Mening

De toekomst van Facebook

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
Facebook: een eeuwige blijver of binnenkort voorgoed verleden tijd?

De media staan bol van de verhalen over jongeren. Het lijkt alsof elke volwassene wel een mening heeft over ‘de jeugd van tegenwoordig’. Terecht of onterecht? mijnLeuven laat jullie ‘mediawatchen’ en geeft je recht van antwoord op thema’s die brandend actueel zijn. Deze keer aan het woord: leerlingen van het 3de jaar handel van het Miniemeninstituut.

Met dank aan:Serhat, Jonathan, Baki, Hamid, Ward, Jozef, Hamza, Nour, Ilyas, Thomas, Branko, Salman, Jarne, Zied en Alexandre uit 3HB van het Miniemeninstituut.
Tekst en begeleiding:mijnLeuven

'Facebook sterft uit zoals een besmettelijke ziekte’. ‘Facebook verliest sexappeal bij jongeren’. Met grote verbazing lezen we de krantenkoppen die het einde van Facebook lijken te voorspellen. Zou Facebook de komende jaren echt 80% van haar leden verliezen? Daar wilden wij wel eens het fijne weten! Daarom trokken we naar de leerlingen van het 3de jaar Handel van het Miniemeninstituut en hoorden we hen uit over hun Facebookgebruik.

Uit een onderzoek van een Amerikaanse universiteit blijkt dat Facebook de komende jaren veel gebruikers zal verliezen. De onderzoekers vergelijken de steile opgang van deze netwerksite met een epidemie die zich snel verspreidt, maar ook plots gestopt wordt. Volgens het onderzoek zullen de gebruikers van Facebook plots hun interesse verliezen en er als het ware immuun voor worden. Bijna alle leerlingen van de klas zitten op Facebook. De meeste onder hen gebruiken deze website om in contact te blijven met vrienden van vroeger en nu, om spelletjes te spelen, foto’s te posten, te chatten, het nieuws te volgen en nog veel meer. “Facebook maakt deel uit van ons dagelijks leven. Wie tegenwoordig niet op Facebook zit, is niet belangrijk”, vertelt Jonathan.

Over de vraag of Facebook binnenkort zal verdwijnen, zijn de meningen verdeeld. Ward kan zich wel vinden in de resultaten van het onderzoek. Hij zegt: “Ik denk dat Facebook zal uitsterven omdat steeds meer mensen andere mogelijkheden zullen gebruiken zoals Snapchat en Twitter”. Jozef valt hem bij. “Er komen steeds minder jongeren op Facebook omdat steeds meer ouderen een account aanmaken. Dat jaagt ons weg. In de plaats daarvan gaan we steeds meer Instagram of Whatsapp gebruiken, waar volwassenen ons niet kunnen controleren.” Branko ergert zich niet aan ouders of volwassenen op Facebook, maar aan kinderen. “Ze liken alles wat ze zien op Facebook en storen zo andere mensen.” Ook Thomas is geen onvoorwaardelijke fan meer van Facebook. “Je ziet tegenwoordig meer reclame dan posts van je vrienden”, stelt hij vast.

Serhat en Nour geloven niet dat Facebook ooit zal weggaan. Salman geeft hen gelijk en zegt dat Facebook enkel zal verdwijnen als er een nieuwe sociale netwerksite verschijnt die alle functies heeft van het huidige Facebook, maar waar je bijvoorbeeld ook foto’s in 3D kan zien. Hamza besluit: “Facebook zal altijd blijven bestaan omdat het een voorbeeld is voor andere sociale netwerken op het internet.”

Wat de toekomst ons ook brengt, de leerlingen maken zich vooral grote zorgen over hun privacy op Facebook. De doemberichten die zeggen dat Facebook alles bijhoudt van alle gebruikers zijn de leerlingen duidelijk niet ontgaan. Jarne waarschuwt: “ Het is heel gevaarlijk om zomaar dingen op je profiel te plaatsen. Je moet altijd goed nadenken.”

Zied is er ook niet helemaal gerust in. “Facebook weet bijvoorbeeld altijd waar je muis staat, welke internetpagina’s je bezoekt als Facebook openstaat...”

Ook mogelijk misbruik schrikt de jongeren af. Baki vertelt dat er soms valse profielen worden aangemaakt door mensen met slechte bedoelingen. “Dat is om mensen te pesten of om belachelijk te maken. Dat vindt niemand leuk!”, zegt Ilyas. Hamid begrijpt de bezorgdheid van zijn medeleerlingen over Facebook, maar wijst hen er op dat – wanneer je de juiste privacy-instellingen toepast - Facebook meer voordelen heeft dan nadelen. “Door de juiste instellingen aan te vinken, kan je vermijden dat mensen die je niet kent jouw foto’s kunnen zien”, zegt Alexandre.

Wil je ook je mening kwijt?
Laat van je horen op www.mijnleuven.be/mijnstem

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN