Jonge doeners
Samenleving

Nozizwe Dube

Van politiek vluchtelinge tot voorzitster van de Vlaamse Jeugdraad

7 juni 2016
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN
Met haar grote waardering voor alledaagse vrijheden en maatschappelijk engagement wierp Nozizwe zich in no time op als stem van de Vlaamse jeugd.

Amper veertien jaar was Nozizwe (19) toen ze haar moeder, die het dictatoriale regime van Zimbabwe ontvluchtte, volgde en naar België kwam. Met haar grote waardering voor alledaagse vrijheden en maatschappelijk engagement wierp deze doorzetster zich in no time op als stem van de Vlaamse jeugd. Wij zochten een gaatje in haar overvolle agenda om te ontdekken wat haar drijft.

Heeft je ervaring met de dictatuur in Zimbabwe beïnvloed hoe je tegen politiek aankijkt?
“Toen ik naar België kwam, had ik een verschrikkelijke afkeer van politiek. Ik wilde er niets mee te maken hebben omdat de politiek in Zimbabwe mijn leven zo bemoeilijkt heeft. Maar hier besefte ik dat politiek niet overal hetzelfde gevoerd wordt. Daardoor waardeer ik veel kleine zaken meer, dingen die autochtone Belgen misschien als heel normaal en alledaags beschouwen. Zoals naar school kunnen gaan bijvoorbeeld. Mensen die niet met een bepaald gebrek hebben geleefd, beseffen vaak niet hoe goed ze het hebben.”
“Ondertussen is alles veranderd en kijk ik niet meer naar politiek door de getinte lens van de dictatuur, maar zie ik de transparantie van de politiek in België en hoe iedereen in principe betrokken wordt. Daarom probeer ik zelf ook zoveel mogelijk meningen van jongeren te verzamelen en deze te vertolken naar de regering.”

Wat is je drijfveer?
“Ik word grotendeels gedreven door het idee dat je stem gehoord moet worden, ongeacht je situatie. In elk aspect van het leven wil iedereen graag dat er naar hen geluisterd wordt. Iedereen zijn mening is belangrijk en tolerantie voor elkaars opinie absoluut noodzakelijk. Ik zie dat als een fundamenteel basisrecht.”

Hoe ben je aan je politieke engagement begonnen?
“Ik kwam bij de Vlaamse Jeugdraad terecht via mijnLeuven, waarvoor ik artikels schrijf. Op een dag, zo’n drie jaar geleden, zag ik op de website van mijnLeuven een oproep voor het project ‘jongerenambassadeurs voor participatie’. De bedoeling van dat project was de rol van Vlaanderen in Europa vertegenwoordigen tijdens een jeugdconferentie in Denemarken. Ik schreef me in omdat het voor mij een manier was om mijn taal¬vaardigheid te verbeteren en dat het daarnaast een goede kans was om te netwerken.”
“Tijdens het project kreeg ik de bevestiging dat ik goed was in wat ik als jongerenambassadeur deed. Daardoor ben ik blijven plakken in de politiek. Bovendien kwamen er op dat moment net twee plaatsen vrij in de Algemene Vergadering (AV) van de Vlaamse Jeugdraad. Ik wist toen eigenlijk niet wat die vergadering precies inhield – wat er gebeurde, wat de doelstellingen waren, enz. –, maar op zo’n moment moet je een sprong in het diepe durven wagen. Ik stelde mezelf kandidaat en werd niet veel later verkozen. Zo heb ik anderhalf jaar van het vorige mandaat in de Jeugdraad gezeteld als AV-lid. Vorig jaar, in november, was de Vlaamse Jeugdraad dan op zoek naar een nieuwe lichting AV-leden. Opnieuw stelde ik mij kandidaat, en opnieuw werd ik verkozen. Als kers op de taart, ben ik in februari dan intern verkozen tot voorzitster.”

