Le(u)ve(n) de boufstad

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
Kom eten hier bij ons

Friet, snoep, wafels … allemaal favoriete snacks onder de Leuvense jeugd. Reden genoeg om eens op onderzoek uit te trekken: junk food of toch maar de schoolkeuken? We zochten het uit voor mijnLeuven.

Tekst: Murielle Cosyns, Jocelyne Doucé, Litte Van Horebeek, Tinneke Van Thielen, Alexander Vansteenkiste, Clara, Laura Raymaekers, Silke Vanhavermaet, Femke Konings, Sofie, Loren en Hanne: de vrijwilligers van de schoolkrant van Paridaens.
Begeleiding: Artforum.

FRIET!

Eerst gingen we in Leuven op pad om de frietkramen te bestuderen en te vergelijken. In elke frituur vroegen we een ‘proevertje’.

’t Zeeltje in de Zeelstraat
Hier kregen we geen proevertje omdat ze net gingen sluiten. Het waren niet de meest klantvriendelijke mensen.
Klantvriendelijkheid: 4/10 - Frietjes: / - Hygiëne: 6/10 - Interieur: 5.5/10

BimBam in de Parijsstraat:
Het eerste wat ons opviel was dat de uitbaters Chinezen waren. Dit vonden we raar omdat frieten eigenlijk Belgisch zijn. Er was weinig plaats om te zitten en we moesten heel lang wachten tot we ons eten kregen. Maar ondanks het wachten waren de frietjes de moeite waard.
Klantvriendelijkheid : 7/10 - Frietjes : 8/10 - Hygiëne: 9/10 - Interieur: 6.5/10

Quick op de Grote Markt:
Hier kregen we geen proevertje, dus of de frietjes lekker zijn? Dat moet je zelf proberen. Het was er wel heel hygiënisch:alle werknemers droegen een haarnetje.
Klantvriendelijkheid: 7/10 - Frietjes: / - Hygiëne: 9/10 - Interieur: 8/10

’t Fonske in de Muntstraat:
Heel vriendelijke mensen, knapperige frietjes.
Klantvriendelijkheid: 8/10 - Frietjes: 8/10 - Hygiëne: 7/10 - Interieur: 6.5/10

Besluit:
de klantvriendelijkheid in Leuven is over het algemeen wel oké. En de frietjes zijn lekker. De hygiëne en het interieur zijn ook in orde. Leuven is een goede stad voor een frietliefhebber.

SNOEP

In Leuven zijn er maar enkele échte snoepwinkels: Olleke Bolleke is daar één van. Waarschijnlijk is het ook de bekendste. De uitbater wist ons te vertellen dat er per dag zeker 80 klanten snoep komen kopen, goed voor 50 kilo snoep. De meeste mensen komen ’s middags en na school: het zijn vooral jonge mensen die hier hun snoep kopen. De echte snoepwinkels, zoals Olleke Bolleke, zijn ook een beetje goedkoper dan het Kruidvat.

ETEN OP SCHOOL

‘12u, jeej middageten! Vandaag mogen we de schoolkeuken van Paridaens testen. Wat schaft de pot? Puree met fishsticks en groene soep …

Eerst de soep. Die was redelijk lekker, maar ons mama maakt er betere. Het oordeel? Als je honger hebt dan eet je het wel, maar elke dag zou het niet smaken. De puree was te gepeperd. Of ligt dat nu aan ons? We vroegen de mening van enkele medeleerlingen. De meeste vinden het schooleten wel lekker, maar sommige zouden toch liever boterhammen eten. Dinsdag is hun favoriete dag met als logische reden: frietjes!

Algemeen besluit: we geven op sfeer en gezelligheid een 6/10. Je moet voor het warme eten aan aparte tafels zitten, dus niet bij je vriendinnen zitten die boterhammen eten. Het zelf afruimen zorgde voor dit (vinden wij) welverdiende punt. Voor het eten geven wij een 4/10. Deze onvoldoende kwam door de puree en de sla. De sla kwam duidelijk uit een pakje en er zaten te weinig wortelen en tomaten bij. Wel even melden dat de schoolkeuken ons ook de broodjes bezorgt, die elke dag vers gemaakt worden. En die zouden we toch moeilijk kunnen missen.

WAFELS

Waar in Leuven kun je goedkope en vooral lekkere wafels kopen? Wij testten het uit en interviewden een verkoopster van ’t Galetje in de Tiensestraat: ‘Bij minder goed weer of regenweer verkopen onze wafels heel goed’, zegt ze. ‘Ze vliegen bijna letterlijk de deur uit. Het deeg voor de wafels kopen we bij een grote firma. Ikzelf vind ze ook heel lekker, maar bij warm weer geef ik de voorkeur aan een lekker fris ijsje.’ We voelden ons verplicht ook een wafel te proeven, en die smaakte heerlijk, zeker voor de goede prijs van €1,50.

Ook gingen we kijken in de Crocantino in de Vanderkelenstraat en bij de ijsjeszaak op de hoek van de Diestsestraat. De wafel van de Crocantino was lekker, maar nogal klein voor de prijs van €1,70. De wafel van de zaak op de hoek van de Diestsestraat was ongeveer even groot als die van ’t Galetje, maar smaakte net iets minder goed.

Onze winnaar: ’t Galetje!!!

Eetgewoontes van Leuvenaars: Enquête

We trokken door Leuven om mensen te ondervragen over hun eetgewoontes. Hier zijn de resultaten van de enquête!

Ga jij zelf naar de winkel om eten te kopen? Waar?
Lieve Hermans: ik ga naar de supermarkt en speciaalzaken
Anoniem: ik winkel niet zelf
Sien van Hooy: ja, in de Colruyt

Waar ga jij het liefst op restaurant bij een speciale gelegenheid?
Lieve Hermans: in brasserie, een sterrenrestaurant of in restaurant Meerdael
Monique Borglevens: ik ga het liefst Italiaans eten
Jolien: bij een speciale gelegenheid ga ik naar een goede, Belgische brasserie

Hoe vaak eet jij fastfood?
Eline Lefeivre: om de twee maanden
Lore Vandersande: één keer per maand
Dries Keulemans: alleen als ik echt geen tijd heb

Heb jij een moestuin?
Lieve Hermans: ja, dus ik eet altijd vers
Jolien 1: ik heb geen moestuin
Jolien 2: in mijn moestuin staan sla en tomaten

Wie kookt er thuis?
Ilse Bruggemans: ik kook zelf, vooral wok, zonder vlees en gezond
Tessa van Praet: mijn mama kookt, meestal rijst of iets anders gemakkelijks
Dries Keulemans: soms kook ik, maar meestal haal ik af

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN