Samenleving

Joka, da's vakantie creëren in een zorgvoorziening

2 juli 2018
Door: MIJNLEUVEN
Over een meerwaarde zijn voor een ander.

Eindelijk, de zomervakantie met haar zonovergoten plannen heeft haar intrede gemaakt. Hét moment om de wereld in te duiken, de festivalweide te veroveren of je agenda 180 graden te draaien en te kiezen voor vrijwilligerswerk. Voor dit laatste kan je terecht bij Joka, een jongerenwerking die vrijwilligerskampen organiseert in verschillende zorgcentra. Wij luisterden naar Jolien en Louise, twee dames die nauw verbonden zijn met deze organisatie. Eerlijk, als woorden vloeibaar zijn en enthousiaste vertellingen CO2-moleculen, werd er tijdens dit interview een zee aan bruiswater gevormd.
Tekst: Marie Coppens / Foto's: Lisa Decré


Jolien (27) is al drie jaar één van de drijvende krachten achter Joka. Met stralende ogen vertelt ze ons over de organisatie die 'haar hart verwarmt'.

Laten we meteen met de deur in huis vallen: Joka, wat is het?
Jolien: Om het beknopt samen te vatten zag Joka het levenslicht in 1980 en is ze dochter van Present vzw. Doorheen de jaren groeide ze uit tot een grootse organisatie met vandaag de dag een 40-tal georganiseerde kampen. Concreet organiseren wij kampen in drie sectoren over heel Vlaanderen. Als jongere kan je een week leven bij ouderen, mensen met een beperking of psychiatrische patiënten. Je verblijft een week in de zorgvoorziening en organiseert samen met andere vrijwilligers activiteiten voor de bewoners. Daarnaast bieden wij ook mini-kampen aan doorheen het jaar. Dit is een goede instapper voor zij die eens willen proeven van vrijwilligerswerk in de zorgsector en een volledig kamp hoogdrempelig vinden.

Wie mag er mee op kamp en moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen?
Jolien: De kampen worden georganiseerd voor jongeren tussen 16 en 30 jaar. Je moet geen achtergrond of opleiding in de zorg hebben om mee te gaan. Iedereen is welkom. Nieuwe deelnemers worden uitgenodigd op een basisvormingsdag waar ze meer leren over o.a. actief luisteren, beroepsgeheim en hun houding als vrijwilliger t.o.v. de bewoners. Zo hopen we dat ze met de juiste filosofie op kamp vertrekken.

Het is hartverwarmend te zien dat mensen op zo’n jonge leeftijd al kiezen om zich in te zetten voor anderen.
- Jolien

Wat is de missie van Joka?
Jolien: Enerzijds willen wij een vakantiegevoel creëren in de zorgcentra. De jongeren mogen het een weekje ‘overnemen’ en doorbreken zo het dagelijks patroon van de bewoners. Daarnaast vinden we het belangrijk dat jongeren hun grenzen verleggen en kennis maken met het leven in de zorgsector. Het is hartverwarmend te zien dat mensen op zo’n jonge leeftijd al kiezen om zich in te zetten voor anderen, dat ze voor elkaar iets willen betekenen. Ik vind dat vrijwilligerswerk een brug vormt tussen de voorziening en de samenleving: de jongeren brengen de buitenwereld naar binnen en de verhalen van de vrijwilligers brengen de ‘binnenwereld’ terug naar buiten. Dat is echt mooi om te zien!


Louise (21) studeert Ergotherapie en is sinds vorig jaar vrijwilligster bij Joka. Deze dame met pit deelt graag haar ervaringen.

Hoe ben je bij Joka terecht gekomen en vooral hoe is het je bevallen?
Louise: Ik ben een echte foldermadam. Ik verzamel flyers en had zo op een dag eentje van Joka vast. Ik was meteen verkocht en schreef mij impulsief in voor het kamp in WZC De Wingerd dat vorige zomer doorging. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van deze beslissing. Samen met twee andere vrijwilligers beleefde ik een onvergetelijke tijd. In WZC De Wingerd verblijven mensen met dementie, een thematiek waar ik doorheen de week veel over heb geleerd.

Hoe zag zo’n dag in De Wingerd organisatorisch eruit?
Louise: Elke dag was verschillend en juist dat was fijn. In de voormiddag hebben we veel gekaart met de mannen en nagels gelakt met de vrouwen. In de namiddag stond er meestal een grotere activiteit op het programma. Onze week draaide rond het thema ‘de tijd van toen’. We probeerden zo veel mogelijk dingen op te rakelen van hun tijd vroeger. Zo speelden we muziek met de bewoners, dansten we op hun klassiekers en zagen we ouderen helemaal opfleuren. Eenmaal per dag aten we mee met de bewoners en ook dat schept een band. Via deze weg werden verhalen uitgewisseld en ontstond er een wederzijdse verbondenheid. ’s Avonds werkten we onze activiteiten voor de volgende dag uit. Nadien babbelden we na, gingen we eens iets drinken of rustten we gewoon uit.

We speelden muziek met de bewoners en dansten op hun klassiekers. Heerlijk om ze helemaal te zien opfleuren!
- Louise

De bal ligt dus echt in het kamp van de vrijwilligers?
Louise: Klopt! Je hebt de vrijheid om je eigen ideeën uit te werken en dat is juist plezant. Voordat ik op kamp vertrok sprak ik af met de andere vrijwilligers. Op deze dag maakten we kennis met elkaar en brainstormden we over de activiteiten. Het klikte meteen met mijn leeftijdsgenoten. Echt tof!

Is er nog extra begeleiding mee?
Louise: Nee, specifiek niet. Joka heeft wel echt een groot vangnet. Zo is er een kampverantwoordelijke (een ervaren vrijwilliger die mee is op het kamp), een interne verantwoordelijke (een personeelslid van de voorziening die verantwoordelijk wordt gesteld voor de jongeren) en een meter of een peter (een vrijwilliger die het reilen en zeilen op het kamp kent en vanop afstand contact houdt met de vrijwilligers). Het zit allemaal goed in elkaar.

Zijn er negatieve ervaringen die je als vrijwilliger hebt ondervonden?
Louise: (denkt lang na) Helemaal niet. Ik raad het aan iedereen aan! Een jokakamp opent je ogen en verruimt je blik. Ook de bewoners waren heel positief. Je merkt als vrijwilliger dat je een surplus bent, een verstrooiing in hun dagdagelijks leven. Het doet deugd te zien dat ze door je activiteiten even herleven. Echt waar, het is zo fijn om iets te betekenen voor anderen. Dat gevoel is met geen woorden te beschrijven.

JOKA IN ’T KORT
Voor wie: Jongeren tussen 16 en 30 jaar.
Wat: Vrijwilligerswerk in de zorgsector.
Waar: De kampen gaan door over heel Vlaanderen. In Leuven kan je bij WZC De Wingerd terecht.
Wanneer: In de zomer- of paasvakantie kan je op kamp (5 dagen). Doorheen het jaar worden er ook mini-kampen (van vrijdagavond tot zondag) georganiseerd.
Meer info en inschrijven: Surf naar www.jokaweb.be
Prijs: De deelname is kosteloos, de ervaring onbetaalbaar!

2 juli 2018
Door: MIJNLEUVEN