Cultuur
Jonge doeners

“Je leert zoveel meer dan alleen een festival organiseren”

7 november 2017
Door: MIJNLEUVEN
Habitat Festival zoekt nieuw organisatietalent

Voor de meesten is Habitat Festival een verre leuke zomerherinnering, maar de jonge organisatoren zitten ook in het najaar niet stil. Momenteel zoeken ze nieuwe jongeren waarmee ze het festival nog beter kunnen maken. Drijvende krachten Toon en Dries vertellen alvast waar ze juist mee bezig zijn.

Habitat Festival, hoe is dat eigenlijk ontstaan?

Dries: “Tijdens de zomer waren er altijd al voldoende evenementen voor de iets oudere generatie, maar de invulling voor de Leuvense jeugd ontbrak nog wat. Vier jaar geleden werd er vanuit mijnLeuven een oproep gedaan naar organisatoren om een festival voor en door jongeren te creëren. Tien jongeren werden geselecteerd en daaruit ontstond Habitat Festival. Al hebben we er wel vrij lang over gedaan om die naam te vinden. Het festival werd bijna Cité Festival genoemd omdat de studentenwijk ook bekend is als de Cité. Maar dat ging niet door omdat niet iedereen een festival met een Franstalig woord in de naam zag zitten.”

Misschien zal nog niet iedereen Habitat Festival kennen. Vertel eens wat meer?

Toon: “Habitat is een festival dat telkens in augustus doorgaat in het Sportkot. We proberen een gevarieerde line-up te voorzien, waarbij we focussen op genres en subgenres die het goed doen bij jongeren. De voorbije edities sierden de namen van onder andere Kutmah, Tall Black Guy, Addison Groove en Rahaan onze affiche. Verder nodigen we telkens lokale concepten uit, waaronder Slagwerk, Shuttle en Stray Agency. Live vanop het festival zenden we de optredens uit via Radio Scorpio in samenwerking met bijvoorbeeld Klankkultuur.”

Dries: “Naast dj’s voorzien we een podium voor live jams waarop iedereen zijn of haar ding mag doen. Verder geven we jonge kunstenaars en doeners een plaats om hun werk voor te stellen aan het publiek.”

Je kan bij ons contact leggen met mensen waar je naar opkijkt en waarvan je kan bijleren.
- Dries

Wat houdt het gedeelte voor de kunstenaars juist in?

Toon: “Kunst is een van de steunpillaren van het festival. Hier willen we vooral jong lokaal talent een kans geven om kunstwerken tentoon te stellen. De stijl kan zeer variërend zijn, van een tafel van Machtelt die een soort van interactie creëert met het publiek tot een graffitikunstwerk van Bisser.”

Er zijn ook telkens enkele sprekers. Wat is daar de bedoeling van?

Dries: “We proberen allerlei initiatiefnemers een platform te geven om het publiek kennis te laten maken met hun project. We faciliteren deze interactie door doorheen de dag een reeks talks en workshops in te plannen. De sprekers variëren eveneens in hun genre, zo hebben we al de jonge kok Loîc over de vloer gehad, bekend voor zijn gemakkelijke recepten voor op kot, maar ook Robin Ibens, de stichter van het reclamebureau De Geschoren Aap, is al komen spreken.”

Ook voor en na het festival gebeurt er veel. Hoe zit jullie jaarwerking er eigenlijk uit?

Toon: “De voorbije jaren hebben we telkens verschillende werkgroepen gehad. Mensen die verantwoordelijk zijn voor de horeca, vrijwilligers en dergelijke. We beginnen telkens met ons startweekend, waar we de komende editie schetsen. Vervolgens vergaderen we doorheen het jaar om de zoveel weken. Naarmate de zomer nadert zijn er uiteraard meer vergaderingen.”

We willen van Habitat een festival maken dat nationaal wordt opgepikt door zowel het publiek als de media.
- Toon

Habitat Festival organiseren is ontzettend leerrijk, niet?

Dries: “Zeker! Je leert veel bij over het reilen en zeilen van een festivalorganisatie. Je ontdekt wat er allemaal komt kijken bij het organiseren, je mag werken met diverse partners, je vergroot je professioneel netwerk en je komt in aanraking met kunstenaars en tal van interessante mensen. Je kan dus contact leggen met mensen waar je naar opkijkt en waarvan je kan bijleren. Verder staat het goed op je cv en toont het aan dat je geëngageerd bent. Voor jongeren met ambitie om in de culturele sector te werken is Habitat Festival de ideale springplank.”

Wat is de toekomstvisie van Habitat?

Toon: “We willen van Habitat een festival maken dat nationaal wordt opgepikt door zowel het publiek als de media. Het moet een festival zijn waar mensen naar uitkijken, iets dat jaarlijks wordt vastgepind in de agenda. En we hopen uiteraard dat het een festival wordt dat tussen al het festivalgeweld in de zomer toch nog steeds een vaste waarde kan zijn.”

>> Wil je ook je steentje bijdragen aan het Habitat-verhaal? Laat dan hier voor 26 november 2017 je gegevens achter.

7 november 2017
Door: MIJNLEUVEN