Samenleving
Mening

Casablanca goes Casablanca

9 augustus 2018
Door: MIJNLEUVEN
Jongeren nemen het heft in handen en zetten zich in voor hun buurt.

Casablanca: niet alleen een stad in Marokko, maar ook een gekende wijk in Kessel-Lo. Eentje die best wel wat vooroordelen kent. Om een eind te maken aan die slechte reputatie richtten enkele jongeren uit de buurt het project 'Casablanca goed Casablanca' op. Ze komen wekelijks samen, organiseren evenementen die sociale interactie stimuleren en werken toe naar een reis naar het Marokkaanse Casablanca, om er vrijwilligerswerk te verrichten.
Tekst: Antje Mertens / Foto's: Nathan Forger Brems

Voor dit interview regelde mijnLeuven een afspraak met de kerngroep van Casablanca Goes Casablanca. Wanneer we toekomen in het jeugdhuis van Casablanca worden we meteen begroet met vele vuistjes en high fives. De kerngroep van Casablanca Goes Casablanca bestaat ondertussen uit een tiental jongeren.Tarik is 22 jaar en studeert vastgoed, Nourdin is 20 jaar en geeft sportlessen aan kinderen uit de lagere school. Onder de begeleiding van Mohamed Aoragh en Jeroen Van Gilse zijn zij twee van de trotse grondleggers van het project. Ze geven graag wat extra uitleg.

Afgelopen zomer gaven Mo en Jeroen de aanzet om een project uit de grond te stampen. Waarom spraken ze jullie hierover aan?
Tarik: “Voor de start van het project was er veel frustratie in onze buurt. Als je van een andere afkomst bent, word je door bepaalde mensen anders behandeld. Doordat wij ons dan ook afsluiten van anderen, leidt dit tot een vicieuze cirkel. Die vooroordelen waarmee we geconfronteerd worden, maakten ook dat de jongeren uit de buurt zich teveel als slachtoffer zagen. Daar wilden wij graag wat aan veranderen, want jezelf opstellen als slachtoffer helpt niemand vooruit. Als je je ergens niet goed bij voelt, dan moet je daar zelf ook iets aan doen. En daarom dus Casablanca Goes Casablanca. We willen samen met de jongeren de naam en reputatie van de buurt verbeteren en hen laten inzien dat ze het beeld dat anderen van hen hebben zelf kunnen sturen.”

Wat doen jullie allemaal om de buurt die betere reputatie te bezorgen?
Tarik:
“We organiseren activiteiten, doen mee aan evenementen en zetten ons in als vrijwilliger om iets terug te doen voor de buurt en tegelijkertijd geld in te zamelen voor onze uitwisseling. Met dat geld willen we na de zomer naar Marokko gaan om er een weeshuis in Casablanca te helpen. De eerste activiteit die we organiseerden was een Halloweentocht doorheen de buurt. In totaal hadden we ongeveer tien tot twintig kinderen verwacht, maar er namen er meer dan vijftig deel. Ik denk dat bijna de hele buurt er was en zelfs de politie was aanwezig om de straten af te sluiten, zonder dat we hen dat gevraagd hadden.”
Nourdin:
“Dat grote succes was echt een enorme motivatie om verder te doen met het project. De grote opkomst gaf ons meteen het gevoel dat we voor verandering zorgen en dat voelt goed!”
Tarik:
“Naast de Halloweentocht organiseerden we ook al een aantal opruimacties om de buurt proper te houden. Dat heeft ook wel zijn effect, want wanneer mensen hier langskomen terwijl er overal vuil ligt, wordt het beeld dat ze over ons hebben alleen maar bevestigd. We namen ook al deel aan bv. de Buitenspeeldag en spelen spelletjes met de kinderen uit de buurt. Al die kleine initiatieven maken dat de buurt ons beter leert kennen en dat ze begrijpen wat we met ons project willen bereiken. Het zet iedereen aan tot nadenken.”

Het gevoel dat ik een slachtoffer ben, is er niet meer.
- Nourdin

Merken jullie al veel verschil?
Tarik: “Absoluut. Zo is de band met de politie een pak beter dan voordien. Vroeger voelden we ons door hen geviseerd, maar dankzij het project hebben we goede contacten met hen gelegd en is de sfeer veel aangenamer. Binnenkort organiseren we zelfs een voetbalwedstrijd met hen. We begroeten elkaar ook altijd vriendelijk wanneer ze in onze wijk komen en we praten wat over de plannen van ons project. Alleen dat al is een grote verandering.”
Nourdin: “En ook bij de jongeren zelf is er een mentaliteitsverandering te zien. Het gevoel dat ik een slachtoffer ben, is er niet meer. In plaats van mij af te sluiten voor de politie en mensen buiten de buurt, ging ik met dat negatieve gevoel aan de slag. Iets wat niet alleen een verbetering voor de buurt opleverde, maar ook voor mezelf. Want door mij in te zetten voor Casablanca Goes Casablanca leer ik – en ook de andere jongeren in de groep – nieuwe dingen. We doen nieuwe ervaringen op die later nog van pas kunnen komen. Da’s allemaal mooi meegenomen.”