Ik word gedreven door het idee dat je stem gehoord moet worden, ongeacht je situatie
- Nozizwe

Wat is het leuke aan je functie als voorzitster?
“Mijn functie als voorzitster is heel veelzijdig. Van vergaderingen voorzitten tot een keer op ‘De Zevende Dag’ spreken of in de krant verschijnen als woordvoerster. Dat geeft mij de kans om te proeven van verschillende aspecten van de samenleving. Ik ontmoet ook heel wat interessante mensen en ik kan de jongeren van Vlaanderen vertegenwoordigen. Dat ik zoveel verschillende ervaringen kan opdoen, dat vind ik geweldig.”

Hoe kan politiek volgens jou aantrekkelijker gemaakt worden voor jongeren?
“Ik denk dat veel jongeren nog moeten inzien dat politiek niet enkel draait om ingewikkelde termen en complexe wetten. Politiek gaat over de alledaagse dingen waar je tegenaan loopt. Kijk naar mobiliteit. Het kan enorm frustrerend zijn dat sommige nachtbussen afgeschaft worden en jij daardoor ergens gestrand achterblijft na een avondje uit. Die beslissingen over bezuinigingen worden gemaakt door politici. Dus politiek hoef je zeker niet ver te zoeken. En het is eigenlijk ook boeiend, omdat je op die manier invloed kan hebben op de invulling van je leven.”

Wat moeten we ons voorstellen bij een drukke dag in je leven?
“Soms gaan we met de Vlaamse Jeugdraad op overleg bij de minister van Jeugd, Sven Gatz, zodat we goed op de hoogte zijn van wat er in de politieke actualiteit speelt en we de minister mee op sleeptouw kunnen nemen in onze adviezen. Op zo’n dag zak ik doordeweeks na school meteen af naar Brussel en ga ik met de coördinator van de Vlaamse Jeugdraad naar het Kabinet van minister Gatz. Soms moeten we voor een bepaald advies ook met andere politieke partijen aan tafel gaan zitten. Omdat de Vlaamse Jeugdraad politiek neutraal tracht te zijn, is het belangrijk om in dialoog te gaan met alle verschillende politieke partijen. Mijn werkritme is eigenlijk erg afwisselend. De ene week kan het erg rustig zijn, terwijl ik de week erna bijna iedere dag in Brussel moet zijn. Soms word ik ook uitgenodigd om een speech te geven op een evenement of vragen ze mij om een column te schrijven. Daar kruipt tijd is, maar het is wel leuk.”

Ik denk dat veel jongeren nog moeten inzien dat politiek niet enkel draait om ingewikkelde termen en complexe wetten
- Nozizwe

Loop je tegen bepaalde problemen aan?
“Als woordvoerster van een organisatie vatten mensen wat ik zeg in naam van de Vlaamse Jeugdraad soms op als mijn persoonlijke mening. Als ze het oneens zijn met wat ik – voor mijn organisatie, in naam van alle jongeren – zeg, vallen ze mij daar soms persoonlijk op aan via sociale media. In het begin vond ik dat moeilijk, maar gaandeweg leer je daarmee omgaan. Zeker als het mensen zijn die je helemaal niet kent, moet je de mentale switch kunnen maken om de reacties niet persoonlijk op te vatten en ze eigenlijk wat te negeren.”

Heb je tips voor jongeren die zich ook willen engageren voor jeugdbeleid?

“Het is makkelijk om in je eigen gemeente na te gaan wat er gebeurt op vlak van lokaal jeugdbeleid. Normaal gezien heeft de lokale jeugdraad een Facebookpagina, Twitteraccount en/of website waar je informatie kan terugvinden. Wanneer die jeugdraad iets organiseert, kan je bijvoorbeeld eens binnenspringen. Je wordt gegarandeerd met open armen onthaald. Ook kan de jeugdraad je helpen met informatie. Van hoe je bijvoorbeeld een fuif kan organiseren tot hoe je betrokken kan zijn bij plaatselijke projecten, mocht je daar interesse in hebben. Ook kan je langsgaan bij verschillende jeugdwerkorganisaties.”

Benieuwd naar de Leuvense jeugdraad, Kabinet J? Check it out!

7 juni 2016
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN