Cultuur
Jonge doeners

"Ons doel is een alternatief aanbod creëren voor de standaard uitgaanscene"

14 februari 2018
Door: MIJNLEUVEN
Anton (18) brengt met GROEF verschillende kunstdisciplines bij elkaar en daar zit een visie achter

Leuven is met GROEF een nieuw jongerencollectief rijker dat zich richt op ruimte voor kunstzinnige evenementen. Anton Driesen is 1 van de jonge opstarters en heeft een droom om in én rond Leuven activiteiten te organiseren waarbij kunst en muziek hand in hand gaan. Wij zochten uit hoe hij daarmee aan de slag ging.

Anton, wie ben jij?
“Ik ben 18 jaar en zit in mijn laatste jaar in MSV Leuven. MSV is een Steiner school en dat had best wel een grote impact op mijn drang naar organiseren aangezien het iets is wat daar goed gestimuleerd, gevoed en ondersteund wordt. Zo hebben we bijvoorbeeld elk jaar een stage van 1 week die dient als proevertje van het werkveld in verschillende sectoren. In het 3e middelbaar deed ik zo’n stage bij Bilbo Records, waar ik nu nog altijd werk als jobstudent. Die stage gaf mij een nieuwe kijk op muziek en wekte de droom op om een muziek- en kunstenfestival te organiseren.”

Die droom kreeg vorm onder de naam GROEF?
“Inderdaad. Samen met 3 vrienden startte ik GROEF op, een jongerencollectief dat zich richt op het organiseren van kunstzinnige evenementen. Ons doel is een alternatief aanbod creëren voor de standaard uitgaanscene in Leuven. We willen gebruik maken van unieke locaties en proberen het muzikale aanbod weg te trekken van de huidige commerciële muziek die zich verzamelt ter hoogte van de Oude Markt. Door er dan ook nog een kunstenexpo aan te koppelen, proberen we een echt statement te maken. We richten ons eigenlijk op een niche die, naar onze mening, te weinig aandacht krijgt in centrum Leuven.”

We richten ons op een niche die te weinig aandacht krijgt in centrum Leuven

Waar haalde je de inspiratie vandaan om je hier achter te zetten?
“Er zijn verschillende mensen en ervaringen die me inspireren. Mijn broer studeert kunst aan het Sint-Lucas in Brussel en dompelt me zo helemaal onder in creatieve verhalen en expo’s. Als schrijver voor FUZZ-magazine kwam ik dan weer in aanraking met allerlei evenementen rond elektronische muziek. Wat mij een bredere kijk gaf op de verschillende subgenres en mijn persoonlijke muziekbibliotheek serieus uitbreidde. Natuurlijk is er dan nog mijn job bij Bilbo Records, wat misschien wel de eerste trigger was om ooit een evenement te organiseren. Ook de organisatoren van Horst-festival hebben een grote impact op mij gehad. Zij doen op grote schaal wat ik met GROEF in het klein wil doen: muziek koppelen aan kunst. Horst-festival is dan ook een grote bron van inspiratie voor mij!”

Welke waren de belangrijke momenten bij de realisatie van GROEF?
"Twee jaar geleden ontstond de eerste kriebel om iets te organiseren. Het idee was toen om één groot evenement te organiseren en als datum had ik toen al 24 februari 2018 in mijn hoofd. Via vrienden kwam ik bij mijnLeuven terecht voor ondersteuning. Zowel op persoonlijk vlak als met GROEF wierp die begeleiding zijn vruchten af. Zo stapte ik bijvoorbeeld mee in de organisatie van Habitat Festival, wat meteen een goeie leerschool was. Ik deed er ervaring op over het organiseren van een festival, hoe zo’n werking in elkaar zit, hoe je taken verdeelt, enz. Met GROEF zetten we uiteindelijk een openingsevenement op poten in én voor het pand van Bilbo Records. Dat event vond eind september 2017 plaats en was meteen de eerste editie van ‘GROEF // Visual and musical arts’. Eigenlijk kwam toen het besef dat we ons niet op één groot festival wilden richten en verlegden we onze focus naar het organiseren van een aantal evenementen per jaar.”

We zijn ervan overtuigd dat we een knaller van een 2e editie zullen afleveren

Op 24 februari staat de 2e editie gepland, best wel op een speciale locatie. Hoe liep die zoektocht?
“In eerste instantie werd er via connecties van mijnLeuven naar een locatie gezocht. Zo kwamen we al snel bij het ‘Comenius’ gebouw uit. Dat leek meteen een vlotte samenwerking waarbij snel een mondelinge overeenkomst werd gesloten. Op dat moment denk je ‘alles in kannen en kruiken’. Tot we begin januari plots bericht kregen dat ons event daar toch niet kon plaatsvinden. Aangezien onze overeenkomst mondeling was, hadden we geen poot om op te staan en moest onze zoektocht opnieuw beginnen. Met hulp van mijnLeuven vonden we snel een pand op de Diestsevest. We trokken lessen uit het verleden en tekenden nu wel meteen een contract. We voelen hier veel vertrouwen van de eigenaar want we kregen meteen de sleutels zodat we aan onze logistieke voorbereiding konden beginnen. Van ‘Existenz’, die daar eerder al iets organiseerden, krijgen we veel waardevolle info over hoe we die logistiek daar best aanpakken. Uiteindelijk komt alles nu wel in orde, al was het even een moeilijk verhaal. We hebben eruit geleerd en zijn ervan overtuigd dat we een knaller van een 2e editie zullen afleveren.”

Wat brengt de toekomst voor jou en GROEF?
“Met GROEF hopen we natuurlijk dat ons concept vlot wordt opgepikt en dat muzikanten, kunstenaars en liefhebbers de weg blijven vinden naar onze evenementen. We zien Leuven als een veilige plaats om te groeien en ervaring op te doen, maar we willen op termijn ook onze vleugels uitslaan. Zo willen we bv. ook in andere steden wel eens een evenement organiseren en willen we talent van andere steden naar Leuven lokken. Persoonlijk hoop ik terug meer met schrijven aan de slag te gaan. Ik denk eraan om communicatiemanagement te gaan studeren, maar zal sowieso mijn aandacht blijven verdelen tussen persoonlijke doelen en GROEF. Ik ben nog maar 18 en heb nog veel te ontdekken, maar de goesting om al deze uitdagingen aan te gaan is erg groot!”

GROEF // Visual and musical arts [02] vindt plaats op 24 februari. Klik HIER voor meer info over de line-up van kunstenaars en DJ's. Meer dan een bezoekje waard!

14 februari 2018
Door: MIJNLEUVEN