Jonge doeners

“Lokale horecazaken inzetten om mensen samen te brengen”

31 oktober 2017
Door: mijnLeuven
Michaël Cloet van Bar Stan doet nieuw project uit de doeken

Onlangs heeft het Engelstalige The Word Magazine een overzicht gepubliceerd van 100 invloedrijke Leuvenaars genaamd ‘The Leuven Hundreds’. Michaël Cloet van het hippe koffiehuisje Bar Stan is een van de inspirerende jongeren die The Word selecteerde. Wij gingen bij hem op de koffie om te ontdekken waar hij allemaal mee bezig is.

Waarom heeft The Word Magazine volgens jou Bar Stan in de lijst opgenomen?

“Omdat wij bewust iets anders wilden doen. We wilden met een kleine, lokale horecazaak iets teweegbrengen voor de beleving van de gehele stad. Het feit dat we geselecteerd zijn voor ‘The Leuven Hundreds’ zie ik als een bevestiging dat het ons gelukt is. Wij spreken een andere kant van de stad aan. In plaats van toeristen en shoppers op te zoeken door een zaak aan de winkelstraten te openen, hebben we ervoor gekozen om in deze meer afgelegen authentieke Leuvense wijk het buurtgevoel en de gemoedelijkheid te versterken. Dat verhaal trekken we door in al wat we doen. Eigenlijk is Bar Stan een publieke living. Iedereen kan hier terecht voor een babbel, om te eten of om te werken, en dat de hele dag door. Wij hebben er bewust voor gekozen om tijdens weekdagen van 8 tot 23.30 uur open te zijn.”

Mensen met creatieve ideeën zijn ontzettend belangrijk in een stedelijke context.
- Michaël

Bar Stan is al langer een inspirerende hotspot voor ondernemers. Geven jullie ook bewust het ondernemersvirus door?

“Toen we vier jaar geleden startten, waren we bij de eerste bars die een nieuwe stijl introduceerden. Vooral in de beginperiode kwamen er regelmatig mensen kijken die zelf ook iets wilden beginnen in de horeca. We hebben met plezier tijd gemaakt om samen te zitten om ons verhaal te vertellen en hun vragen te beantwoorden. Mensen met creatieve ideeën zijn ontzettend belangrijk in een stedelijke context en we doen ons best om hen te steunen. Intussen is Bar Stan een goed voorbeeld geworden in Leuven en worden we nu en dan gevraagd om te spreken over wat we doen. Tegelijk merken we dat we gevraagd worden om mee in andere projecten te stappen. Elk van ons is intussen betrokken bij minstens één ander project, waaronder Hal 5, Onkruid, Miss Miyagi en Camping Flamingo. Zonder Bar Stan hadden we niet de kans gekregen of de durf gehad om mee in al die andere ondernemingen te stappen denk ik.”

Jij combineert Bar Stan met Camping Flamingo, een marktje dat op steeds andere plaatsen opduikt. Hoe bevalt dat?

“Bij mij ligt de klemtoon op Bar Stan. Ik werk hier ontzettend graag. Daarnaast organiseer ik regelmatig Camping Flamingo in Leuven, ook met de bedoeling om mensen samen te brengen en een gemoedelijke maar levendige vibe in de publieke ruimte te creëren. Op 9 december organiseen we met Camping Flamingo een markt in Bibliotheek Tweebronnen. Zo wil de bib laten zien dat het mooie gebouw van architect Vandevelde eigenlijk een overdekte publieke ruimte is. Het past dus volledig in onze filosofie. Vanaf 2018 zal er in Hal 5 ook een maandelijkse rommelmarkt zijn, in samenwerking met Camping Flamingo. Volgend jaar bestaat Bar Stan trouwens 5 jaar en als het pleintje voor onze deur eindelijk af is, krijgen we normaal gezien een klein terras. Als het zover is, geven we een groot feest. Ik kijk daar enorm naar uit, want we willen met Bar Stan dat wijkplein graag een gezicht geven. Dat is altijd al de opzet geweest van dit project.”

Door met onze bar in te spelen op de couleur locale willen we de stedelijke beleving verrijken.
- Michaël

Naar verluidt gaan jullie binnenkort nog een zaak openen. Vertel eens wat meer?

“Dat klopt ja. We gaan aan Sint-Maartensdal een falafelbar overnemen, waar we de beste falafels en andere vegetarische streetfoods zullen blijven serveren. De nieuwe zaak ligt volledig binnen onze filosofie, namelijk horeca gebruiken als middel om mensen samen te brengen op locaties die een groot stedelijk potentieel hebben. Door met onze bar in te spelen op de couleur locale willen we de stedelijke beleving verrijken. We hebben nog veel werk aan de nieuwe zaak, maar we zullen ten gepaste tijde iedereen op de hoogte brengen.”

Kan je tot slot nog enkele tips meegeven voor de lezers die met een eigen zaak willen starten?

“Wel, ik ben heel blij dat ik niet op eigen houtje aan Bar Stan begonnen ben. Dan had ik non-stop moeten werken om alles rond te krijgen. Dus ik raad starters aan om gelijkgezinden rondom zich te verzamelen om samen de schouders onder de zaak te zetten. Je zoekt best mensen die complementair zijn met jouw profiel. Bij Bar Stan kan ik mij bijvoorbeeld focussen op wat ik graag en goed doe, en wat minder mijn ding is blijkt dan net de sterkte van iemand anders. Toets je idee ook zo veel mogelijk af met anderen zodat je eraan kan blijven schaven totdat het goed zit. Als je kan vertrekken vanuit een sterk idee, dan is de kans groter dat je er iets moois van zal kunnen maken. Blijf ook nuchter en wees kritisch voor jezelf. Ik vind het ook belangrijk om mee te geven dat geld niet je belangrijkste drijfveer mag zijn. Start je zaak omdat je het enorm graag doet, anders kom je er niet.”

MEER WETEN?
www.barstan.be
www.facebook.com/campingflamingoo

> Tip: bekijk hier het portret van Michaël en andere inspirerende Leuvenaars uit 'The Leuven Hundreds'.

31 oktober 2017
Door: mijnLeuven