Mening

De ramadan

10 oktober 2016
Door: MIJNLEUVEN
Meer dan alleen vasten.

Vlak voor de zomer deden wereldwijd ruim 1,6 miljard moslims mee met de ramadan. Om te weten hoe jongeren in Leuven dit beleefden, gingen wij vlak na het Suikerfeest poolshoogte nemen in jongerenwerking Den Tube. We ontmoetten er Houssein, Zaid, Elias, Fuzzy en Chloë die dit jaar de ramadan van kort of ver meemaakten.
Bedankt: Elias, Fuzzy, Houssein en Zaid van jongerenwerking Den Tube.
Begeleiding: mijnLeuven


Veel mensen kennen de ramadan voornamelijk als een periode waarin moslims vasten, maar niet eten is maar één van de vele elementen hiervan. Het is een tijd waarin moslims afstand nemen van wereldse beslommeringen en plaats maken voor het spirituele. Elias: “Door niet te eten willen we meevoelen met mensen in armoede. Mensen die minder hebben dan ons. We willen stilstaan bij het feit dat steeds kunnen eten niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Bovendien voel ik mij na één maand ramadan veel fitter, alsof ik binnenin gereinigd ben.”

Die reiniging tijdens de ramadan is niet alleen van het lichaam, maar ook van de geest. De ramadan gaat immers over het stimuleren en vermenigvuldigen van de goede daden en het afbouwen van slechte gewoontes. “Zo mag je tijdens de ramadan bv. niet roddelen en moet je extra respect tonen voor je ouders”, vertelt Houssein. “Door dit gedurende één maand te doen willen we onze slechte gewoontes definitief afleren. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat we die slechte dingen na de ramadan gewoon verder zetten”, gaat Zaid verder.

Maar bovenal gaat de ramadan over samen zijn met je vrienden en familie. Elke avond na zonsondergang komen moslims samen om te eten. “Deze maaltijden zijn geen echte feestmaaltijden, want dat zou niet passen in een periode van vasten. Bovendien krimpt je maag snel, waardoor je niet veel kan eten. We eten dan vooral soep en dadels”, vertelt Zaid.

De ramadan is niet alleen de reiniging van het lichaam, maar ook van de geest

“Niemand is verplicht om aan de ramadan mee te doen, maar het wordt wel verwacht van een goede moslim. Wie deelneemt, zal beloond worden”, zegt Elias. Natuurlijk kan niet iedereen 30 dagen lang overdag niets eten. “Er zijn uitzonderingen voor zwangere vrouwen, mensen met gezondheidsproblemen, kinderen, ouderen…”, vertelt Zaid. “Niet mee doen met de ramadan is niets waarvoor je beschaamd moet zijn. Je bent het aan jezelf verplicht om indien nodig gebruik te maken van de uitzonderingen.” Houssein is tijdens de ramadan drie dagen ziek geweest. “Tijdens die dagen heb ik niet mee gedaan, maar dat haalde ik dan achteraf in”, vertelt hij.

Hoewel de meeste moslims elk jaar opnieuw uitkijken naar de ramadan, is het niet gemakkelijk om vol te houden. “Vooral de eerste dagen zijn de zwaarst”, vertelt Zaid. “Maar na een paar dagen is je lichaam aangepast en vliegt de maand zo voorbij. Het moeilijkste blijft wel dat je overdag niet mag drinken.” Fuzzy vindt de ramadan vooral zwaar als hij anderen ziet eten. Maar uiteindelijk vind hij dat volhouden je meer kracht geeft dan het vraagt.

Dat de ramadan vooral iets heel persoonlijk blijkt, is duidelijk. Voor de ene is het spirituele vooral het belangrijk, de andere doet het om mee te voelen met anderen en voor nog anderen komt de lichamelijke beproeving op de eerste plaats. Iedereen gaat er op een andere manier mee om en dat wordt gerespecteerd. “Ook mensen die niet meedoen met de ramadan tonen veel begrip voor wat we doen en dat is fijn,” besluit Zaid.

10 oktober 2016
Door: MIJNLEUVEN