Ook aanwezig zijn Mohamed Aoragh (30) en Jeroen Van Gilse (34), de begeleiders van het project. Na hun reis naar het Marokkaanse Casablanca willen ze alles volledig overlaten aan de jongeren.

Mo en Jeroen, wat is jullie rol als begeleider van Casablanca Goes Casablanca?
Jeroen:
“We zorgen er vanop afstand voor dat het project draaiende blijft. In het begin namen we veel in handen, maar beetje bij beetje leggen we de verantwoordelijkheid steeds meer bij de jongeren uit de buurt. Zo willen we ze klaarmaken om volgend jaar het project volledig zelfstandig te dragen.”
Mo:
“In het begin zorgden we bv. voor een strak schema en vonden we het ook belangrijk dat de jongeren regelmatig vergaderden. Naarmate het project vorderde, stimuleerden we dan steeds vaker dat ze zelf het initiatief namen. Degenen die het nauwst betrokken waren, promoveerden we tot kerngroep. Eens die er was, trokken we onze handen wat terug. Dat was wel iets van vallen en opstaan. Maar fouten maken, maakt natuurlijk dat ze kunnen leren. En uiteraard blijven we ondersteunen, al komen we stilaan in de fase waar we vooral nog wat kleine dingen achter de schermen doen.”
Jeroen:
“Daarnaast leggen we ook nog linken met o.a. de stadsdiensten en de politie. Het is belangrijk dat zij ook de weg vinden naar de jongeren, want de verandering moet van twee kanten komen.”

Merken jullie zelf ook veel van de vooroordelen tegenover Casablanca?
Jeroen: “Absoluut. Ik denk dat er genoeg mensen zijn die hopen dat een project als dit niet lukt, maar wij zijn er om het te doen slagen. Ik denk dat er vooral veel onwetendheid is. Mensen durven niet verder te kijken en laten zich tegenhouden door een eerste indruk die ze hebben. Dit willen wij met Casablanca Goes Casablanca doorbreken.”
Mo:
“Het is vaak zo dat mensen verschrikt opkijken en al bedenkingen hebben bij jou als persoon, wanneer je over Casablanca begint. Maar als diezelfde mensen dan naar hier afzakken en over ons initiatief horen, verandert hun mening wel. De vooroordelen zijn er vooral doordat mensen de verkeerde dingen doorvertellen. Want hoe je het ook draait of keert, deze wijk is niet anders dan een andere. Deze plek is gewoon wat kleurrijker en met een meer uitgesproken groepsdynamiek omdat de jongeren bepaalde roots delen. En dit versterkt dan weer de vooroordelen.”
Jeroen:
“Maar net zoals dat buitenstaanders een uitgesproken mening hebben over de buurt, hebben deze jongeren dat ook over mensen en diensten buiten hun wijk. De bedoeling van Casablanca Goes Casablanca is dan ook het doorbreken van die verkeerde indrukken. In de plaats daarvan willen we bruggen bouwen, zowel tussen de bewoners als met de stadsdiensten en de politie”

We willen verkeerde indrukken doorbreken.
- Jeroen

Casablanca Goes Casablanca
Letterlijk dan, want binnen enkele maanden gaan de jongeren die het project mee trekken naar het Marokkaanse Casablanca om er een weeshuis voort te helpen. Ze zullen niet alleen een bezoek brengen aan het weeshuis, maar zullen er samen met de plaatselijke jongeren de handen uit de mouwen steken om mee het gebouw op te knappen en spelaanbod te voorzien voor de kinderen van het weeshuis zelf. Alles wat ze daar doen – en ook hier trouwens – wordt vastgelegd in een zelfgemaakte documentaire die samen met een productiehuis uitgewerkt wordt. De film zal in het najaar te zien zijn. Nadien is het de bedoeling dat de jongeren de buurt op eigen houtje blijven stimuleren. Natuurlijk met de nodige hulp waar nodig.

Meer weten? Zoek op facebook: Casablanca goes Casablanca

9 augustus 2018
Door: MIJNLEUVEN