Jonge doeners

"Doordat we met een brede blik kijken, kunnen we een interessant antwoord geven"

14 november 2017
Door: mijnLeuven
Jochem Daelman van Onkruid vertelt over de vele boeiende projecten

Onlangs heeft het Engelstalige The Word Magazine met 'The Leuven Hundreds' een overzicht gepubliceerd van 100 invloedrijke Leuvenaars. Jochem Daelman, één van de mannen achter Onkruid, werd in de selectie opgenomen. Enthousiast doet hij aan mijnLeuven het verhaal achter zijn 'Onkruid'.
Tekst & foto: Lisa Decré

Wat is Onkruid juist?

“Wij zijn met vijf mannen die achter Onkruid staan, wat het best omschreven kan worden als een creatieve studio in Leuven. Alle vijf hebben we een verschillende achtergrond: architectuur, muziek, marketing, … Vanuit die blik proberen we zelf projecten op te zetten of projecten voor externe klanten te realiseren. Juist doordat we met zo'n brede blik kijken, kunnen we een interessant antwoord geven. Waar de meeste mensen ons van zullen kennen, is het HORST art and music festival in Holsbeek. Ook in Leuven hebben we al heel wat projecten gerealiseerd, denk maar aan de inrichting van het pleintje voor OPEK.”

Wat was je reactie toen je hoorde toen je op de lijst stond van de Leuven Hundreds?

“Leuk natuurlijk! Het is een eer om gevraagd te worden als één van de honderd figuren van je stad.”

Wat was er voor Onkruid?

“Ik heb Communicatiemanagement gestudeerd aan de Erasmus hogeschool in Brussel en nadien nog een Banaba Cultuurmanagement in Leuven. Dan heb ik drie jaar op de jeugddienst gewerkt. Tijdens die periode was Onkruid er ook, maar steeds na de uren. Doorheen de tijd werkte ik minder bij mijnLeuven kwam Onkruid steeds meer op de voorgrond.”

In het begin verplaatsten we ons keer op keer: brainstormen op café, dan bij iemand zijn thuis, of op de zolder van het stadhuis van mijnLeuven.
- Jochem

Welke projecten kunnen we binnenkort nog verwachten van Onkruid?

“Onkruid bestaat nu ongeveer 3,5 jaar. Dat begon met samenzitten en ons verplaatsen van plaats naar plaats: brainstormen op café, dan bij iemand zijn thuis, of op de zolder van het stadhuis van mijnLeuven. Nu zitten we in het kantoor van Leuven MindGate in het Comenius-gebouw. We werken voor hen een project uit dat begin mei volgend jaar zal plaatsvinden in Leuven. Het zal een groot evenement worden met onder andere een conferentie met (inter)nationale sprekers, een expo, een muziekfestival, een interactieve playground waar je vanalles kan doen en nog heel wat meer. Wij zorgen voor de realisatie van heel uiteenlopende zaken: van de muziekprogrammatie tot de hele productie, de inkleding, de communicatie, de marketing, de mediapartners, … Nog een project realiseren we in samenwerking met mijnLeuven. We gaan van de oude stelplaats van De Lijn een plaats maken die Leuvense jongerencultuur op de kaart zet, een vrijplaats waar jongeren aan zet zijn en de stad mee kunnen vormgeven.”

Onkruid in een paar woorden?

“Diversiteit in disciplines, ideeën en plaatsen vormgeven, een stad willen beïnvloeden. We doen dat omdat we ook een mening of idee hebben over hoe het er in een stad aan toe gaat en wat er soms beter of anders of interessanter zou kunnen.”

Op welke vlakken onderscheidt Onkruid zich van de rest?

“Wat ons het meest onderscheidt van anderen is de diversiteit van ons team. We hebben allerlei expertises in huis, dus kunnen we hier gebruik van maken om heel uitgebreide dingen zelf te doen. Wij willen ook het liefst van A tot Z betrokken zijn. Wanneer er een idee of een vraag is, dan willen wij van de start meedenken. Wanneer we het antwoord gevonden hebben, gaan we het ook uitvoeren en dit effectief in de praktijk omzetten. Van de prille begin fase tot de realisatie zijn we betrokken.”

We hebben vooral heel veel goesting om een plek van onszelf op te zetten.
- Jochem

Willen jullie graag in Leuven blijven?

“We hebben altijd een band gehad met Leuven. Ieder van ons is hier opgegroeid en we zijn betrokken bij een heel wat projecten die met de stad te maken hebben. Al kijken we ook wel verder. We willen liefst een portfolio dat ook buiten Leuven reikt, een aantal projecten in Antwerpen zijn alvast een goede eerste aanzet.”

Hoe zie je onkruid groeien in de toekomst?

“De omvorming of groei van Onkruid van vrijwillig team tot professioneel bureau is nu ongetwijfeld de grootste uitdaging, maar ook wel erg boeiend. Verder hebben we vooral heel veel goesting om een plek van onszelf op te zetten. Opnieuw een eigen portfolioproject zoals HORST dat was en is, willen we graag realiseren. Er zijn een aantal ideeën en we hopen die de komende maanden wat meer vorm te geven. Als het zo ver is, hoor je er iets van.”

MEER WETEN?
www.onkruidonkruid.com

> Tip: bekijk hier het portret van Jochem en andere inspirerende Leuvenaars uit 'The Leuven Hundreds'.

14 november 2017
Door: mijnLeuven