Lifestyle

Ontrommelen

28 november 2017
Door: MIJNLEUVEN
Meer met minder rommel.

Rommel: het zorgt voor wanorde in ons leven en chaos in ons hoofd. Gelukkig is het een tijd van recycling en upcycling. Ideaal om je te wagen aan een fenomeen dat heet: ontrommelen. Want hoewel we allemaal weten dat sommige spullen niet echt nuttig meer zijn, krijgen we het precies maar moeilijk over ons hart om ze de deur te wijzen. Toch moet je rommel – soms heel letterlijk – aan de stoeprand zetten.
Tekst: Jessica Jacobs / Foto’s: Femke Merens

We denken wel eens verkeerdelijk dat meer spullen ons gelukkig maken. De nieuwste smartphone, tablet en laptop… We willen ze allemaal en liefst tegelijkertijd. En dan zijn er nog de overvolle kasten met kledij die we eigenlijk niet meer dragen, of speelgoed uit onze kindertijd. De sentimentele waarde is er wel, maar doen we er ook iets mee? En belangrijker nog: worden we gelukkiger door alles bij te houden? Als het antwoord op beide vragen ‘neen’ is, dan is het tijd om te ontrommelen. En wel nu!

Overbodige spullen ditchen en zorgen dat er geen nieuwe rommel bij komt, dat doe je zo:

  1. STOP MET KOPEN
    Dit kan de eerste of laatste stap zijn in je ontrommelproces. Maar het levert op lange termijn wel het beste resultaat op. Stop met het kopen van spullen die je niet nodig hebt, zo simpel is het. We leven in een consumptiemaatschappij waarin we onze vrije tijd gebruiken om dingen te kopen. De reclame die ons om de oren gesmeten wordt, is erop gericht mensen meer te doen kopen. Met de belofte dat we daar gelukkiger van worden. Maar is dat wel zo?
  2. UPCYCLING
    Perfect! De eerste stap is gezet. Je koopt niet langer zomaar spullen omdat anderen vinden dat je ze moet hebben. Dat zorgt ervoor dat er al een heel pak minder rommel binnenkomt. Maar je kan nog meer doen. Je kan bijvoorbeeld upcyclen. Heb je het gevoel dat je iets nodig hebt? Ga dan – vooraleer je naar de winkel loopt – even na of je niet al iets hebt dat hiervoor dienst kan doen. Misschien dat een kleine reparatie, opfrisbeurt of creatieve insteek de perfecte oplossing biedt. Zo vind je online tonnen inspiratie en leuke voorbeelden. Van plastieken zakjes gebruiken om een mand te weven tot stukken stof van een versleten jeans omvormen tot een hip kussen en je lamp decoreren met oude actiefiguren. De mogelijkheden zijn eindeloos. De creativiteit grenzeloos.
  3. SORTEREN
    Je spullen een plaats geven creëert ruimte en geeft je een rustiger gevoel. Dat wil niet zeggen dat je alles moet weggooien, wel dat je bewustere keuzes maakt over wat je bijhoudt. Dat zal in het begin vermoeiend zijn, maar het zal ook snel een gewoonte worden. Er zijn verschillende manieren om van je rommel af te geraken. Zo kan je er bijvoorbeeld een gewoonte van maken om elke dag iets weg te gooien of in fases op te ruimen en de inhoud van één lade per keer aan te pakken. Toch zijn heel wat experten van mening dat je best ineens een grote kuis houdt. Hieraan beginnen doe je door vier dozen klaar te zetten: één voor spulletjes die je zeker wil bewaren (omdat ze nuttig of belangrijk zijn), één voor alles wat je nog kan verkopen, een andere voor spullen die je kan weggeven en een laatste voor spullen die de vuilbak (of het containerpark) in gaan.
  4. TWIJFELGEVALLEN
    Het kan natuurlijk dat je bij het zien van bepaalde spullen twijfelt of je ze zou weggooien of toch maar bijhouden. In dat geval zijn er enkele regeltjes die je kunnen helpen om de knoop door te hakken. Zo zouden alle ‘absoluut te houden’ spulletjes in één doos moeten passen. Dat zijn de kleine dingen waar je emotionele waarde aan hecht omdat er fijne herinneringen aan vast hangen. Er is ook de 90/90 regel: heb je de spullen de laatste 90 dagen nog gebruikt, of zal je ze de komende 90 dagen nog nodig hebben? Neen? Dan kan je ze gerust weggooien. Of de 20/20 regel: kan je het ‘in case of emergency’ voor minder dan 20 euro opnieuw kopen binnen een straal van 20 km? Ook weggooien dan. Voor tijdschriften is er deze tip: een dagblad houd je niet langer bij dan een week, een weekblad maximum een maand en een maandblad uiterlijk een jaar. Aangezien mijnLeuven een driemaandelijks blad is, kan je het dus drie jaar bijhouden, zonder schuldgevoel. Hopla!
  5. DITCHEN
    Voor de zekerheid kan je spullen waarover je twijfelt eerst nog een tijdje opzij leggen. Schrijf op de doos wat je ermee van plan bent: weggooien, weggeven, verkopen. Zet een herinnering in je agenda om er binnen een maand korte metten mee te maken. Heb je in al die tijd geen spullen gemist, dan kunnen ze zeker weg. Weggooien is gemakkelijk: de vuilnisbak in of – als er iets te recycleren valt – naar het containerpark brengen. Alles met veel waarde kan je proberen te verkopen aan vrienden, op een rommelmarkt of online. De spullen die dan nog overblijven geef je weg aan iemand die er iets mee is of aan een kringloop- of tweedehandswinkel.
28 november 2017
Door: MIJNLEUVEN