Jonge doeners

“Het is geweldig om onderweg te zijn naar mijn bureau en te kunnen praten met collega’s"

27 november 2017
Door: MIJNLEUVEN
Dak-bewoonster Els Decaluwé over haar eerste stappen als ondernemer.

In april 2017 opende mijnLeuven de deuren van het Stadhuis: een creatieve plek waar jongeren ruimte krijgen om te creëren en experimenteren. Op de bovenste verdieping van datzelfde Stadhuis konden 5 Leuvense starters terecht op DAK, om er hun werkplek te maken en hun eerste stappen te zetten als jonge ondernemer. Eén van de jonge ondernemers die daar haar bureau vestigde, is illustrator en animator Els Decaluwé (23). Wij wilden wel eens weten wie ze is, wat ze doet en hoe ze werkt aan haar toekomst!
Tekst: Joy Kapinda/ Foto’s: Lisa Decré

Els, jij bent één van de DAK-bewoners. Vertel eens, wat doe jij juist?
“Ik ben vooral bezig met het maken van tekeningen voor kinderboeken en animaties voor filmpjes. Zo maakte ik bv. de animaties voor de documentaire ‘Hugs and Hurricanes’. Naast het uitwerken van opdrachten voor klanten ben ik ook bezig met het schrijven van mijn eigen verhalen. En hoop ik in de toekomst mijn eigen kinderfilms en kinderboeken te maken.”

Klopt het dat die documentaire geselecteerd werd voor een filmfestival?
“Ja, inderdaad. De film ‘Hugs and Hurricanes’ werd voor het Filmfestival van Oostende genomineerd. Heel leuk, aangezien ik meewerkte aan die film natuurlijk. De regisseur had via het filmfestival een beurs gewonnen en mocht er de première van zijn kortfilm tonen.”

Waarover gaat die kortfilm?
“‘Hugs and Huriccanes’ is eigenlijk een persoonlijke documentaire van de regisseur en gaat over zijn vriendin en haar zoontje, die zowel autisme als een vorm van adhd heeft. Het verhaal gaat over de persoonlijke band die hij probeert te creëren met dat zoontje.”

Vanwaar het idee om als zelfstandige op DAK aan de slag te gaan?
“Ik wilde altijd al mensen inspireren met mijn kinderenboeken en verhalen. Ik had het geluk dat ik na mijn studies meteen van start kon met een aantal freelance animatie-opdrachten. Dankzij ‘Guhunga’, de documentaire van Sam Gheyskens, was mijn animatie al meteen op tv te zien. Die extra aandacht zorgde ervoor dat ik ook andere leuke opdrachten binnenhaalde. Ik solliciteerde ook voor verschillende studio’s omdat het niveau er erg hoog is en ik er veel zou kunnen leren. Maar je geraakt er moeilijk binnen en je moet je ook wel snel specialiseren in een bepaald deelaspect: iemand tekent de lijnen, de andere kleurt in, enz. Dat vind ik dan weer minder interessant. Voorlopig zit ik dan ook erg goed op DAK en geniet ik ervan dat ik kan bijleren over alle aspecten van het vak, en ook als ondernemer in het algemeen. DAK is in een korte periode een tweede thuis voor mij geworden.”

Zijn er naast je werk nog andere dingen die je graag doet?
“Ik lees graag, ik doe aan yoga en ik volg een specifieke lerarenopleiding (SLO, nvdr.) in avondschool, waar ik me specialiseer in beeldende en audiovisuele kunsten. Tijdens die opleiding werk ik veel met kinderen. Iets waar ik enorm veel inspiratie uit haal voor mijn carrière. En ik geniet er natuurlijk ook gewoon van om mensen te helpen om iets bij te leren.”

“Doordat we allemaal iets anders doen, is er geen concurrentiegevoel. We leren ook veel uit elkaars ervaringen”

Hoe ben je bij DAK terechtgekomen?
“Heel toevallig eigenlijk. Een vriend van mij had een afspraak voor DAK, en ik ben gewoon meegekomen. Toen ik meer informatie kreeg over het concept vond ik het zo’n tof idee, dat ik aangaf dat ik er zelf ook graag mijn werkplek wilde.”

Hoe ziet een werkdag eruit voor jou?
“Elke dag is anders, maar ik begin mijn dag sowieso met koffie. Die dosis cafeïne heb ik echt nodig. Nadien bekijk ik een aantal nieuwswebsites omdat die vaak een bron van inspiratie zijn. Door nieuwsberichten te lezen, krijg ik soms ideeën die ik kan verwerken in mijn werk. Eens ik daar doorheen ben, ga ik echt aan de slag. Op dit moment ben ik bv. bezig met het illustreren van een kinderboek. Toen ik de opdracht binnenkreeg, startte ik met een aantal kleine schetsen. Die stuurde ik dan door naar de opdrachtgever zodat die feedback kon geven. Op basis van die feedback kon ik dan verder aan de slag met tekenen, zodat ik iets kan afleveren dat zowel in mijn ogen als die van de opdrachtgever perfect aansluit op wat er werd gevraagd.”

Op DAK huis je samen met andere jonge ondernemers. Lukt dat?
“Ik vind het super inspirerend. Voor ik op DAK zat, werkte ik van thuis. Elke ochtend stapte ik uit mijn bed om nog geen meter verder achter mijn bureau te kruipen. Dat werkte na een tijdje heel demotiverend. Nu sta ik ’s morgens op en vertrek ik naar DAK. Ik vind het geweldig om effectief onderweg te zijn naar mijn bureau en om collega’s te hebben waarmee ik kan praten en lunchen. Doordat we allemaal iets anders doen, is er ook geen concurrentiegevoel. Bovendien leren we uit elkaars ervaringen.”

Je wordt ook persoonlijk begeleid. Vind je dat een meerwaarde?
“Absoluut. Ik word begeleid door Zoë van mijnLeuven. Wanneer ik vragen heb of opdrachten binnenhaal, zitten we altijd even samen. Ze helpt mij dan vooral met het zakelijk aspect, zoals het onderhandelen van prijzen, de communicatie met mijn klanten, het opstellen van offertes, enz. Dat extra advies helpt mij een eind vooruit.”

Heb je daardoor veel bijgeleerd?
“Eigenlijk wel. Voordien vond ik het vaak lastig om bepaalde opdrachten te weigeren, waardoor ik soms teveel hooi op mijn vork nam of dingen deed die ik niet zo interessant vond. Door de begeleiding van Zoë heb ik geleerd hoe ik hier best mee omga, waar ik ja of nee op kan zeggen en hoeveel ik moet vragen. Ik ben mijn zakeninstinct aan het ontwikkelen (lacht).”

Hoe zie jij je toekomst als illustrator/animator?
“Ik zou graag mijn eigen kinderboeken op de markt brengen. Met mijn illustraties en verhalen wil ik vooral kinderen kunnen helpen en inspireren. Net zoals dat je helemaal geïnspireerd kan raken door een film, wil ik datzelfde gevoel creëren met mijn animaties en boeken.”


BENIEUWD NAAR HET WERK VAN ELS?
Website: www.behance.net/elsdecaluwe
Instagram: www.instagram.com/els_decaluwe

27 november 2017
Door: MIJNLEUVEN