesprek liepen de dames samen naar het station. Ze zwaaiden ons vriendelijk gedag. Ze waren zo blij dat ze hun mooie verhaal met ons konden delen.

* Lena en Judith zijn fictieve namen

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN