Sport

Rugby

10 juni 2015
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN
Trekken en duwen in stijl.

A hooligans game played by gentlemen. Een betere omschrijving van de sport rugby zal je niet gauw vinden. Met roots in het goedgemanierde Engeland is rugby veel meer dan het brute trek en duw spelletje waarvoor het vaak wordt aanzien. Volgens Mathias Rondou, trainer bij de rugbyclub van Leuven, is respect één van de belangrijkste kenmerken van de sport. En met meer dan 40 spelregels moet je bovendien over een gezonde portie brains beschikken.

Heb je het gevoel dat je na een lange dag stilzitten op de schoolbanken wat overtollige energie kwijt moet? Misschien is rugby dan wel iets voor jou. Voor Tibo Damen (16) en Elias Debelder (16) is het alvast de ideale uitlaatklep. Samen met trainer Mathias Rondou (31) vind je hen woensdagavond steevast terug op het rugbyveld in Kessel-Lo. Wij durfden het aan om zonder harnas het veld op te stappen om hen wat vragen te stellen.

Hoe zijn jullie voor het eerst in contact gekomen met rugby?
Mathias: “Toen ik een jaar of elf was, speelden we in de Chiro wel eens rugby. Daar kreeg ik de smaak voor het eerst te pakken. Eigenlijk speelde ik op dat moment voetbal, maar dat bleek niets voor mij te zijn. Samen met een goede vriend ben ik toen op zoek gegaan naar een rugbyclub in Leuven. Toen ik 19 was, vroegen ze mij om training te komen geven.”
Elias: “Mijn peter speelde rugby, dus ik wilde dat ook wel eens proberen. Ondertussen is het voor mij bijna een verslaving geworden. Ik kijk altijd enorm uit naar de training. Rugby is gewoon veel leuker dan eender welke andere sport.”

Wat trekt jullie dan zo aan in de sport?
Tibo: “Wat mij er het meeste in aanspreekt, is dat het een contactsport is maar geen vechtsport.”
Mathias: “Rugby is inderdaad een contactsport. Je kan er je echt in uitleven na een zware dag op school. Daarnaast is het ook een echte teamsport waarbij er enorm veel respect is voor de scheidsrechter en de tegenstander. Ook al lijkt het dan een harde en ruwe sport.”

Rugby is een teamsport waarbij er veel respect is voor de scheidsrechter en de tegenstander
- Mathias

Eén van de regels is dat je achteruit moet spelen, klopt dat?
Mathias: “Ja, je mag wel vooruit lopen, maar enkel zijwaarts of achteruit passen. In het begin is dat wel wat moeilijk.”
Tibo: “Iedereen denk ook dat rugby zo maar wat op elkaar springen is. Maar er komt echt wel wat denkwerk aan te pas. Ik geloof dat er meer dan 40 spelregels zijn. Die leg je niet zomaar even uit. Dat is volgens mij ook de reden waarom rugby niet zo vaak wordt gespeeld op school.”

Is rugby daarom minder populair?
Tibo: “Goh, wereldwijd is het één van de bekendere sporten, maar in Vlaanderen is rugby nog niet zo gekend.”
Mathias: “In vergelijking met andere sporten is rugby inderdaad nog altijd een kleine sport in Vlaanderen, maar het groeit wel. In Vlaanderen hebben we 3500 spelers in 26 clubs. In Wallonië is het iets populairder.”
Tibo: “Van mij mag er gerust ook wel wat meer aandacht aan besteed worden in de Vlaamse media. Onlangs was er het Europees Kampioenschap en daar was gewoon niets van op tv te zien. Niet eens een vermelding. En dat terwijl er spelers zijn die daar echt wel goed hun brood mee verdienen.”

Hebben jullie zelf ambitie om internationaal te spelen?
Elias: “We zouden dat uiteraard wel graag willen, maar om dat te bereiken moet je er echt enorm veel tijd in investeren. En dat valt niet gemakkelijk te combineren met school. Of je zou van bij de start al echt héél goed moeten zijn. Dan zou een topclub je kunnen vragen.”
Mathias: “Ik ben vorig jaar gestopt met spelen, maar heb wel bij de nationale ploeg gespeeld. Misschien had ik wel meer kunnen bereiken als ik wat vroeger was beginnen trainen. Hoe dan ook deed ik niet graag aan krachttraining, en dat is wel nodig binnen rugby.”

