Advies 4: Kabinet J vraagt meer ruimte voor jongeren

26 april 2016
Door: Kabinet J
Kabinet J vraagt meer binnenruimte voor jongeren

Beste schepen,

Leuvense jongeren missen binnenruimte in de stad. En daarom vraagt Kabinet J, de Leuvense jongerenraad in haar nieuwste advies aan de stad om een ruimte te voorzien waar jongeren kunnen chillen, muziek maken, eten, studeren,… Kortom, jong zijn in de stad zonder op straat te hoeven rond hangen.

Wat u in dit advies leest, is het resultaat van onze bevraging op Youth on Top (OPEK) van OPEK op zaterdag 14 november en van een gesprekuur in twee Leuvense scholen. We maakten gebruik van een open vragenlijst en face-to-face gesprekken. Daarnaast maakten we ook een kubus waarop de aanwezigen stickers konden plakken met daarop elementen die ze graag zouden zien in hun ideale binnenruimte.

Vaak brengen jongeren hun tijd vaak buiten door in het stadspark of aan de Dijleterrassen. In de winter is dit niet aangenaam. Alternatieven hiervoor zijn op dit moment schaars: op café gaan kost geld en thuis of bij vrienden afspreken, is niet voor iedereen mogelijk, in de bib moet het dan weer stil zijn. Een binnenruimte is een goed alternatief, dat gratis en vrij toegankelijk is voor iedereen. We verzamelden concrete aanbevelingen rond de invulling, de ligging, openingsuren, inrichting, enzovoort.

Wie?
De ruimte staat open voor iedereen, maar is vooral bedoeld voor Leuvense jongeren. We werken graag volgens het principe ‘voor en door jongeren’. Daarom zien we liefst één of meerdere jongeren die zelf de verantwoordelijkheid voor deze binnenruimte op zich nemen. Bovendien wordt hierdoor het controlerend gevoel vermeden.

Daarom zien we liefst één of meerdere jongeren die zelf de verantwoordelijkheid voor deze binnenruimte op zich nemen.

Waar hebben jongeren nood aan?
Er is vraag naar een ruimte met verschillende invullingen. Jongeren willen dus een multifunctionele ruimte. Ze willen een rustige plek waar je kan studeren, een plaats waar je als leerling je middageten kan opeten, een ruimte om rustig te zitten, gezelschapspelletjes te spelen, activiteiten te organiseren, muziek te maken en andere jongeren te ontmoeten. Wij zouden deze verschillende invullingen laten afhangen van het tijdstip. Zo zou de ruimte bijvoorbeeld tijdens de middag kunnen dienen als een plaats om te eten en te studeren, vlak na schooltijd om te ontspannen en in de latere avond om samen gezellig met achtergrondmuziek te praten of studeren in tijd van examens.

Waar moet de ruimte komen?
Jongeren zien de ruimte het liefst in het centrum, dicht bij school. Zo kunnen ze er tijdens de middagpauze terecht, maar ook vlak na school. Verder vinden ze het belangrijk dat de locatie vlot bereikbaar is door nabijheid van het openbaar vervoer en dat er ter plaatse een fietsenstalling aanwezig is.

Wanneer moet de ruimte open zijn?
Voor veel jongeren zou de ruimte 24/24 en 7/7 open mogen zijn. Anderen vinden dat het afhankelijk is van de activiteit en dat het vooral tijdens de middag en buiten de schooluren open moet zijn. 's Avonds bieden de jeugdhuizen al een alternatief om te fuiven en deze ruimte wil dus geen concurrentie zijn voor de jeugdhuizen op dit vlak.

Er is vraag naar een ruimte met verschillende invullingen. We willen dus een multifunctionele ruimte waar alles kan en niets moet.

Wat moet er aangeboden worden?
Op vlak van eten en drinken willen jongeren het graag snel en goedkoop, met aandacht voor een gezonde maaltijd en mogelijkheid tot vegetarisch eten, bijvoorbeeld soep met brood. Dessertjes zouden ook in trek zijn. Dit aanbod moet uiteraard vrijblijvend zijn, zodat je je eigen eten nog steeds op je gemak kan opeten. Ook waterfonteintjes, een waterkoker en een microgolf zijn gewenst.

Qua inrichting zijn er zetels en tafels nodig. Hangmatten, een kickertafel en gezelschapspelletjes staan ook op het verlanglijstje van vele jongeren. In elk geval moet de ruimte gezelligheid uitstralen. Op vlak van media is wifi een vereiste, maar ook een beamer, een geluidsinstallatie, enzovoort zijn nuttig.

Te huur?
Deze ruimte zou verhuurd kunnen worden voor creatieve evenementen van Leuvense jongeren, zoals een fototentoonstelling of een optreden van opkomend talent. Wel blijft dit kleinschalig en is deze ruimte niet geschikt voor organisatie van fuiven, die in alternatieven in Leuven georganiseerd kunnen worden. Spijtig genoeg zijn er in Leuven niet zo veel alternatieven, iets waar wij met Kabinet J in de toekomst aan willen werken. Deze ruimte zou aangeboden worden voor een jongerenprijs, eventueel door het betalen van een waarborg.

Hieronder vindt u een overzicht van de invulling van de gewenste binnenruimte.

  • Vooral voor Leuvense jongeren
  • Multifunctionele ruimte afhankelijk van tijdstip
  • Centrum
  • Middagpauze en buiten de schooluren
  • Snel, goedkoop en gezond eten (vrijblijvend!)
  • Gezellige inrichting
  • Mogelijkheid tot verhuur voor kleinschalige, creatieve evenementen

  • Wij zouden ons advies graag in vervulling zien gaan, want dit is een bundeling van de stem van de Leuvense jongere. We horen graag van jullie hoe dit project zich verder ontwikkelt!.

    Met vriendelijke groeten,
    Bo, Mathilde, Els, Esther, Kaat, Nassim, Axel, Anouk, Ruben, Brecht, Nina, Jonathan, Floris en Renilde van Kabinet J

    Bekijk hier de reactie van schepen Dirk Vansina op dit advies:

    26 april 2016
    Door: Kabinet J