Advies 3: Jongere zkt Ruimte

25 april 2016
Door: Kabinet J
Kabinet J strijdt voor meer plek in de stad

Jong zijn in een stad. Het is niet altijd evident. Want waar jongeren wonen, wonen ook kinderen, ouderen en nog ouderen. Een heel gevarieerde groep van mensen met elk een eigen willetje. En toch moet het in een stad als Leuven mogelijk zijn om als jongere een plek te claimen. Dat is toch wat onze Leuvense jongerenraad ervan vindt. En daarom trekt Kabinet J ten strijde!

Vorig jaar nog staken we de handen uit de mouwen om ruimte en mogelijkheden te creëren voor een rasecht Leuvens jongerenfestival. Zo ontstond het geslaagde HABITAT festival. Ook verzamelden we de mening van Leuvense jongeren over verkeersveiligheid en werkten we een advies uit voor de stad. Hierop kwam veel reactie van schepenen, stadsmedewerkers en zelfs De Lijn.

Dit jaar staan we opnieuw klaar om aan de slag te gaan. Met een nieuwe, enthousiaste ploeg bomvol ideeën. En dat we de afgelopen maanden niet stil hebben gestaan, willen we graag met jullie delen. Lees hier ons gloednieuwe advies. Eentje waarmee we aan de stad willen duidelijk maken hoe jongeren hun Leuven zien. Op welke plekken komen jongeren en hoe moet de stad hier in haar beleid rekening mee houden. Daar was het hem om te doen!

Aan de slag

Om ons advies met de nodige kracht te kunnen verdedigen, vroegen we aan jongeren welke aspecten belangrijk zijn om je goed te (kunnen) voelen in de stad. Op welke plaatsen kom je graag? Op welke niet? Hoe komt dat? Wat maakt dat je er (niet) graag komt? Maar ook: Waar wil je het liefst zijn? Waar helemaal niet? En waarom? Het resultaat was een indrukwekkend schema, dat vanaf nu door alle stadsmedewerkers gebruikt kan worden.

De belangrijkste aanbevelingen zetten we voor jou even op een rijtje.

Wij jongeren houden van:

1) een oase van rust
“We willen plekken waar we ons thuis kunnen voelen en waar we de drukte even kunnen vergeten. Een open en toegankelijke plek, zonder verkeer, is hiervoor ideaal.”

2) vakantiegevoel
“Leuven is misschien niet zo’n exotische vakantiebestemming, maar kan wel zorgen voor positieve vibes, voor zonlicht in plaats van schaduw. Het kan ervoor zorgen dat er iets te beleven valt. No stress en op ontdekking!

3) inspiratie, creativiteit
“Kunst is echt niet alleen voor in musea. Het hoort ook thuis op een grauwe muur, op straat, op een vuilnisbak, een elektriciteitskast, een straatpiano, een openbaar podium, een megakrijtbord. Zo fleurt de stad op en komen talenten spontaan boven.”

4) meer groen
“Wij denken aan meer dan alleen maar een boom en een bankje. Groen in de brede zin van het woord. Dus ook mos-graffiti, geveltuintjes, boomhutten, een buurtmoestuin, wilde bloemenperkjes.”

5) een veilig gevoel
“We houden niet van het gevoel dat we gecontroleerd worden of in de gaten gehouden worden. Maar we willen ons wel veilig voelen. Politie is nodig, maar liefst niet overdreven. Ook aangename straatverlichting en verzorgde, ruime fietsenstallingen kunnen al zorgen voor een veiliger gevoel.”

6) een regenplan (om toch buiten te komen op een regendag)
“Overdekte plekken zorgen ervoor dat het ‘fijne’ Belgische weer ons niet tegenhoudt om buiten te komen. Die plekken kunnen echte ontmoetingsplekken worden, want we staan open voor nieuwe vrienden!”


Zoek de 7 verschillen tussen de huidige situatie en onze ideale stad!

25 april 2016
Door: Kabinet J