De Leuvense stoep

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN
Moet de Leuvense stoep gered worden? mijnLeuven zocht het uit!

De stoep redden?! Het klinkt misschien raar, maar het is wel nodig. Of dat vindt Mobiel21 in ieder geval. De stoepen in Leuven zijn volgens hen slecht begaanbaar voor mensen met een handicap, zoals blinden en rolstoelgebruikers. Daarom begon de vzw samen met de stad de campagne ‘Red de stoep!’ Maar zijn de stoepen in Leuven eigenlijk wel ontoegankelijk? Veertien leerlingen van de 2de en 3de graad beroepsonderwijs van KA Redingenhof namen de proef op de som en zochten het uit!

Met dank aan: de leerlingen van KA Redingenhof, 2de en 3de graad deeltijds beroepsonderwijs
Begeleiding:
Maartje Luif voor Artforum vzw (www.artforumvzw.be)

Gewapend met een notitieboekje, fototoestel en een journalistieke houding trokken we met z’n allen de straat op. Eén van onze reporters zat voor de gelegenheid in een rolstoel, een andere had zich laten blinddoeken. We testten de stoepen, zagen obstakels, stelden vragen aan voorbijgangers, winkeliers en mensen met een handicap en noteerden de feiten.

GEVAARLIJKE VALKUILEN
De voorbijgangers in de Lavorenberg zijn het ongetwijfeld eens met de campagne. Hier zijn duidelijk werken in de straat. Onze twee testkonijnen van dienst konden gewoonweg niet door. ‘Blinden en mensen met een rolstoel of kinderwagen kunnen hier gevaarlijk vallen’, zegt onze geblinddoekte reporter. Kim, die vaak met de buggy door de Beriotstraat wandelt, reageert fel: ‘De straten liggen er superslecht bij. Eigenlijk kan het zo niet meer, het moet veranderen!’

Onze geblinddoekte reporter krijgt het opnieuw moeilijk wanneer we na het verderzetten van onze wandeling het Pater Damiaanplein bereiken. Daar staat het voetpad vol met fietsen. Voorbijgangers kunnen er amper door, en wie per se langs wil moet zich op de straat begeven. Wat allesbehalve veilig is, want zo bestaat de kans dat ze omvergereden worden.

LOSSE KLINKERS
Wanneer we de rolstoel voortduwen en arriveren aan de Parijsstraat, stellen we vast dat ook deze straat moeilijk begaanbaar is. De stoep is er erg scheef en het is er smal. Rolstoelgebruikers moeten bovendien de straat op omdat er klinkers loszitten, wat gevaarlijk is met rondrijdende auto’s in de buurt. Ook de fietsers kijken niet goed uit voor mensen die op het voetpad wandelen. Verder staan veel fietsen gewoon op de stoep geparkeerd, waardoor er maar een kleine doorgang is voor rolstoelgebruikers.

Onderweg komen we twee mensen tegen die echt blind zijn. Jonas uit Mechelen zit vijf dagen per week op kot in Leuven. Hij loopt met een vriendin en een blindenstok op de Oude Markt. Voor hem is vooral de Tiensestraat moeilijk begaanbaar omdat mensen er hun fiets in de weg zetten. De andere blinde man vindt vooral de Naamsestraat onveilig omdat er veel brommers geparkeerd staan en er veel fietsen op de grond liggen.

BIERBAKKEN OP DE STOEP
Mevrouw Seinens, 79 jaar, vindt de staat van de straten en stoepen schandalig. ‘Er staan bierbakken in het midden van de stoep en de stenen zitten los’. Mevrouw Ghislaine knikt instemmend mee. Ze is 81 jaar en maakt elke middag een wandeling omdat het goed is voor haar gezondheid. Maar eigenlijk doet ze dat niet graag meer door alle werken en de slechte straten en stoepen. Mevrouw Francine is ook niet echt tevreden over de stoepen. ‘Rolstoelen kunnen heel moeilijk de stoepen op en af rijden, en dat is jammer’.

In de Brusselsestraat zit mevrouw Van Herk in een rolstoel op een terras. Haar zoon duwt haar rolstoel. Ze wonen in Wespelaar, maar komen vier keer per week in Leuven. Ze is blij dat er eindelijk eens aandacht wordt besteed aan het onderwerp, want wanneer ze in Kessel-Lo op de baan is, merkt ze keer op keer hoe scheef de stoepen zijn en hoeveel putten er te vinden zijn.

TIJD VOOR VERANDERING
An van de babywinkel in de Mechelsestraat vindt het jammer dat de stoepen en de straten niet verzorgd worden. ‘Het moet vooral voor de mensen veranderen’. Een voorbijgaande oude dame met wandelrek vindt het erg hoe de voetpaden en straten erbij liggen.

Ook bij groentewinkel Fifo, in de Brusselsestraat, ligt een fiets. Dit voetpad is sowieso al smal, maar door de fiets is er al helemaal geen plaats meer voor voetgangers. Bij de

slagerij in de straat staan borden met reclame op het voetpad waardoor mensen met een kinderwagen er moeilijk kunnen passeren. Mensen met een rolstoel kunnen er duidelijk ook niet langs. Er zijn wel parkeerplekken voor fietsers en brommers in de Brusselsestraat, maar iedereen zet zijn fiets toch gewoon midden op het voetpad. En zo hoort het niet.

STOEPREDDER GEVRAAGD!
Een stoep redden klinkt misschien als een vreemde bezigheid, maar heel wat mensen kunnen galante stoepredders gebruiken. Met de actie ‘Red de stoep’ vraagt het ‘Red de stoepteam’ meer aandacht voor voetgangers in Leuven. Zo hoeft de stad geen hindernissenparcours te worden voor personen met een beperking, ouderen en ouders met kinderwagens. Wil jij ook een veilige stoep? Red de stoep dan van verkeerd geparkeerde fietsen en andere dingen die in de weg staan. Het enige wat je moet doen is je opgeven als stoepredder!

3 mei 2016
Door: MIJNLEUVEN