Mening

Geen sigaretten voor -18jarigen?

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
Geen sigaretten voor -18-jarigen - Dé oplossing om jonge rokers tegen te gaan?

Roken is ongezond. We weten het allemaal en toch houdt het ons niet tegen om sigaretten af te zweren. Want hoewel je volgens de wet geen sigaretten mag kopen onder de leeftijd van 16 jaar, roken heel wat jongeren hun eerste sigaret tussen 14 en 15 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van de VAD*. Omdat volwassen rokers zelden jonger waren dan 18 jaar toen ze voor het eerst rookten, stelt de Hoge Gezondheidsraad voor om de sigarettenverkoop in ons land te verbieden voor -18-jarigen. Klinkt logisch, maar is het ook een goed idee? mijnLeuven trok naar de leerlingen van het derde jaar Toerisme van het Miniemeninstituut en luisterde naar hun onversneden mening.

Bedankt: Lara, Gilles, Deborah B., Nefeli, Giulia, Can, Deborah C. en Lukas van 3 Toerisme uit het Miniemeninstituut.
Tekst en begeleiding: mijnLeuven

De jongeren in deze klas zijn 14, 15 en 16 jaar oud. En hoewel de kans bestaat dat enkele onder hen roken, blijkt niemand in deze groep de nood te voelen om een sigaret op te steken. Ze vinden het allemaal een slechte en ongezonde gewoonte. Lukas: “Van roken krijg je op latere leeftijd veel gezondsheidsklachten zoals gele tanden, bloedverdunning of longkanker. Alleen daarom al kan je er beter niet mee beginnen.” Toch roken heel wat van hun vrienden wel. Maar waarom ze dat doen, weten de jongeren eigenlijk niet goed. “Waarschijnlijk zijn ze er gewoon mee begonnen omdat andere vrienden ook rookten”, zegt Can. “Soms lijkt het wel alsof iedereen rondom mij rookt”, valt Deborah B. hem bij.

Kan dat roken dan worden tegengegaan door de leeftijdsgrens van de sigarettenverkoop op te trekken? Deborah C. en Gilles vinden alvast van wel. “Wij vinden het zeker geen slecht idee om de leeftijd op te trekken. Jongeren onder de 18 jaar weten soms te weinig over de gevolgen van roken. Als je volwassen bent, dan kan je nog altijd beslissen wat je doet.” Nefeli gaat akkoord: “Als je 18 bent, ben je toch weer 2 jaar ouder en dus ook 2 jaar wijzer.” Can is het er ook mee eens maar heeft wel zo zijn bedenkingen. Hij vraagt zich af of een verbod op sigaretten er niet voor zal zorgen dat jongeren stiekem roken. “Inderdaad”, valt Lukas hem bij. “Als je iets gaat verbieden, maak je het plots veel aantrekkelijker. Waardoor jongeren misschien meer geneigd zijn om het toch te proberen.” “Wie weet worden sigaretten dan binnenkort als drug verhandeld”, gaat Deborah B. verder. Gilles verwijst naar de situatie in Australië, waar de illegale handel sinds de invoering van neutrale sigarettenpakjes gestegen is tot 13,3 procent. “En ken je bovendien niet altijd iemand die ouder is aan wie je kan vragen om sigaretten voor jou te kopen?”, vraagt Lara zich luidop af.

Het idee om roken pas op latere leeftijd toe te staan, is volgens deze jongeren in theorie dus zeker oké. Maar in de praktijk is een aanpassing van de leeftijdsgrens misschien niet echt de perfecte oplossing. “Misschien is het beter om meer campagnes te voeren met aandacht voor de negatieve aspecten van roken”, stelt Deborah B. voor. “Ja, zoals die angstaanjagende foto’s van kankergezwellen en rotte tanden. Dat werkt volgens mij heel goed om rokers af te schrikken”, zegt Deborah C. Lukas gelooft dan weer niet helemaal in deze campagnes. Als het aan hem zou liggen, zou hij de prijs van een pakje sigaretten gevoelig optrekken. Als je veel geld moet uitgeven om te kunnen roken, zal je misschien twee keer nadenken wanneer je sigaretten denkt te kopen. Can en Gilles stellen de me est radicale oplossing voor. “Kunnen we roken in het openbaar eigenlijk niet gewoon verbieden? Niemand heeft toch zin om te roken als dat bijvoorbeeld alleen maar toegestaan is in speciale hokjes waar je dan als roker verplicht in moet gaan staan?”

Dat dit een discussie is waar nog heel veel over te vertellen valt, staat vast. Een leeftijdsgrens heeft zo zijn voor- en nadelen. Na lang en intens beraad valt voor deze jongeren dan toch de beslissing. Als zij het voor het zeggen hadden, zouden ze er niet voor kiezen om de leeftijdsgrens op te trekken. Ontradende maatregelen hebben volgens hen meer impact. Een verbod werkt stiekem roken alleen maar in de hand.

*Bron: www.vad.be/alcohol-en-andere-drugs/onderzoek/leerlingenbevraging.aspx

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN