Lifestyle
Jonge doeners

Céline werkte met c.line haar eigen juwelenlijn uit

6 juni 2015
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN
Céline Wouters is gepassioneerd door het maken van juwelen. Van idee tot ontwerp: ze doet het allemaal zelf.

De Leuvense Céline Wouters is een creatieve madam die gepassioneerd is door het maken van juwelen. In haar gamma vind je dan ook unieke accessoires zoals ringen, oorbellen en kettingen, één voor één gemaakt in zilver. Bovendien is deze bezige bij naast getalenteerd juwelenontwerpster ook een gedreven schilderes. Hoog tijd dus dat mijnLeuven eens een ‘klapke’ (zoals ze dat zo mooi zeggen) deed met dit multi-talent.

Hoe is je passie voor het maken van juwelen ontstaan?
“Na het middelbaar ben ik in Gent Interieurvormgeving gaan studeren. Een heel interessante studierichting omdat je experimenteert met verschillende producten. Na mijn lessen ging ik altijd kijken in een winkeltje in de buurt waar ze heel speciale dingen hadden, waaronder ook juwelen. Dat winkeltje heeft mij geïnspireerd en geprikkeld om zelf ook juwelen te maken.”

Welke opleiding heb je hiervoor gevolgd?
“Op mijn 21e ben ik begonnen met een opleiding in avondschool IKA in Mechelen. Iedere dinsdag tussen 18 en 22 uur had ik les, en om de twee weken ook op zaterdag. De opleiding duurt in totaal vijf jaar, gevolgd door twee jaar specialisatie. Ik heb tot nu toe zes jaar van de opleiding achter de rug, maar heb wel even een pauze ingelast. Maar dat zevende jaar ga ik zeker ook nog volgen. Het interessante aan naar school gaan, is dat je voortdurend uitgedaagd wordt om andere technieken uit te proberen of met andere materialen te werken.”

Ik volg vooral mijn eigen gevoel en blik op het leven
- Céline

Waar moet je goed in zijn om juwelen te maken?
“Je moet vooral graag met je handen werken en creatief zijn. Daarnaast moet je ook over een goede portie ruimtelijk inzicht beschikken. Ruimtelijk nadenken is een belangrijk onderdeel van juwelenontwerp aangezien je het juweel als het ware al helemaal moet kunnen visualiseren vooraleer je aan de slag gaat.”

Hoe kom je van idee tot juweel?
“Bij mij is dat een heel proces. Als ik een idee heb, dan moet dat kunnen groeien en rijpen. Eerst bedenk ik het juweel in mijn hoofd, nadien zet ik het op papier. De volgende stap is dan het maken van een prototype. Soms ben ik meteen tevreden van het (tussentijdse) resultaat, maar soms heb ik het gevoel dat het eigenlijk niet werkt. Dan laat ik het idee wat sudderen en kom ik er later op terug. Vaak word ik ’s nachts overvallen door inspiratie. Al die input schrijf ik dan meteen neer. Heel cliché, ik weet het… Eens ik tevreden ben van het prototype, toon ik het aan anderen mensen. Om zo te weten wat zij ervan denken. Mijn eerste klankborden zijn mijn mama en mijn zus. Mijn mama heeft een goed oog voor zulke zaken en is ook altijd heel eerlijk. Mijn zus is dan weer te vergelijken met de fashion police. Als zij het goed vindt, weet ik dat het in de smaak gaat vallen. Nadien laat ik mijn ontwerpen ook aan mijn huisgenote zien.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Goh, van overal eigenlijk. Door gewoon al maar rond te lopen, word ik vaak overvallen door een hele brok inspiratie. Er zijn dan ook ongelooflijk veel elementen waar je invloeden uit kan halen. Je moet gewoon voldoende rondkijken. En dat doe ik vaak. Ik volg de mode ook wat natuurlijk, daar haal ik af en toe ook wat input uit. Maar eigenlijk doe ik dat niet zo vaak. Ik volg vooral mijn eigen gevoel en blik op de wereld. Heel soms maak ik ook persoonlijke juwelen. Zo maakte ik onlangs nog de trouwringen van mijn broer. Maar ik moet natuurlijk ook kijken naar wat ik kan. Er zijn enorm veel facetten binnen het maken van juwelen. Soms moet je dan ook dingen durven uitbesteden aan iemand die iets beter kan dan jijzelf. Eigenlijk kan je jezelf blijven bijscholen en altijd maar nieuwe dingen leren. Zo zou ik volgend jaar graag de specialisatie stenen leren zetten volgen. Dit is nog een heel vak apart.”