Met al je spieren ben je niets als je niet kan lopen
- Mathias

Het clichébeeld van een rugbyspeler is toch ook een soort van bodybuilder?
Mathias: “Ja, maar rugby is een combinatie van snelheid en kracht. Dus met al die spieren ben je niets als je niet kan lopen. Wanneer spelers aan krachttraining doen, focussen ze zich vaak op de borstspieren en armspieren. Ik vermoed omdat dat mooier is. Maar benen zijn dus zeker even belangrijk. Krachttraining moet eigenlijk vooral in functie van de sport zijn.”
Tibo: “Zeker voor scrums kan je best wel wat spieren gebruiken. De zwaarste mannen duwen dan tegen elkaar om meters te winnen en de bal te bemachtigen. Hoe zwaarder je bent, hoe makkelijker je de tegenstander omver kan duwen.”
Mathias: “Dat betekent niet dat de sport enkel weggelegd is voor krachtpatsers. We hebben in ons team zowel grote als kleine spelers nodig. Ook op topniveau zie je veel verschillen in spelers.”
Zijn er ook vrouwenploegen in Leuven?
Mathias: “Ja hoor, en die doen het zelfs vrij goed. Ze zijn derde of vierde van België, geloof ik. Momenteel zijn de damesploegen eigenlijk de snelst groeiende bij ons in de federatie. Geen idee waarom, maar de damesploegen zijn echt aan het opkomen. Je hebt trouwens ook varianten op rugby, zoals touch, die gemengd kunnen gespeeld worden.”

Toch lijkt het me niets voor watjes. Geraak je makkelijk geblesseerd?
Mathias: “Ten opzichte van andere sporten denk ik wel dat het aantal blessures iets hoger ligt. Maar het soort blessures is wel heel gevarieerd. Dat kan van een spierverrekking tot een breuk gaan. Toch zou dat op zich niet mogen afschrikken. Het is wel zo dat hoe jonger je ermee start, hoe vroeger je leert tackelen en vallen. En dat is niet onbelangrijk. Vaak loop je een blessure op omdat je niet de juiste valtechniek hebt.”
Elias: “Ik heb wel al eens mijn arm gebroken, maar dat was tijdens de opwarming. Ik geloof wel dat je makkelijk je knieën of rug blesseert omdat je die erg zwaar belast. Als ik als magere gast in de scrum sta, voel ik dat serieus in mijn rug de dag erna. Je ziet daarom ook weinig mannen van boven de 50 die deze sport nog doen.”

Vaak loop je een blessure op omdat je niet de juiste valtechniek hebt
- Mathias

Heb je voor de rest nog bepaalde competenties nodig om rugby te kunnen spelen?
Mathias: “Wie kan lopen met een bal, kan in principe rugby spelen.”
Elias: “Je moet volgens mij wel wat durf hebben. Als je bijvoorbeeld schrik hebt om te vallen, denk ik niet dat rugby een geschikte sport is voor jou. Maar je ontwikkelt dat ook wel. Je mag eigenlijk zo smal zijn als je wil, je moet gewoon wat lef tonen.”

En heb je veel materiaal nodig?
Mathias: “Nee, rugby is echt een low cost sport. Buiten rugbyschoenen en een mondstuk heb je eigenlijk niet veel nodig. Ook het lidgeld valt goed mee. 125 euro om een jaar lang 3 keer in de week te komen trainen. Zeker in vergelijking met andere sporten is dat echt goedkoop.”



HANDS!

Volgens de legende zou rugby ontstaan zijn toen voetballer William Webb Ellis in een vlaag van zinsverbijstering de bal oppakte en ermee naar de goal te liep. Je zou verwachten dat er door de omstanders collectief "hands" werd geroepen, maar in plaats daarvan vonden ze het in die tijd best een stoere move. Of die legende nu klopt of niet, ook in de Middeleeuwen was er al zoiets als rugby. Bewoners van een dorp moesten een opgeblazen varkensblaas van de ene kant van het dorp naar de andere zien te krijgen. Deze populaire bezigheid ging er toen echter behoorlijk barbaars aan toe. Een spelletje rugby had in die tijd vaak bijna de dood tot gevolg. Gelukkig zijn er vandaag heel wat spelregels die de veiligheid van de spelers moeten garanderen. Je hoeft dus niet langer te vrezen voor je leven wanneer je een rugbyveld betreedt.

Bronnen: www.rugbyschool.net; http://www.englandforever.org

EEN GREEP UIT DE SPELREGELS

  • De bal mag alleen maar naar achteren worden gegooid.
  • De spelers mogen rennen met de bal in de handen. Schijnbewegingen en snelheid zijn je wapens.
  • Enkel de speler met de bal mag getackeld worden. Dat mag alleen met de armen en niet met de benen.
  • Als de bal uit gaat, wordt een line -out geformeerd. De bal wordt tussen twee rijen spelers in het midden gegooid.
  • Spelers mogen de bal schoppen.
  • Lichte overtredingen worden bestraft met een scrum.
  • Behandel de tegenstander en de scheidsrechter met respect.

Bron: www.rugbyclubeindhoven.nl


Zin in een potje rugby? Zak dan zelf eens een avondje af naar het rugbyveld van RCLeuven.
Je mag er onmiddellijk meetrainen want de eerste vier trainingen zijn gratis.

RCLeuven
Koetsweg 204 B
3010 Kessel-Lo
Meer info: www.rugbyclubleuven.be

10 juni 2015
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN