Lifestyle

"Een frietje af en toe kan geen kwaad"

12 juni 2017
Door: MIJNLEUVEN
Hoe gezond eten wij?

Hoe gezond eten wij nu eigenlijk? Het is een vraag die we ons tegenwoordig wel vaker stellen. Denk jij dat je gezond eet? Weet jij precies wat je allemaal eet en wat de gevolgen zijn voor je gezondheid? Die vragen stelde ik me ook, en precies daarom hield ik een week lang een voedseldagboek bij. Ik vroeg ook aan enkele jongeren hoe zij eten en hoe ze hun eetgewoonten zouden kunnen verbeteren. Experte Katrien De Bock, gastlezer over dieetkunde aan de universiteit van Leuven, bekijkt ons dieet en geeft tips om gezonder te eten.
Tekst: Margaux Soubry / Beeld: Bavo Nys

We worden omringd door fastfoodketens en wanneer we honger hebben, is een ongezonde snelle snack vaak de meest voor de hand liggende keuze. Het is dan ook geen verrassing dat ons gewicht steeds hoger ligt. Sinds enkele jaren ligt het percentage van overgewicht bij jongeren in het Vlaamse Gewest op 16 procent. Dit percentage is iets hoger bij jongens (18%) dan bij meisjes (15%). Meer dan 1 op 10 jongeren heeft dus overgewicht. Hoog tijd om eens te kijken hoe (on)gezond we werkelijk eten.
Voor Katrien haar kennis met ons deelt, benadrukt ze dat vakkennis op het gebied van voeding iets zeer relatief is. Het effect van voeding hangt vaak samen met andere dingen. Niet alleen wat we eten is belangrijk, maar ook hoe vaak we eten en de hoeveelheden die we eten. Daarnaast speelt ook onze dagelijkse beweging een grote rol. Katrien legt uit dat er nog maar weinig degelijk onderzoek naar gezonde voeding is gevoerd, en dat het zeer moeilijk is te meten of ‘gezond eten’ een garantie is op een langer leven. Het is dus nooit een zwart-wit verhaal.

BOTERHAM MET KAAS
Het eerste wat Katrien opvalt, is mijn ontbijt. Ik doe regelmatig mijn best om de dag gezond te starten met een flinke portie fruit en muesli. Een goede keuze volgens Katrien: “Op die manier heb je al van bij het begin van de dag een belangrijke portie fruit geconsumeerd. Een boterham met kaas zou echter ook geen kwaad kunnen als ontbijt.”
Het volgende wat Katrien opmerkt is dat ik veel water drink. Iets wat zeer belangrijk en goed is, aangezien er op de markt veel ongezonde suikerhoudende dranken zijn. Ze legt uit dat zelfs fruitsap een heel hoog suikergehalte heeft.

RAUWE GROENTEN EN FRUIT
Het derde wat haar opvalt, zijn de tussendoortjes. Niet enkel degene die ik consumeer, maar ook die van de andere jongeren. Bij hen staat er veel cola en andere frisdrank op het menu. Niet de beste keuze volgens Katrien, aangezien deze veel nutteloze calorieën bevatten en je er op termijn dik van wordt. “Bovendien doen ze je bloedsuikerspiegel zo snel stijgen dat de kans op het ontwikkelen van type 2 diabetes enorm stijgt. Je kan deze dranken best zo veel mogelijk vervangen door water. Als je toch hunkert naar een glas frisdrank, drink het dan bij de maaltijd of opteer voor de light versie.” Tenslotte merkt Katrien op dat mijn dieet veel tussendoortjes bevat zoals koekjes, snoepjes, chocolade, pannenkoeken, chips, enzovoort... Dit zijn vaak niet de meest gezonde alternatieven. Omdat het niet altijd makkelijk is alle ongezonde snacks aan de kant te schuiven, raadt Katrien aan maximaal één ongezonde snack per dag te eten en verder te kiezen voor fruit of rauwe groenten wanneer je een ‘hongertje’ hebt.

Neem de trap in plaats van de lift en doe boodschappen met de fiets.
- Katrien

WAT HEBBEN WE GELEERD?
Uit de feedback die we kregen van de expert kunnen we besluiten dat een zoete of zoute snack af en toe niet veel kwaad kan, net zoals een sporadisch glas frisdrank. Het belangrijkste is dat dit met mate gebeurt. Toch blijft het natuurlijk beter om deze vethoudende voedingsmiddelen zoveel mogelijk te bannen en te vervangen door gezonde alternatieven. Water blijft één van de belangrijkste dingen in je voeding. Het is belangrijk dat je minstens anderhalve liter water per dag drinkt. Daarnaast mogen we ook onze portie fruit en groenten niet vergeten, net zoals een stukje vlees af en toe. Het belangrijkste van al blijft nog steeds het feit dat we gevarieerd en met mate moeten eten.

ENKELE TIPS:
• Probeer zoveel mogelijk variatie in je voeding te brengen. Af en toe wat vlees, een zoetigheid of een frietje is helemaal geen probleem, zolang het hoofddeel van je voeding maar uit veel verschillende groenten bestaat.
• Beweeg! Sporten en actief bezig zijn is de sleutel tot een goede gezondheid. Neem de trap in plaats van de lift en doe boodschappen met de fiets als je een te druk programma hebt om echt te sporten. Alle beetjes helpen.
• Beperk snoepen op ‘stilzit’-momenten (zoals bijvoorbeeld voor de televisie, aan de computer of tijdens het studeren, ...) tot een minimum. Als je het toch niet kan laten, opteer dan voor een stuk fruit of rauwe groenten in plaats van naar onnodige caloriebommen te grijpen.
• Pas de grootte van je porties aan. Vaak eten we in de avond meer dan we verbruiken. Maak en/of schep niet te veel eten op. Als je nog trek hebt na de maaltijd, ga dan voor groenten.
• Eet regelmatig. Door maaltijden over te slaan, kan ons lichaam in ‘spaarstand’ gaan. Wanneer dit gebeurt, zal ons lichaam overschakelen op opgeslagen energie. Als je dan weer eet, slaat je lichaam deze calorieën meteen op. Eet dus ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Door tussen de hoofdmaaltijden nog wat gezonde tussendoortjes te eten, vermijd je de drang om naar ongezonde snacks te grijpen.

12 juni 2017
Door: MIJNLEUVEN