Lifestyle
Samenleving

Checklist: Fietsdiefstal

22 april 2016
Door: MIJNLEUVEN
Fietsdiefstal, beter voorkomen dan opsporen

De gemakkelijkste manier om je te verplaatsen in Leuven, blijft de fiets. Niets is dan ook hatelijker dan dat je tweewieler plots verdwenen is en jij te voet naar huis moet. Met deze checklist zetten we je alvast op weg om dat te voorkomen. En natuurlijk geven we je ook enkele tips voor als je fiets toch door een of andere snoodaard meegenomen wordt.

ZET JE FIETS GOED VAST

Dé manier om diefstal te voorkomen is je fiets goed vastzetten. Gebruik daarvoor een degelijk slot of nog beter: twee sloten. Een goed slot is gemaakt van hard staal. Een breed beugelslot bijvoorbeeld, een kettingslot of een kaderslot met insteekketting. Gebruik het slot om je kader én wiel aan een vast voorwerp vast te maken. Ideaal daarvoor zijn diefstalbestendige fietsrekken. Is zo’n rek niet binnen je bereik, gebruik dan een tweede slot om je wiel aan je frame vast te maken. Ook thuis moet je fiets achter slot en grendel staan. Vergeet dus niet om de garage op slot te draaien.

LAAT JE FIETS GRATIS GRAVEREN
Graveren zal niet elke diefstal voorkomen, maar schrikt toch enkele fietsendieven af. Bovendien helpt het om je fiets terug te krijgen als hij toch verdwenen is. Doordat je rijksregisternummer (terug te vinden op je identiteitskaart) ingegraveerd wordt, kan de politie gemakkelijk de eigenaar van de fiets opsporen. Je kan hiervoor o.a. terecht bij fietspunt Station Leuven, vzw Velo of bij de gemeenschapswachten.

DOE AANGIFTE

Werd je toch het slachtoffer van een fietsendief, doe dan altijd aangifte. Een foto van je fiets kan daarbij zeker helpen. Dit kan op het politiebureau of via police-on-web. Zo krijg je je fiets sneller mee als depolitie je ets terugvindt. Met je aangiftebewijs kan je bovendien tijdelijk een vervang ets huren bij vzw Velo. Kijk zeker ook regelmatig op www.gevondenfietsen.be. Daar komen de teruggevonden fietsen van heel België op. Jij herkent immers je eigen fiets nog altijd het snelst.

ZET JE FIETS OP EEN CORRECTE PLEK

Het is niet omdat je fiets verdwenen is, dat hij ook gestolen is. Soms neemt de politie hem weg. Dat kan zijn omdat je je fiets hinderlijk geparkeerd hebt (de hulpdiensten kunnen bv. niet meer door). Maar ook omdat je fiets op een plek staat waar dat verboden is (zoals op het Martelarenplein of tijdens grote evenementen op duidelijk aangegeven plaatsen). 
Of omdat hij aanzien wordt als een weesfiets (een fiets waar een label aan opgehangen werd en die na drie weken nog niet verplaatst is). Binnen de drie maanden kan je je fiets nog tegen betaling gaan ophalen bij de fietsendienst (De Vunt 2, Holsbeek). Maar maak het jezelf niet moeilijk, zet je fiets op 
een correcte plek zoals de fietsenstalling onder het Rector De Somerplein of aan het station.

Meer weten? Surf naar www.leuvenfietst.be.

Met vragen kan je ook terecht bij de preventiedienst op preventiedienst@leuven.be of 016 21 07 00.

22 april 2016
Door: MIJNLEUVEN