Is juwelen maken voor jou een voltijdse job?
“Op dit moment ben ik zelfstandige in bijberoep. Daarnaast werk ik nog in ‘Silver en Stone’, een juwelenwinkel in de Mechelsestraat, waar sinds kort ook een kleine collectie van mezelf ligt. Voor ik zelfstandige in bijberoep werd, stond ik vaak op marktjes. Daar bouw je toch een zeker cliënteel op. Ook deed ik heel veel home sales, eerst bij vrienden en dan via mond-tot-mondreclame ook bij andere mensen. Ik heb lang niet in Leuven durven verkopen, omdat ik hier alles ken. Maar ondertussen heb ik die stap wel gezet. Zo ben ik begonnen met het verkopen van mijn juwelen op camping Flamingo. Naast het maken van mijn juwelen, steek ik ook veel tijd in marketing en communicatie. Dat vind ik niet zo gemakkelijk. Zeker niet omdat ik nogal verlegen ben en mezelf verkopen iedere keer opnieuw een grens is waar ik over moet.”

Zou je ooit voltijds juwelen willen maken?
“Ja en neen. Op dit moment is het een uit de hand gelopen hobby en voelt het voor mij niet als werken. Ik ben bang dat als ik fulltime juwelen zou maken, het echt als werk zou aanvoelen en dat ik het dan wat beu zou worden. Ik werk bovendien helemaal alleen in een kelder, en dat voelt toch wat eenzaam. Als ik ooit voltijds juwelen ga maken, wil ik een atelier waar verschillende mensen in werken. De combinatie van zelf juwelen maken en werken in een juwelenwinkel, vind ik een boeiend evenwicht. Eentje waar ik veel impulsen uit kan halen. Voor mij hoeft dit niet meteen te stoppen.”

Als mijn zus het goed vindt, weet ik dat het in de smaak gaat vallen
- Céline

Hoeveel tijd vraagt het maken van een juweel?
“Dat hangt ervan af. Soms gaat het allemaal heel snel, soms vraagt het wat meer tijd. Van het idee tot het uiteindelijke juweel, reken ik al snel een paar dagen. Er kruipt ook veel tijd in het afkoelen van de juwelen, dus daar moet je rekening mee houden. Ik heb alle machines in huis om de juwelen te kunnen maken die ik wil maken. Met het geld dat ik verdien uit de verkoop van mijn ontwerpen, koop ik materiaal voor mijn atelier. Alles wat ik verdien, herinvesteer ik dus zodat ik meer en beter werk kan leveren.”

Welke materialen gebruik je?
“Ik werk meestal met zilver omdat het een fijn en mooi materiaal is dat het qua aankoopprijs best wel meevalt. Goud is bijvoorbeeld vier keer zo duur als zilver, waardoor ik er vaak geen jong publiek mee kan bereiken. Elk materiaal heeft natuurlijk zo zijn eigenschappen die het aangenaam of moeilijk maken om ermee te werken. Zilver is licht, en dat spreekt mij wel aan. Veel lichter dan goud.”

Kwam je al voor verrassingen te staan tijdens het ontwerpen?
“Tijdens mijn opleiding in Mechelen heb ik eens per ongeluk zilveren bolletjes veel te lang in een bad laten liggen. Dat bad was gevuld met een vloeistof om zilver proper te maken. Enkele weken later, na de paasvakantie, realiseerde ik mij dat die bolletjes nog in de vloeistof lagen. Ze waren helemaal misvormd natuurlijk, maar ik vond het zo’n leuk effect dat ik er een ketting mee gemaakt heb. Een geluk bij een ongelukje dus. Verdere verrassingen zijn tot nu toe uitgebleven. Ik heb wel regelmatig brandplekken op mijn kleren, maar mijn atelier is gelukkig nog niet afgebrand (lacht).”


5 ONDERNEMENDE TIPS VAN CELINE

  1. Heb je een idee, voer het dan ook uit. Zo heb je jezelf achteraf niets te verwijten.
  2. Werk met veel liefde en passie. Dat straalt af op je werk.
  3. Blijf niet bij de pakken zitten. Alles gaat met vallen en opstaan.
  4. Begin stap voor stap en wees realistisch.
  5. Omring jezelf met mensen die je kunnen helpen.

Benieuwd naar wat Céline allemaal in huis heeft?
Neem dan snel een kijkje op www.facebook.com/cline.wouters

6 juni 2015
Door: MIJNLEUVEN | Foto's: MIJNLEUVEN