Cultuur
Jonge doeners

“BAZART-deelnemers zien doorgroeien tot begeleiders”

20 oktober 2017
Door: mijnLeuven
Amber van kunstjeugdbeweging BAZART bij de invloedrijkste Leuvense jongeren

Deze week heeft het Engelstalige The Word Magazine een overzicht gepubliceerd van 100 invloedrijke Leuvenaars genaamd ‘The Leuven Hundreds’. Amber Vansintjan, trekster van kunstjeugdbeweging BAZART, is een van de inspirerende jongeren die The Word selecteerde. Wij gingen bij haar langs om te horen wat BAZART zo uniek maakt in Leuven én Vlaanderen.

Hoe reageerde je toen je hoorde dat je met BAZART geselecteerd bent voor ‘The Leuven Hundreds’?

“Ik zag de e-mail binnenkomen toen ik op BAZART-kamp was en ik dacht aanvankelijk dat het een phishing mail was. Nadat ik de website van The Word Magazine bekeek, werd het me duidelijk dat het echt was. Ik zet mezelf niet graag in de kijker, en zeker niet als stichtster van BAZART, want ondanks dat het destijds mijn stageproject was, is BAZART niet alleen mijn project. Het wordt gedragen door alle (oud)begeleiders en medewerkers. Ik vind het alleszins wel tof dat onze beweging op een positieve manier aandacht krijgt.”

Waarom heeft The Word Magazine volgens jou gekozen voor BAZART?

“In tegenstelling tot de Chiro en de Scouts is BAZART nog een relatief nieuwe jeugdbeweging. Dat werkt triggerend en zorgt voor een zekere nieuwswaarde. Ik vermoed dat dit voor The Word Magazine belangrijk was. Verder zijn we als een puur Leuvense organisatie begonnen, maar tellen we intussen wel al negen afdelingen in Brussel, Antwerpen, Gent, Genk, Brugge, Mechelen, Turnhout en Kortrijk. BAZART is veel sneller gegroeid dan we ooit hadden kunnen denken.”

Kinderen en jongeren kansen geven en betrekken bij je organisatie is belangrijk.
- Amber

Niet elke nieuwe jeugdbeweging breidt jaar na jaar uit naar andere steden. Hoe is die verspreiding tot stand gekomen?

“De uitbreiding is eigenlijk spontaan tot stand gekomen. Enkele jaren geleden, toen de Leuvense werking goed draaide, liet de Antwerpse jeugddienst weten dat ze interesse had om BAZART ook in Antwerpen op te starten. Even later hoorden we dat enkele Turnhoutse jongeren graag ook een afdeling in hun stad wilden. Zij zijn met dat idee naar hun jeugddienst gestapt. Geleidelijk aan kregen steeds meer steden interesse en zijn we blijven uitbreiden. Eerder deze maand startte op onze vraag nog een nieuwe tak in Gent.”

Het moet heel leerrijk zijn om deel van uit te maken van die werking.

“Ja, ik heb inderdaad een ontzettend boeiende job. BAZART is de afgelopen jaren enorm gegroeid en dat maakt het heel leerrijk. Ik heb door de jaren heen ontdekt dat het belangrijk is om kinderen en jongeren kansen te geven en te betrekken bij je organisatie. Dat is niet alleen een meerwaarde voor hen, maar ook als organisatie verzamel je zo veel waardevolle input. Als we bij Mooss bijvoorbeeld een nieuwe beleidsnota opstellen, vragen we via de BAZART-begeleiders om de ideeën van de kinderen. Daar halen we veel uit.”

Ik kijk er ontzettend naar uit om te zien hoe BAZART haar tradities gaat ontwikkelen.
- Amber

Wat zou je in de toekomst graag nog zien gebeuren bij BAZART?

“Als organisatie hebben we nog flink wat plannen die we de volgende jaren zouden willen uitvoeren. Zo vinden we het belangrijk om in de toekomst nog meer vormingen te organiseren voor onze begeleiders. Ik kijk er ook ontzettend naar uit om te zien hoe deze nieuwe jeugdbeweging haar tradities gaat ontwikkelen. De Scouts en Chiro hebben intussen al eigen tradities, dus het lijkt me logisch dat BAZART die ook nog zal ontwikkelen. Wat mij verder veel voldoening geeft is om onze leden te zien doorgroeien tot begeleider. In Leuven en Antwerpen is dat dit jaar voor het eerst gebeurd, en dat maakt voor mij de cirkel rond. Ik hoop dat we binnen een aantal jaren in alle BAZART-afdelingen begeleiders zullen hebben die vroeger deelnemer geweest zijn.”

MEER WETEN OVER BAZART?
www.kunstjeugdbeweging.be

> Tip: bekijk hier het portret van Amber en andere inspirerende Leuvenaars uit 'The Leuven Hundreds'.

20 oktober 2017
Door: mijnLeuven